Tarta ze śliwkami budyniem i kruszonką

Opublikowano: 25.05.2022 r., 17:09 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tarta śliwkowa z kruszonką
Tarta ze śliwkami budyniem i kruszonką
Tarta ze śliwkami budyniem i kruszonką to wspaniała propozycja na pyszny deser dla całej rodziny. Tarta jest lekko kwaśna i świetnie sprawdzi się podana z dodatkiem kawy i herbaty.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Pieczenie 50 min
741 kcal
Kcal w porcji
280 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (530 g)
  • Cukier (300 g)
  • Masło (370 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mleko 3,2% - 3 niepełne szklanki (700 ml)
  • Żółtko jajka (5 szt.)
  • Czekolada biała (100 g)
  • Śliwki - 20 średnich sztuk (600 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, papier do pieczenia, forma do tarty 24 cm

Przepis na tarta ze śliwkami budyniem i kruszonką krok po kroku

Na stolice wysyp 350 g mąki, dodaj 250 g zimnego pokrojonego w kostkę masła, jajka i 100 g cukru.

Zagnieć szybko gładkie ciasto.

Owiń je folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 20 minut.

W garnku umieść mleko, 100g cukru i białą czekoladę, rozpuść czekoladę w mleku.

Utrzyj żółtka z 80g mąki i odrobiną mleka i dodaj do garnka.

Gotuj na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.

Ciastem wyklej foremkę do tarty, nakłuj ciasto widelcem.

Wydryluj śliwki i umieść je na spodzie tarty.

Na śliwki wyłóż budyń.

W misce wymieszaj 100 g cukru, 120 g masła i 120 g mąki.

Zagnieć kruszonkę widelcem.

Na budyń wyłóż kruszonkę.

Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 40 minut.

Gotową tarte schłodź w lodówce przez minimum 4 godziny.

Jak oceniasz przepis na tarta ze śliwkami budyniem i kruszonką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,7% osób

Więcej informacji na temat tarty ze śliwkami budyniem i kruszonką

Tarta ze śliwkami budyniem i kruszonką to bardzo dobry pomysł na deser dla całej rodziny. Tarta będzie także dobrym pomysłem na ciasto urodzinowe. Tarta jest bardzo prosta do zrobienia i sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Przepis na tarte ze śliwkami budyniem i kruszonką jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia, aby ją upiec. Do zrobienia tarty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: masło, mąka pszenna, żółtka, cukier, mleko, śliwki, biała czekolada, jajka.

Jak zrobić tarte ze śliwkami budyniem i kruszonką? Na stolice wysyp mąkę, dodaj zimne pokrojone w kostkę masło, jajka i cukier. Zagnieć szybko gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 20 minut. W międzyczasie ugotuj budyń. W garnku umieść mleko i białą czekoladę, rozpuść czekoladę w mleku. Utrzyj żółtka z mąką i odrobiną mleka i dodaj do garnka. Gotuj na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Ciastem wyklej foremkę do tarty, nakłuj ciasto widelcem. Wydryluj śliwki i umieść je na spodzie tarty. Na śliwki wyłóż budyń. W misce wymieszaj cukier, masło i mąkę. Zagnieć kruszonkę widelcem. Na budyń wyłóż kruszonkę. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 40 minut. Gotową tarte schłodź w lodówce przez minimum 4 godziny.

Śliwki zawierają spore ilości błonnika oraz pektyn, dzięki temu wspomagają trawienie i pracę układu pokarmowego. Dzięki zawartości pektyn śliwki idealnie nadają się na przetwory takie jak dżemy i konfitury, pektyny sprawiają, że nie potrzeba dodawać do nich cukru. Są bogatym źródłem witaminy C, witaminy A, potasu, fosforu i magnezu.

Podsumowując pyszna tarta na kruchym spodzie jest idealna na deser. Tarte przygotuj ze świeżych śliwek. W sezonie zimowym możesz przygotować tarte z dodatkiem konfitury śliwkowej. Smaczna tarta sprawdzi się jako deser na niedzielę. Tarta jest dobra do spożycia po schłodzeniu w lodówce. Można ją przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 2-3 dni. Tarte można przygotować z innymi owocami takimi jak maliny, wiśnie lub truskawki.

Alergeny w tarto ze śliwkami budyniem i kruszonką

Lista alergenów dla tarty ze śliwkami budyniem i kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
    • Czekolada biała
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze tarty ze śliwkami budyniem i kruszonką

na 100g gotowej potrawy

Tarta ze śliwkami budyniem i kruszonką to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość kalorii. Ciasta nie powinny spożywać osoby chorujące na cukrzycę, gdyż podnosi ono bardzo gwałtownie poziom glukozy we krwi.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kcal)
264.99
741.96
Białko (g)
5.04
14.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany (g)
30.23
84.65
Węglowodany przyswajalne (g)
29.93
83.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.31
0.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz (g)
14.34
40.15
Tłuszcze nasycone (g)
9.48
26.55
Tłuszcze nienasycone (g)
4.86
13.60
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.17
11.66
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.69
1.94
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
85.22
238.62
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina A (µg (mcg))
121.81
341.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.16
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
0.79
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.03
5.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.54
1.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.45
1.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
115.86
324.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.21
0.59
Ryboflawina (mg)
0.18
0.50
Niacyna (mg)
1.39
3.89
Foliany (µg (mcg))
36.10
101.07
Beta karoten (µg (mcg))
66.25
185.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód (mg)
22.06
61.76
Potas (mg)
117.68
329.49
Wapń (mg)
52.64
147.38
Fosfor (mg)
83.02
232.45
Magnez (mg)
12.59
35.26
Żelazo (mg)
1.27
3.54
Cynk (mg)
0.50
1.39
Miedź (mg)
0.06
0.17
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty ze śliwkami budyniem i kruszonką 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty ze śliwkami budyniem i kruszonką

Koszt składników
44.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
530 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.59
Za 530 g
Cukier
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Masło
370 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
9.25
Za 370 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 3,2%
700 ml
3 niepełne szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 ml
Żółtko jajka
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Czekolada biała
100 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Śliwki
600 g
20 średnich sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 600 g
Koszt składników
44.00