Tarta ze szpinakiem fetą i mozzarellą
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (500 g)
- Masło - 1/2 kostki (125 g)
- Żółtko jajka (2 szt.)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
- Szpinak - 2 szklanki (400 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Ser Feta - 2 plastry (20 g)
- Ser Mozzarella - 1 kula (120 g)
- Pomidory koktajlowe - 1/2 szklanki (125 g)
- Śmietana 18% - 1/2 opakowania (120 g)
Przepis na tartę ze szpinakiem fetą i mozzarellą krok po kroku
Mąkę wsyp do miski, dodaj pokrojone masło i wbij żółtka.
Wymieszaj masę, dodaj kieliszek zimnej wody i wyrób ciasto.
Uformuj kule i odstaw do lodówki na 30 minut.
Olej rzepakowy rozgrzej na patelni, dodaj posiekany czosnek i cebulkę.
Następnie wrzuć szpinak i duś do miękkości pod przykryciem. Dodaj śmietankę i wymieszaj.
Ciasto rozwałkuj i wyłóż na blaszkę do pieczenia.
Dodaj szpinakowy farsz, pokruszony ser feta i mozzarellę pokrojoną w mniejsze kawałki.
Zapiecz całość w piekarniku przez 35 minut w 180 st. C.
Tartę podawaj z pomidorkami przekrojonymi na pół lub dodaj je pod koniec pieczenia.
-
Ciastko shrek
-
Tarta ze szpinakiem
-
Tarta z łososiem
-
Tarta ze szpinakiem i fetą
-
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem
-
Tarta z łososiem i szpinakiem
-
Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem
-
Quiche ze szpinakiem
-
Tarta ze szpinakiem i serem feta
-
Tarta ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami
-
Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim
-
Tarta z warzywami na cieście francuskim
-
Szybka tarta ze szpinakiem
-
Quiche z łososiem
-
Kruche ciasto do tarty
-
Tarta ze szpinakiem
Więcej informacji na temat tarty ze szpinakiem fetą i mozzarellą
Brakuje Ci pomysłu na pyszny obiad, który wykonasz w parę minut?
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na tartę ze szpinakiem fetą i mozzarellą, będzie to świetny pomysł na obiad w rodzinnym gronie, a także na imprezę ze znajomymi. Tarta nie musi być tylko przygotowana na słodko, jak to zazwyczaj bywa. Wytrawna tarta jest równie pyszna.
Tarta ze szpinakiem fetą i mozzarellą może być podawana na ciepło, ale na zimno będzie równie dobra, dlatego możesz zapakować ją i zabrać do pracy czy szkoły jako pyszny, pożywny lunch.
Zatem, jak zrobić tartę ze szpinakiem fetą i mozzarellą?
Mój dzisiejszy przepis będzie bardzo ekspresowy, ponieważ ciasto francuskie to bardzo prosta sprawa. Dokładnie jak je przygotować z podstawowych składników opisuje nieco niżej. Jeśli nie masz na to czas, śmiało wykorzystaj gotowe ciasto francuskie w rulonie.
Polecam zawsze mieć rulon gotowego ciasta w lodówce, nie wiemy, kiedy się przyda, a można z niego przygotować pyszne rzeczy.
Oprócz ciasta francuskiego będziesz potrzebować podstawowe składniki, jak postawiłam na szpinak, pomidorki, koktajlowe, śmietana do zagęszczenia farszu, ser feta i mozzarella. Jednak kwestia dodatków to dowolna sprawa, postaw na to, co najbardziej lubisz. Skoro mamy już wszystko możemy zaczynać, obiad dla 5-6 osób, który powstanie w 30 minut.
Wystarczy, że ciastem wyłożysz okrągłą blachę do pieczenia, na osobnej patelni podsmażysz krótko szpinak, następnie przełóż farsz na ciasto francuskie.
Tartę przygotowuję zazwyczaj z dużą ilością warzyw i ulubionymi dodatkami, tarta będzie też pyszna z łososiem lub piersią z kurczaka. To zależy od Twoich preferencji żywieniowych.
Tartę upiecz w piekarniku w 180 stopniach, po około 35 minutach będzie pyszna i dobra do spożycia.
Pod koniec dodaj pokruszony ser feta oraz pokrojony ser mozzarella, upiecz do jego rozpuszczenia. Tartę podawaj z pomidorkami przekrojonymi na pół.
To jest moja propozycja farszu do tarty, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby go zmienić. Nieraz traktuję tartę jako danie, które przyjmie resztki z mojej lodówki, na które nie mam pomysłu, po połączeniu wszystkiego w krótkiej chwili nasz pyszna i wytrawa tarta gotowa.
Alergeny w tarcie ze szpinakiem fetą i mozzarellą
Lista alergenów dla tarty ze szpinakiem fetą i mozzarellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Ser Feta
- Ser Mozzarella
- Śmietana 18%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze tarty ze szpinakiem fetą i mozzarellą
Tartę na słono w podobny sposób możesz wykonać z dowolnymi dodatkami.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.