Przepis na tartę ze szparagami, mozzarellą i kurkami krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
piekarnik, tarka, forma do tarty 24 cm

Zacznij od przygotowywania ciasta kruchego. Mąkę wymieszaj z solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dodaj masło i posiekaj szybko nożem. Dodaj żółtko i jeszcze krótko siekaj wszystko nożem a następnie za pomocą dłoni zagnieć ciasto. Gdy ciasto będzie jednolite wstaw je do lodówki na godzinę. Możesz też od razu przygotowywać tartę.

Formę do tarty wysmaruj olejem z każdej strony. Ciasto rozwałkuj i wyłóż do formy ciasto zarówno na spód jaki na boki. Na całej powierzchni zrób kilka nakłuć widelcem

Ciasto najpierw podpiecz samo. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz je przez 15 minut.

Szparagi przygotuj: umyj i oderwij grubsze końcówki. Kurki umyj. Mozzarellę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Przygotuj sos jajeczny. Jajka roztrzep ze śmietaną oraz solą, pieprzem i oregano.

Na podpieczoną tartę wylej sos. Wyłóż ładnie szparagi i posyp po całości kurkami. Ser mozzarella wyłóż na wierzch.

Całe danie piecz około 50 minut - jajka mają być ścięte.

Tarta ze szparagami, mozzarellą i kurkami
Tarta ze szparagami, mozzarellą i kurkami
Koszt przygotowania dania
32.53 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
575 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
76

Tarta ze szparagami, mozzarellą i kurkami - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o tarcie ze szparagami, mozzarellą i kurkami

Wspaniałe połączenie zielonych szparagów, kurek oraz mozzarelli jest przepyszne. Spróbuj ten przepis i przekonaj się jakie dobre danie powstanie z tak prostych składników. Wystarczą tylko kurki, szparagi i mozzarella - te dodatki pasują do siebie w 100 procentach.

Tarta ze szparagami z dodatkiem kurek i mozzarelli wykonana jest na przepysznym kruchym cieście. do tego dania pasuje sos z jajkiem i śmietanką. Świetne urozmaicenie klasycznej karty i super pomysł pyszne danie. Dobra propozycja na pyszny obiad bez mięsa.

Wartości odżywcze tarty ze szparagami, mozzarellą i kurkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kalorie)
221.35 kcal
575.51 kcal
Białko
7.23 g
18.79 g

Węglowodany w tarcie ze szparagami, mozzarellą i kurkami

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany
15.28 g
39.72 g
Węglowodany przyswajalne
14.70 g
38.21 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.58 g
1.50 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz
14.91 g
38.76 g
Tłuszcze nasycone
9.57 g
24.89 g
Tłuszcze nienasycone
5.33 g
13.86 g
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
4.50 g
11.71 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kurki świeże.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.83 g
2.15 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kurki świeże.
czytaj dalej
Cholesterol
91.19 mg
237.08 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kurki świeże.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tartę ze szparagami, mozzarellą i kurkami

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina B6
0.06 mg
0.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.71 µg (mcg)
1.86 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.20 mg
0.51 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.23 mg
0.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.51 mg
3.92 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
42.78 µg (mcg)
111.23 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tartę ze szparagami, mozzarellą i kurkami

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód
83.35 mg
216.71 mg
Potas
176.93 mg
460.03 mg
Wapń
103.06 mg
267.97 mg
Fosfor
110.88 mg
288.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
17.99 mg
46.78 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.73 mg
4.50 mg
Cynk
0.87 mg
2.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty ze szparagami, mozzarellą i kurkami 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tarcie ze szparagami, mozzarellą i kurkami

Lista alergenów dla tarty ze szparagami, mozzarellą i kurkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser Mozzarella
    • Śmietana 12%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania tarty ze szparagami, mozzarellą i kurkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Masło
150 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Żółtko jajka
1 szt.
1 sztuka
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
5 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.04
Za 5 ml
Szparagi
250 g
16.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 250 g
Kurki świeże
100 g
30.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Ser Mozzarella
125 g
4.50
Za 125.0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 125 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Śmietana 12%
500 g
2.20
Za 200.0 g
Liczba opakowań 3
5.50
Za 500 g
Koszt składników
84.10
Jak oceniasz przepis na tartę ze szparagami, mozzarellą i kurkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób