Tartaletki świąteczne

Opublikowano: 16.03.2022 r., 9:46 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świąteczne tartaletki na desce
Tartaletki świąteczne
Tartaletki świąteczne to bardzo dobra propozycja na bezmięsne danie, które można podać także podczas uroczystej kolacji Wigilijnej. Tarty z kapustą kiszoną i pieczarkami świetnie sprawdzą się na obiad.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 50 min
1111 kcal
Kcal w porcji
410 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Mąka orkiszowa - 2,5 szklanki (500 g)
  • Masło (350 g)
  • Kapusta kiszona (500 g)
  • Pieczarki - 10 dużych sztuk (300 g)
  • Suszona żurawina (200 g)
  • Olej rzepakowy - niepełne pół szklanki (100 ml)
  • Cebula - 3 średniej wielkości sztuki (250 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Jajko (3 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, formy do tartaletek

Przepis na tartaletki świąteczne krok po kroku

Zimne masło pokrój w kostkę i umieść w malakserze.

Dodaj do niego mąkę orkiszową, sól i rozdrobnij do powstania gładkiej kruszonki.

Wysyp ją na blat i zagnieć gładkie ciasto.

Owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 60 minut.

Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę.

Posiekaj drobniej kapustę kiszoną.

Pokrój pieczarki w plastry.

Umieść kapustę w garnku, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, wlej wodę i gotuj przez 30 minut.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj pieczarki i smaż, aż będą złote.

Dodaj kapustę odsączoną z nadmiaru wody, żurawinę i bułkę tartą.

Podsmaż przez 3-4 minuty.

Ciasto rozwałkuj cienko i wyklej formy do tartaletek.

Wierzch ciasta nakłuj widelcem.

Wyłóż farsz do każdej foremki i wyrównaj.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 35 minut.

Jak oceniasz przepis na tartaletki świąteczne
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,5% osób

Więcej informacji na temat tartaletek świątecznych

Tartaletki świąteczne to wspaniały pomysł na wytrawne mini tarty, które można podać na święta oraz w dzień powszedni jako danie jarskie. Tarty z kapustą kiszoną i pieczarkami wzbogacone słodka suszoną żurawina świetnie sprawdzą się jako alternatywa tradycyjnych dań świątecznych, które zazwyczaj smakują podobnie. Przepis na tartaletki świąteczne jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia tart potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka orkiszowa, masło, jajko, kapusta kiszona, pieczarki, cebula, żurawina suszona, olej rzepakowy, koper, bułka tarta, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie.

Jak zrobić tartaletki świąteczne? Zimne masło pokrój w kostkę i umieść w malakserze. Dodaj do niego mąkę orkiszową, sól i rozdrobnij do powstania gładkiej kruszonki. Wysyp ją na blat i zagnieć gładkie ciasto. Owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 60 minut. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Posiekaj drobniej kapustę kiszoną. Pokrój pieczarki w plastry. Umieść kapustę w garnku, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, wlej wodę i gotuj przez 30 minut. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj pieczarki i smaż, aż będą złote. Dodaj kapustę odsączoną z nadmiaru wody, koper, żurawinę i bułkę tartą. Podsmaż przez 3-4 minuty. Ciasto rozwałkuj cienko i wyklej formy do tartaletek. Wierzch ciasta nakłuj widelcem. Wyłóż farsz do każdej foremki i wyrównaj. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35 minut.

Kapusta kiszona jest dodatkowo cennym źródłem naturalnych probiotyków. Wpływają one korzystnie na nasz układ odpornościowy. Kapusta zawiera małą ilość węglowodanów. Jest więc odpowiednia dla osób z cukrzycą.

Podsumowując pyszne tartaletki to najlepsze danie bez mięsa, jakie można sobie wyobrazić. Smaczne nadzienie łączące kwaśną kapustę i słodką żurawinę doskonale komponuje się z chrupiącym spodem. Tarty są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez maksymalnie 2 dni.

Alergeny w tartaletkach świątecznych

Lista alergenów dla tartaletek świątecznych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze tartaletek świątecznych

na 100g gotowej potrawy

Tartaletki świąteczne to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Tarty zawierają niedużą ilość kalorii i świetnie sprawdzą się w diecie redukcyjnej. Tarta zawiera dużą ilość składników mineralnych oraz witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(410g)
Energia (kcal)
271.16
1111.74
Białko (g)
5.55
22.74

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(410g)
Węglowodany (g)
26.54
108.83
Węglowodany przyswajalne (g)
22.38
91.75
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.17
17.09

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(410g)
Tłuszcz (g)
16.74
68.64
Tłuszcze nasycone (g)
8.73
35.79
Tłuszcze nienasycone (g)
8.01
32.85
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.25
25.61
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.76
7.23
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
54.76
224.52

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(410g)
Witamina A (µg (mcg))
111.54
457.29
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.29
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.10
0.42
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.98
20.41
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.13
0.55
Retinol (µg (mcg))
104.71
429.31
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.26
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.46
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.81
3.34
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
18.38
75.35
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(410g)
Sód (mg)
174.87
716.98
Potas (mg)
120.08
492.35
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Wapń (mg)
32.80
134.46
Fosfor (mg)
41.76
171.23
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.47
34.72
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.47
6.01
Cynk (mg)
0.29
1.20
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.28
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tartaletek świątecznych 64
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tartaletek świątecznych

Koszt składników
57.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka orkiszowa
500 g
2,5 szklanki
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 500 g
Masło
350 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
8.75
Za 350 g
Kapusta kiszona
500 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Pieczarki
300 g
10 dużych sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Suszona żurawina
200 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 200 g
Olej rzepakowy
100 ml
niepełne pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Cebula
250 g
3 średniej wielkości sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Bułka tarta
100 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 100 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koszt składników
57.80