Tarta ze szpinakiem i kurczakiem
- Mąka pszenna typ 550 (200 g)
- Żółtko jajka (2 szt.)
- Masło - pół kostki (100 g)
- Śmietana 18% - 3 łyżki stołowe (30 g)
- Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
- Szpinak mrożony (500 g)
- Ser Feta (100 g)
- Ser gouda (150 g)
Przepis na tartę ze szpinakiem i kurczakiem krok po kroku
Mąkę przesiej na stolnicę.
Do mąki dodaj zimne, pokrojone w kostkę masło, łyżkę śmietany, żółtka oraz przyprawy.
Ze składników zagnieć ciasto kruche.
Z ciasta uformuj kulkę, owiń ją folią i włóż do lodówki na 30 minut.
W tym czasie piekarnik nagrzej do 190°C.
Formę na tartę wysmaruj masłem.
Formę wyłóż ciastem, nakłuj je widelcem i włóż do nagrzanego piekarnika na około 15 minut.
Mięso z kurczaka pokrój w kostkę i wymieszaj z przyprawą do kurczaka.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim kurczaka.
Do przesmażonego mięsa dodaj szpinak oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
Całość duś pod przykryciem przez kilka minut.
Na koniec do mięsa dodaj pozostałą śmietanę i składniki dokładnie wymieszaj.
Na upieczoną tartę wylej farsz ze szpinaku.
Ser fetę pokrój w kostkę i posyp nim wierzch tarty.
Ser zetrzyj na grubych oczkach tarki.
Startym serem posyp wierzch tarty.
Tartę piecz kolejne 25 minut w nagrzanym piekarniku.
-
Ciastko shrek
-
Tarta ze szpinakiem
-
Tarta z łososiem
-
Tarta ze szpinakiem i fetą
-
Tarta z łososiem i szpinakiem
-
Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem
-
Quiche ze szpinakiem
-
Tarta ze szpinakiem i serem feta
-
Tarta ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami
-
Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim
-
Tarta ze szpinakiem fetą i mozzarellą
-
Tarta z warzywami na cieście francuskim
-
Szybka tarta ze szpinakiem
-
Quiche z łososiem
-
Kruche ciasto do tarty
-
Tarta ze szpinakiem
Więcej informacji na temat tarty ze szpinakiem i kurczakiem
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe oraz przekąskę na imprezę. Dobra tarta na słono zawiera wiele cennych składników mineralnych oraz witamin. Przepis na tartę ze szpinakiem i kurczakiem jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go wykonać. Do zrobienia wytrawnej tarty potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, żółtko, masło, śmietana, mięso z piersi kurczaka, szpinak, ser feta oraz ser gouda.
Jak zrobić tartę ze szpinakiem i kurczakiem? Mąkę przesiej na stolnicę. Do mąki dodaj zimne, pokrojone w kostkę masło, łyżkę śmietany, żółtka oraz przyprawy. Ze składników zagnieć ciasto kruche. Z ciasta uformuj kulkę, owiń ją folią i włóż do lodówki na 30 minut. Formę wyłóż ciastem, nakłuj je widelcem i włóż do nagrzanego piekarnika na około 15 minut. Mięso z kurczaka pokrój w kostkę i wymieszaj z przyprawą do kurczaka. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim kurczaka. Do przesmażonego mięsa dodaj szpinak oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Na koniec do mięsa dodaj pozostałą śmietanę i składniki dokładnie wymieszaj. Na upieczoną tartę wylej farsz ze szpinaku. Ser fetę pokrój w kostkę i posyp nim wierzch tarty. Startym serem posyp wierzch tarty. Tartę piecz kolejne 25 minut w nagrzanym piekarniku.
Szpinak posiada wiele zastosowań w kuchni, jest przy tym bardzo bogate w składniki odżywcze. Liście szpinaku zawierają sporo beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny, które zaliczane są do antyoksydantów o działaniu przeciwnowotworowym i zmniejszającym ryzyko rozwoju miażdżycy. Znajdziemy w nich również duże ilości żelaza, które zalecane jest w celu leczenia i prewencji anemii, jednak żelazo z produktów roślinnych jest gorzej wchłaniane niż z produktów zwierzęcych.
Podsumowując prosty przepis na pyszną tartę będzie stanowiło doskonały propozycje na danie obiadowe dla całej rodziny. Pyszna wytrawna tarta zawiera spore ilości cennych składników mineralnych oraz witamin. Tarta na słono to także doskonały pomysł na przemycenie warzyw do jadłospisu dzieci.
Alergeny w tarcie ze szpinakiem i kurczakiem
Lista alergenów dla tarty ze szpinakiem i kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
- Ser Feta
- Ser gouda
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- przyprawa do kurczaka
Wartości odżywcze tarty ze szpinakiem i kurczakiem
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych, witamin oraz składników odżywczych. Znajdziemy w niej dużej ilości białka, żelaza czy witaminy C.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.