Tarta z warzywami
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2,5 szklanki (335 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Jajko (2 szt.)
- Śmietana 12% - 10 łyżek (200 g)
- Ser gouda - 5 plastrów (150 g)
- Bakłażan - 0,25 sztuki (60 g)
- Cukinia - 0,5 sztuki małej (100 g)
- Papryka czerwona - 0,25 sztuki (55 g)
- Papryka żółta - 0,25 sztuki (55 g)
- Cebula czerwona - 0,5 sztuki średniej (25 g)
Przepis na tartę z warzywami krok po kroku
Mąkę przesiej do miski. Dodaj do mąki pokrojone masło i 0,5 szklanki zimnej wody. Zagnieć ciasto w kulę i przełóż do miski i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
Warzywa pokrój w średnią kostkę a cebulę w piórka. Jeśli lubisz bardziej chrupiące warzywa w tarcie pozostaw je takie, jeśli wolisz aby były miększe i delikatniejsze podsmaż je na 1 łyżce oleju.
Do miski dodaj śmietanę, jajka i dokładnie połącz.
Do masy ze śmietany i jajek dodaj pokrojone warzywa, starty ser lub pokrojony w kostkę, 1/4 łyżeczki pieprzu, soli i papryki słodkiej. Dodaj także szczyptę cząbru.
Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy. Ciasto nakłuj widelcem i podpiecz 10 minut w temperaturze 190 stopni.
Na podpieczone ciasto wylej farsz i piecz 25 minut w temperaturze 200 stopni.
-
Pasztet z cukinią
-
Sałatka z cukinii
-
Placki z dyni
-
Pasztet wegetariański
-
Rogaliki drożdżowe
-
Kotlety z kalafiora
-
Pomidory z mozzarellą
-
Koreczki
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem
-
Ciasto marchewkowe fit
-
Kotleciki z kaszy gryczanej
-
Rogale marcińskie
-
Ciasto francuskie na słono
-
Kotlety z cukinii
-
Szybka pizza
-
Pasta z ciecierzycy
-
Brownie z fasoli
-
Pizza na suchych drożdżach
-
Wegetariańskie przekąski
Więcej informacji na temat tarty z warzywami
Tarta jest jedną z tradycyjnych potraw kuchni francuskiej, której korzenie sięgają średniowiecza. Pierwszy przepis na słodką tarte został umieszczony w książce kucharskiej wydanej w XVII wieku. Danie to doczekało się wielu wariacji smakowych, które znacząco odbiegają od tych tradycyjnych. Tarta jest daniem, które jest podawane na zimno oraz może być wytrawne lub słodkie. Do przygotowania tarty używane jest ciasto kruche. We Francji popularnym daniem na bazie kruchego ciasta jest quiche. Danie to podawane jest na ciepło a jego nadzienie stanowi masa na bazie jajek i śmietany.
Tarta z warzywami jest jedną z propozycji przygotowania tarty na słono. Do jej przygotowania wykorzystasz ulubione warzywa, w tej wersji przygotowana jest z cukinią, bakłażanem oraz dwoma rodzajami papryki. Ciasto to klasyczne kruche ciasto, które przygotowywane jest do wielu wypieków, zarówno na słodko jak i na słono. Tarta nie jest szybka w przygotowaniu ponieważ należy schłodzić odpowiednio ciasto przed pieczeniem oraz pokroić warzywa. Jednak przygotowanie możesz ułatwić sobie poprzez przygotowanie jej z warzywami mrożonymi. Surowe ciasto na tartę możesz przygotować dzień czy dwa wcześniej i przechowywać w lodówce. Surowe ciasto możesz także zamrozić w porcjach i mieć zawsze gotowe ciasto. Pyszna tarta z jarzynami to świetny pomysł na oryginalny obiad czy kolację. Będzie świetna jako przystawka przed obiadem lub kolacją. Możesz spożywać ją na zimno i wziąć ze sobą jako lunch do pracy, z dodatkiem sałatki z warzyw będzie stanowić wyśmienity, lekki posiłek. W każdej wersji propozycji podania warto dodać ulubioną sałatkę aby wzbogacić danie o surowe warzywa. Do tarty możesz przygotować sos. Jaki sos do tarty z warzywami podać? Może to być zarówno sos na zimno jak i na ciepło. Zimny sos na bazie jogurtu z dodatkiem ziół czy jogurtowy sos czosnkowy będą idealnie pasować do tarty z warzywami. Sos na ciepło, który będzie odpowiedni to sos serowy czy sos chrzanowy. Przepis na tartę z warzywami jest łatwy i z powodzeniem przygotują go nawet początkujący kucharze. Jak zrobić tartę z warzywami dowiesz się z przepisu gdzie każdy etap przygotowania jest dokładnie wytłumaczony.
Tarta z warzywami to fajna propozycja dania, które podasz zarówno na ciepło jak i na zimno.
Alergeny w tarcie z warzywami
Lista alergenów dla tarty z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 12%
- Ser gouda
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze tarty z warzywami
Tarta z warzywami to wyśmienita wersja tarty wytrawnej. Jest pełna zdrowych i przepysznych warzyw. Jest to świetny sposób aby przemycić warzywa dzieciom.
Energia i białka
(240g)
Węglowodany
(240g)
Tłuszcze
(240g)
Witaminy
(240g)
Składniki mineralne
(240g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.