Tarta ze szparagami w boczku z serem feta
- Masło (20 g)
- Ciasto francuskie - 1 opakowanie (275 g)
- Koncentrat pomidorowy (150 g)
- Śmietanka kremowa 30% (50 g)
- Szparagi - 1 pęczek (200 g)
- Boczek wędzony bez kości (100 g)
- Ser Feta (170 g)
- Olej lniany (10 ml)
Przepis na tartę ze szparagami w boczku z serem feta krok po kroku
Formę do tarty posmaruj masłem z każdej strony.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza.
Ciasto francuskie wyłóż do formy zarówno na dno jak i na brzegi.
Koncentrat wymieszaj z majerankiem, solą, pieprzem oraz ze śmietanką by powstał gładki sos. Posmaruj spód ciasta sosem.
Szparagi umyj i ułam grubsze końcówki. Szparagi same powinny złamać się w odpowiednim miejscu. Takie szparagi owiń cienkimi plastrami boczku. Wyłóż szparagi na cieście i ułóż ładnie.
Ser feta pokrusz lub pokrój i wyłóż na wierzch ciasta.
Piecz tartę około 30 minut. Posyp suszonymi pomidorami (przyprawą). Podawaj polane olejem lnianym.
Więcej informacji na temat tarty ze szparagami w boczku z serem feta
Tarta ze szparagami zielonymi zawiniętymi boczek i posypana serem feta z pomidorowym sosem jest idealnym daniem na zwykły obiad lub przyjęcie. Zaskocz gości wspaniałym daniem. Sos pomidorowy z dodatkiem śmietanki bardzo dobrze smakuje razem z zawiniętymi boczek szparagami. Wszystko posypane jest serem feta który nadaje dobry smak.
Podstawą do tej tarty jest ciasto francuskie. Takie połączenie smaków bardzo do siebie pasuje i jest wprost fantastyczne. Tarta jest bardzo szybka do wykonania jeśli ciasto francuskie jest gotowe.
Alergeny w tartcie ze szparagami w boczku z serem feta
Lista alergenów dla tarty ze szparagami w boczku z serem feta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
- Ser Feta
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
Wartości odżywcze tarty ze szparagami w boczku z serem feta
Energia i białka
(240g)
Węglowodany
(240g)
Tłuszcze
(240g)
Witaminy
(240g)
Składniki mineralne
(240g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.