Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, tarka, papier do pieczenia, forma do tarty 25 cm

Przepis na tartę z tuńczykiem krok po kroku

Formę do tarty pokryj papierem do pieczenia i wyłóż na niej całe ciasto francuskie. Przykryj je drugim arkuszem papieru i wyłóż na środek nasiona grochu. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Następnie ostudź lekko i usuń groch.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę. Dodaj szpinak i duś aż zmięknie. Do zawartości patelni dodaj odcedzonego i rozdrobnionego tuńczyka i kukurydzę. Podsmaż chwilę i dodaj pokruszoną fetę. Całość dokładnie wymieszaj. Dopraw pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi.

Farsz przełóż na podpieczony spód tarty.

Do miseczki wbij jajka i rozmieszaj je. Połącz je ze startym żółtym serem. Następnie całość wylej na wierzch tarty.

Tartę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.

Tarta z tuńczykiem podana w naczyniu ceramicznym.
Tarta z tuńczykiem - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - tarta z tuńczykiem

W skrócie
Kalorii w porcji
760 kcal
Wielkość
jednej porcji
290 g
Indeks glikemiczny
69

Wartości odżywcze tarty z tuńczykiem

na 100g gotowej potrawy

To zdrowe danie, pełne białka i dobrych tłuszczów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(290g)
Energia (kcal)
262.10
760.10
Białko (g)
11.14
32.30

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(290g)
Węglowodany (g)
14.71
42.65
Brak danych dla: tuńczyk w oleju.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne (g)
13.29
38.54
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.42
4.11
Brak danych dla: tuńczyk w oleju.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(290g)
Tłuszcz (g)
17.78
51.55
Tłuszcze nasycone (g)
6.47
18.77
Tłuszcze nienasycone (g)
11.31
32.79
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.81
25.55
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.49
7.23
Cholesterol (mg)
55.54
161.06
Brak danych dla: szpinak mrożony.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(290g)
Witamina A (µg (mcg))
98.58
285.87
Witamina B6 (mg)
0.24
0.69
Witamina B12 (µg (mcg))
0.53
1.54
Witamina C (mg)
1.60
4.65
Witamina E (mg)
1.20
3.48
Retinol (µg (mcg))
43.20
125.27
Tiamina (mg)
0.14
0.39
Ryboflawina (mg)
0.23
0.66
Niacyna (mg)
3.12
9.06
Foliany (µg (mcg))
62.42
181.03
Beta karoten (µg (mcg))
671.63
1947.73

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(290g)
Sód (mg)
286.25
830.14
Potas (mg)
172.53
500.33
Wapń (mg)
102.42
297.00
Fosfor (mg)
153.58
445.37
Magnez (mg)
27.20
78.87
Żelazo (mg)
1.35
3.91
Cynk (mg)
0.97
2.82
Miedź (mg)
0.10
0.28
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z tuńczykiem 69
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tarcie z tuńczykiem

Lista alergenów dla tarty z tuńczykiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
    • Ser cheddar
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • Tuńczyk w oleju

Więcej informacji na temat tarty z tuńczykiem

Tarta z tuńczykiem jest idealnym pomysłem na naprawdę szybki posiłek w prostej wersji. Całość można przygotować w kilka chwil, a jej smak zadowoli nawet największego krytyka kulinarnego. Dostarcza sporo białka, a także zdrowych kwasów tłuszczowych. Można przygotować ją na obiad, ale również podać jako kolację.

Przepis na tartę z tuńczykiem jest naprawdę prosty, dlatego sprawdzi się nawet dla początkujących kucharzy. Całość nie zabiera zbyt dużo czasu i smakuje po prostu obłędnie. To wspaniała opcja na posiłek na szybko, dla zabieganych osób, a także tych które nie przepadają za zbyt długim spędzaniem czasu w kuchni.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tartę z tuńczykiem, by była naprawdę wspaniała, to ten przepis idealnie się sprawdzi. Tak przygotowana ryba nie tylko wspaniale smakuje, ale również jest bardzo zdrowa. Tuńczyk jest świetnym źródłem wielu witamin i składników prozdrowotnych. Jednak jego największym atutem jest niewątpliwie duża zawartość zdrowych kwasów tłuszczowych, które wspaniale wspierają zdrowie układu sercowo-naczyniowego, a także immunologicznego czy nerwowego. To dlatego warto włączyć go do swojego menu. Ten przepis pozwala zrobić to w bardzo łatwy sposób. Całość jest bardzo prosta w przygotowaniu, a przy tym zachwyca smakiem. Łączy się w niej wiele różnych aromatów, dzięki czemu tak trudno jest się jej oprzeć.

To naprawdę wspaniały pomysł na pyszny obiad czy kolację. Danie jest bardzo sycące ze względu na dość sporą ilość białka, a także tłuszczów. Całość została również wzbogacona o wiele warzyw, by tworzyć zbilansowany posiłek, który może z powodzeniem gościć na stole bardzo często, bez obawy o negatywny wpływ na zdrowie.

Wszystkie składniki są łatwo dostępne w każdym sklepie. Tuńczyk połączony ze słodką kukurydzą, duszonym szpinakiem, ostrą cebulą, to po prostu pyszna kompozycja kulinarna, która skradnie serce każdego, kto tylko jej spróbuje. Jest tak dobra, że znika z talerzy w ekspresowym tempie, dlatego najlepiej zrobić od razu podwójną porcję. To smaczne danie, które sprawdzi się dla całej rodziny.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty z tuńczykiem

Koszt składników
75.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
230 g
1 opakowanie
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 230 g
Ser Feta
50 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 g
Szpinak mrożony
100 g
4 garści
4.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
0.89
Za 100 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Kukurydza konserwowa
80 g
pół mini puszki
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.82
Za 80 g
Groch (nasiona)
100 g
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 100 g
Ser cheddar
80 g
6.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.47
Za 80 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Tuńczyk w oleju
180 g
6.00
Za 170,0 g
Liczba opakowań 2
6.35
Za 180 g
Koszt składników
75.00
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na tartę z tuńczykiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,7% osób