Tartaletki na słono

Opublikowano: 25.01.2022 r., 18:23 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wytrawne tartaletki z nadzieniem
Tartaletki na słono
Tartaletki na słono to idealny pomysł na wytrawną przekąskę, którą przygotujesz w krótkim czasie. Postaw na pełnowartościowe dodatki, dzięki czemu babeczki dadzą Ci poczucie sytości na długie godziny.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
223 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (250 g)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Jajko (2 szt.)
  • Śmietana 18% - 1/2 opakowania (125 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Pieczarki - 2 garści (120 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (20 g)
  • Brokuły - 1 sztuka (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, foremka do babeczek, miska

Przepis na tartaletki na słono krok po kroku

Mąkę przesiej przez sitko, dodaj pokrojone masło i wbij żółtka.

Wymieszaj całość do połączenia się składników, dodaj kieliszek zimnej wody i wyrób ciasto.

Uformuj kulę i odstaw do lodówki na 30 minut.

Na oleju zeszkli drobno pokrojoną cebulą i czosnek.

Dodaj pieczarki i delikatnie podsmażaj.

Brokuł podziel na różyczki i sparz w lekko osolonej wodzie.

Ciasto wyłóż na foremki do babeczek, dodaj farsz pieczarkowy i brokuły.

Jajka wymieszaj ze śmietaną i łyżką mąki. Zalej masą babeczki i upiecz w piekarniku przez 25 minut w 180 stopniach C.

Jak oceniasz przepis na tartaletki na słono
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,6% osób

Więcej informacji na temat tartaletek na słono

Tarta to rodzaj dania, które możesz przygotować w wersji wytrawnej i na słodko.

Wytrawna to świetny pomysł na obiad czy lunch w ciągu dnia, obojętnie co znajdzie się w jej środku, wybierz swoje ulubione warzywa i dodatki.

Natomiast tarta na słodko, może być pysznym deserem w gronie znajomych lub po prostu przekąską do kawy w Twoim domu.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na tartaletki na słono z warzywami.

Do ich przygotowania będziesz potrzebować, podstawowych składników takich jak: mąka, pieczarki, brokuł, śmietanka, olej, żółtka, jajka, masło, czosnek, cebula.

W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości ich odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy, kruchy, spód wystarczy zamienić mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. Cebulę i czosnek będziemy podsmażać z pieczarkami na oleju rzepakowym, nie pomijaj tego etapu. Te warzywa są bogate w antyoksydanty i związki siarki, dzięki czemu ma działanie antybakteryjne i antywirusowe. Dlatego tak ważne jest zwiększenie spożycia cebuli w okresie, gdy nasza odporność może się obniżyć.

Moje nadzienie jest pieczarkowe z dodatkiem gotowanych al dente brokułów, wszystkie te warzywa następnie zalewam masą jajeczną. Wystarczy, że wymieszasz jajka ze śmietanką i odrobiną mąki. Zalej babeczki i upiecz w piekarniku, po 20 minutach pyszne przekąski będą dobre do spożycia.

Tartaletki na słono to będzie szybkie i łatwe w przygotowaniu danie w wersji wytrawnej dla całej Twojej rodziny. Zapamiętaj mój przepis na słone tartaletki, możesz przygotować go, także w większej wersji, dzięki czemu powstanie duża wytrawna tarta z Twoimi ulubionymi dodatkami. Pamiętaj wtedy o powiększeniu ilości składników.

Dokładnie jak zrobić tartaletki na słono opisuję nieco niżej, koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis na proste i pyszne przekąski.

Tartę w większej wersji możesz podawać na obiad lub kolację dla całej Twojej rodziny. Idealnie sprawdzi się ona jako przekąska w letnie dni, podstaw wtedy na lekkie dodatki z przewagą warzyw.

Alergeny w tartaletkach na słono

Lista alergenów dla tartaletek na słono przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze tartaletek na słono

na 100g gotowej potrawy

Wytrawne tarty możesz przygotować z dowolnym nadzieniem, postaw na pełnowartościowe składniki, które dadzą Ci energię n długi czas.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
223.49
223.49
Białko (g)
4.42
4.42

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
17.26
17.26
Węglowodany przyswajalne (g)
15.87
15.87
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.39
1.39

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
15.63
15.63
Tłuszcze nasycone (g)
9.38
9.38
Tłuszcze nienasycone (g)
6.25
6.25
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.04
5.04
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.21
1.21
Cholesterol (mg)
90.70
90.70

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
135.11
135.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.12
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
31.20
31.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.30
0.30
Witamina E (mg)
0.76
0.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
122.40
122.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.69
1.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
63.54
63.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
147.44
147.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
28.25
28.25
Potas (mg)
191.92
191.92
Wapń (mg)
41.69
41.69
Fosfor (mg)
82.30
82.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.64
13.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.77
1.77
Cynk (mg)
0.51
0.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tartaletek na słono 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tartaletek na słono

Koszt składników
44.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Śmietana 18%
125 g
1/2 opakowania
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.38
Za 125 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Pieczarki
120 g
2 garści
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 120 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Brokuły
500 g
1 sztuka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Koszt składników
44.50