Przepis na tartę z wiśniami krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, wałek, blaszka do pieczenia, miska

Z mąki, cukru (100 g), masła i jajka zagniatamy ciasto. Formujemy je w kulę i wkładamy na 30 minut do zamrażalki.

Wydrylowane wiśnie mieszamy z mąką ziemniaczaną i cukrem.

Zimne ciasto rozwałkowujemy na placek. Na środku układamy wiśnie. Brzegi ciasta zawijamy do środka. Całość posypujemy płatkami migdałów.

Tartę pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 170 st. C.

Tarta z wiśniami w naczyniu
Tarta z wiśniami
Koszt przygotowania dania
14.19 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
251 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
84

Tarta z wiśniami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tarcie z wiśniami

Pyszna tarta z wiśniami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z dodatkiem wiśni i płatków migdałów jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania. Poczęstunek na słodko doskonale sprawdzi się także w menu dla dzieci.

Jak zrobić tartę z wiśniami? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku z mąki pszennej, cukru (100 g), masła i jajka zagniatamy ciasto. Formujemy je w kulę i wkładamy na 30 minut do zamrażalki. Następnie wydrylowane wiśnie mieszamy z mąką ziemniaczaną i cukrem. Zimne ciasto rozwałkowujemy na placek. Na środku układamy wiśnie. Brzegi ciasta zawijamy do środka. Całość posypujemy płatkami migdałów. Na koniec tartę pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 170 stopni.

Sprawdzony przepis na tartę z wiśniami nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.

Tarta na kruchym cieście odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku Możemy do jej wykonania wykorzystać wiśnie drylowane świeże lub ze słoika. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na smaczne ciasto na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze tarty z wiśniami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
251.91 kcal
251.91 kcal
Białko
3.83 g
3.83 g

Węglowodany w tarcie z wiśniami

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
36.68 g
36.68 g
Węglowodany przyswajalne
34.93 g
34.93 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.75 g
1.75 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
10.70 g
10.70 g
Tłuszcze nasycone
5.75 g
5.75 g
Tłuszcze nienasycone
4.95 g
4.95 g
Tłuszcze jednonasycone
3.88 g
3.88 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.07 g
1.07 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
39.03 mg
39.03 mg

Witaminy w przepisie na tartę z wiśniami

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
101.58 µg (mcg)
101.58 µg (mcg)
Witamina B6
0.05 mg
0.05 mg
Witamina B12
0.06 µg (mcg)
0.06 µg (mcg)
Witamina C
4.72 mg
4.72 mg
Witamina D
0.10 µg (mcg)
0.10 µg (mcg)
Witamina E
1.47 mg
1.47 mg
Retinol
70.60 µg (mcg)
70.60 µg (mcg)
Tiamina
0.20 mg
0.20 mg
Ryboflawina
0.18 mg
0.18 mg
Niacyna
1.69 mg
1.69 mg
Foliany
43.52 µg (mcg)
43.52 µg (mcg)
Beta karoten
372.88 µg (mcg)
372.88 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na tartę z wiśniami

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
11.27 mg
11.27 mg
Potas
162.27 mg
162.27 mg
Wapń
29.00 mg
29.00 mg
Fosfor
60.65 mg
60.65 mg
Magnez
21.73 mg
21.73 mg
Żelazo
1.81 mg
1.81 mg
Cynk
0.39 mg
0.39 mg
Miedź
0.13 mg
0.13 mg
Mangan
0.28 mg
0.28 mg
Brak danych dla: cukier, jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z wiśniami 84
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tarcie z wiśniami

Lista alergenów dla tarty z wiśniami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały

Cena przygotowania tarty z wiśniami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
200 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.46
Za 200 g
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Masło
100 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Migdały
50 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 50 g
Wiśnie
500 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 500 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Koszt składników
41.80
Jak oceniasz przepis na tartę z wiśniami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób