Tarta ze szparagami, mozzarellą i kurkami

Opublikowano: 09.04.2021 r., 14:08 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szparagi, mozzarella, kurki na tarcie
Tarta ze szparagami, mozzarellą i kurkami
Przepyszna tarta ze szparagami. W tej wersji użyto kurek oraz mozzarelli. Tarta ta wykonana jest na cudownym kruchym cieście. Wspaniała propozycja na obiad bez mięsa.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 65 min
575 kcal
Kcal w porcji
260 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (250 g)
  • Masło (150 g)
  • Żółtko jajka - 1 sztuka (1 szt.)
  • Olej rzepakowy (5 ml)
  • Szparagi (250 g)
  • Kurki świeże (100 g)
  • Ser Mozzarella (125 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Śmietana 12% (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
piekarnik, tarka, forma do tarty 24 cm

Przepis na tartę ze szparagami, mozzarellą i kurkami krok po kroku

Zacznij od przygotowywania ciasta kruchego. Mąkę wymieszaj z solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dodaj masło i posiekaj szybko nożem. Dodaj żółtko i jeszcze krótko siekaj wszystko nożem a następnie za pomocą dłoni zagnieć ciasto. Gdy ciasto będzie jednolite wstaw je do lodówki na godzinę. Możesz też od razu przygotowywać tartę.

Formę do tarty wysmaruj olejem z każdej strony. Ciasto rozwałkuj i wyłóż do formy ciasto zarówno na spód jaki na boki. Na całej powierzchni zrób kilka nakłuć widelcem

Ciasto najpierw podpiecz samo. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz je przez 15 minut.

Szparagi przygotuj: umyj i oderwij grubsze końcówki. Kurki umyj. Mozzarellę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Przygotuj sos jajeczny. Jajka roztrzep ze śmietaną oraz solą, pieprzem i oregano.

Na podpieczoną tartę wylej sos. Wyłóż ładnie szparagi i posyp po całości kurkami. Ser mozzarella wyłóż na wierzch.

Całe danie piecz około 50 minut - jajka mają być ścięte.

Jak oceniasz przepis na tartę ze szparagami, mozzarellą i kurkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,8% osób

Więcej informacji na temat tarty ze szparagami, mozzarellą i kurkami

Wspaniałe połączenie zielonych szparagów, kurek oraz mozzarelli jest przepyszne. Spróbuj ten przepis i przekonaj się jakie dobre danie powstanie z tak prostych składników. Wystarczą tylko kurki, szparagi i mozzarella - te dodatki pasują do siebie w 100 procentach.

Tarta ze szparagami z dodatkiem kurek i mozzarelli wykonana jest na przepysznym kruchym cieście. do tego dania pasuje sos z jajkiem i śmietanką. Świetne urozmaicenie klasycznej karty i super pomysł pyszne danie. Dobra propozycja na pyszny obiad bez mięsa.

Alergeny w tarcie ze szparagami, mozzarellą i kurkami

Lista alergenów dla tarty ze szparagami, mozzarellą i kurkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser Mozzarella
    • Śmietana 12%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze tarty ze szparagami, mozzarellą i kurkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kcal)
221.35
575.51
Białko (g)
7.23
18.79

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany (g)
15.28
39.72
Węglowodany przyswajalne (g)
14.70
38.21
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.58
1.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz (g)
14.91
38.76
Tłuszcze nasycone (g)
9.57
24.89
Tłuszcze nienasycone (g)
5.33
13.86
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.50
11.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kurki świeże.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.83
2.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kurki świeże.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
91.19
237.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kurki świeże.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.71
1.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.51
3.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
42.78
111.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód (mg)
83.35
216.71
Potas (mg)
176.93
460.03
Wapń (mg)
103.06
267.97
Fosfor (mg)
110.88
288.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.99
46.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.73
4.50
Cynk (mg)
0.87
2.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty ze szparagami, mozzarellą i kurkami 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty ze szparagami, mozzarellą i kurkami

Koszt składników
84.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Żółtko jajka
1 szt.
1 sztuka
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
5 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.04
Za 5 ml
Szparagi
250 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 250 g
Kurki świeże
100 g
30.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Ser Mozzarella
125 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 125 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Śmietana 12%
500 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
5.50
Za 500 g
Koszt składników
84.10