Przepis na tartę ze śliwkami i budyniem krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek, miska, ceramiczna forma do tarty 25 cm

Z mąki, masła (100 g), cukru pudru i jajek zagniatamy ciasto, tak długo, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową masą wygniatamy dno blaszki do tarty. Spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy go w piekarniku około 12 minut w temperaturze 200 stopni.

Budyń gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu - z wykorzystaniem mleka i cukru. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia, a następnie ucieramy go z pozostałym masłem.

Śliwki dokładnie myjemy, przecinamy je na pół oraz usuwamy z nich pestki.

Na upieczony spód układamy krem budyniowy. Na koniec górę ciasta zdobimy połówkami śliwek.

Tak przygotowaną tartę pieczemy jeszcze w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 st. C.

Tarta ze śliwkami i budyniem w blaszce
Tarta ze śliwkami i budyniem
Koszt przygotowania dania
18.18 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
306 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
64

Tarta ze śliwkami i budyniem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tarcie ze śliwkami i budyniem

Pyszna tarta ze śliwkami i budyniem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z kremem budyniowym i śliwkami jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepsza słodka i smaczna przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić tartę ze śliwkami i budyniem? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku z mąki, masła (100 g), cukru pudru i jajek zagniatamy ciasto, tak długo, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową masą wygniatamy dno blaszki do tarty. Spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy go w piekarniku około 12 minut w temperaturze 200 stopni. Budyń gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu - z wykorzystaniem mleka i cukru. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia, a następnie ucieramy go z pozostałym masłem. Śliwki dokładnie myjemy, przecinamy je na pół oraz usuwamy z nich pestki. Na upieczony spód układamy krem budyniowy. Na koniec górę ciasta zdobimy połówkami śliwek. Tak przygotowaną tartę pieczemy jeszcze w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Sprawdzony przepis na tartę ze śliwkami i budyniem nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.

Masa budyniowa w połączeniu z kruchym ciastem i owocami odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na smaczne ciasto na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze tarty ze śliwkami i budyniem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kalorie)
218.80 kcal
306.32 kcal
Białko
2.92 g
4.09 g

Węglowodany w tarcie ze śliwkami i budyniem

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany
28.30 g
39.62 g
Węglowodany przyswajalne
27.66 g
38.73 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.63 g
0.89 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz
10.76 g
15.06 g
Tłuszcze nasycone
7.13 g
9.98 g
Tłuszcze nienasycone
3.63 g
5.09 g
Tłuszcze jednonasycone
3.08 g
4.31 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.55 g
0.77 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
50.23 mg
70.33 mg

Witaminy w przepisie na tartę ze śliwkami i budyniem

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A
99.94 µg (mcg)
139.92 µg (mcg)
Witamina B6
0.04 mg
0.05 mg
Witamina B12
0.22 µg (mcg)
0.31 µg (mcg)
Witamina C
2.65 mg
3.72 mg
Witamina D
0.43 µg (mcg)
0.60 µg (mcg)
Witamina E
0.34 mg
0.48 mg
Retinol
93.46 µg (mcg)
130.85 µg (mcg)
Tiamina
0.13 mg
0.18 mg
Ryboflawina
0.13 mg
0.18 mg
Niacyna
0.92 mg
1.28 mg
Foliany
25.40 µg (mcg)
35.56 µg (mcg)
Beta karoten
72.68 µg (mcg)
101.75 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na tartę ze śliwkami i budyniem

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód
75.69 mg
105.97 mg
Potas
110.57 mg
154.80 mg
Wapń
44.23 mg
61.93 mg
Fosfor
57.21 mg
80.09 mg
Magnez
8.06 mg
11.28 mg
Żelazo
0.99 mg
1.38 mg
Cynk
0.30 mg
0.42 mg
Miedź
0.04 mg
0.06 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty ze śliwkami i budyniem 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tarcie ze śliwkami i budyniem

Lista alergenów dla tarty ze śliwkami i budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania tarty ze śliwkami i budyniem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
200 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.46
Za 200 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier puder
70 g
7 łyżek
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 70 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Budyń (proszek)
160 g
2 opakowania
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 160 g
Mleko 3,2%
500 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Cukier
50 g
5 łyżek
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Śliwki
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Koszt składników
29.30
Jak oceniasz przepis na tartę ze śliwkami i budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób