Tarta ze szparagami, mozzarellą i kurkami
- Mąka pszenna typ 500 (250 g)
- Masło (150 g)
- Żółtko jajka - 1 sztuka (1 szt.)
- Olej rzepakowy (5 ml)
- Szparagi (250 g)
- Kurki świeże (100 g)
- Ser Mozzarella (125 g)
- Jajko (3 szt.)
- Śmietana 12% (500 g)
Przepis na tartę ze szparagami, mozzarellą i kurkami krok po kroku
Zacznij od przygotowywania ciasta kruchego. Mąkę wymieszaj z solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dodaj masło i posiekaj szybko nożem. Dodaj żółtko i jeszcze krótko siekaj wszystko nożem a następnie za pomocą dłoni zagnieć ciasto. Gdy ciasto będzie jednolite wstaw je do lodówki na godzinę. Możesz też od razu przygotowywać tartę.
Formę do tarty wysmaruj olejem z każdej strony. Ciasto rozwałkuj i wyłóż do formy ciasto zarówno na spód jaki na boki. Na całej powierzchni zrób kilka nakłuć widelcem
Ciasto najpierw podpiecz samo. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz je przez 15 minut.
Szparagi przygotuj: umyj i oderwij grubsze końcówki. Kurki umyj. Mozzarellę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Przygotuj sos jajeczny. Jajka roztrzep ze śmietaną oraz solą, pieprzem i oregano.
Na podpieczoną tartę wylej sos. Wyłóż ładnie szparagi i posyp po całości kurkami. Ser mozzarella wyłóż na wierzch.
Całe danie piecz około 50 minut - jajka mają być ścięte.
Więcej informacji na temat tarty ze szparagami, mozzarellą i kurkami
Wspaniałe połączenie zielonych szparagów, kurek oraz mozzarelli jest przepyszne. Spróbuj ten przepis i przekonaj się jakie dobre danie powstanie z tak prostych składników. Wystarczą tylko kurki, szparagi i mozzarella - te dodatki pasują do siebie w 100 procentach.
Tarta ze szparagami z dodatkiem kurek i mozzarelli wykonana jest na przepysznym kruchym cieście. do tego dania pasuje sos z jajkiem i śmietanką. Świetne urozmaicenie klasycznej karty i super pomysł pyszne danie. Dobra propozycja na pyszny obiad bez mięsa.
Alergeny w tarcie ze szparagami, mozzarellą i kurkami
Lista alergenów dla tarty ze szparagami, mozzarellą i kurkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Ser Mozzarella
- Śmietana 12%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze tarty ze szparagami, mozzarellą i kurkami
Energia i białka
(260g)
Węglowodany
(260g)
Tłuszcze
(260g)
Witaminy
(260g)
Składniki mineralne
(260g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.