Tarta z truskawkami i kruszonką

Opublikowano: 27.03.2022 r., 16:21 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Apetyczna tarta z truskawkami
Tarta z truskawkami i kruszonką
Ta pyszna i szybka tarta z truskawkami i kruszonką to doskonały pomysł na ciasto, które idealnie pasuje do kawy. Super deser dla Twoich bliskich.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 45 min
412 kcal
Kcal w porcji
170 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (240 g)
  • Masło (130 g)
  • Cukier puder (110 g)
  • Żółtko jajka (1 szt.)
  • Śmietana 12% - 1 łyżka (25 g)
  • Truskawki (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, proszek do pieczenia, aromat waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, forma do tarty 24 cm

Przepis na tartę z truskawkami i kruszonką krok po kroku

Nastaw piekarnik na 180 st. C.

160 g mąki, 80 g masła, 50 g cukru pudru, aromat waniliowy, pół łyżeczki proszku do pieczenia, szczypt soli, żółtko oraz śmietanę zagnieć na ciasto.

Wyłóż ciasto na dnie oraz na bokach, zrób nakłucia widelcem na dnie.

Umyte, osuszone, pozbawione szypułek i pokrojone w plastry truskawki wyłóż na ciasto kruche.

80 g mąki, 60 g cukru, 50 g masła i aromat waniliowy zagnieć na kruszonkę.

Kruszonką posyp ciasto z wierzchu.

Tartę wstaw do piekarnika i piecz przez 45 minut.

Jak oceniasz przepis na tartę z truskawkami i kruszonką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,8% osób

Więcej informacji na temat tarty z truskawkami i kruszonką

Ta pyszna i szybka tarta z truskawkami i kruszonką to doskonały pomysł na ciasto, które idealnie pasuje do kawy. Super deser dla Twoich bliskich. Przepis na tartę z truskawkami i kruszonką jest słodki, a ciasto kruche ma wspaniały, waniliowy aromat. Taki wypiek warto przygotować, zwłaszcza gdy jest sezon na świeże truskawki. Gdy tylko w lecie pojawią się te owoce, spróbuj tego przepisu i zobacz, jakie to jest dobre i łatwe ciasto. Zobacz, jak zrobić tartę z truskawkami i kruszonką – szybko i pysznie.

Tarta z truskawkami i kruszonką jest ciastem pieczonym w specjalnej formie do tarty. Przepis na tartę z truskawkami i kruszonką to cudownie chrupiące ciasto kruche, truskawki oraz kruszonka. Ma tylko kilka prostych składników, robi się ją szybko, jest bardzo prosta. Ma tak dobry smak, że na pewno posmakuje wszystkim. Jak zrobisz tartę z truskawkami i kruszonką, będzie ona tak kusiła, że prędko zniknie. Można dodać do gorącej tarty ulubione lody i bitą śmietanę. Takie desery serwuje dobra restauracja. Ty też możesz.

Truskawki, kruche ciasto i kruszonka – tym pomysłem na ciasto łatwo zaspokoisz ochotę na coś słodkiego. Szybka, pyszna i prosta tarta, świetna na lato. Jak zrobić tartę z truskawkami i kruszonką? Składniki na ciasto kruche muszą być wyjęte prosto z lodówki. Masło, żółtko i śmietanę wyjmij więc tuż przed rozpoczęciem przygotowań ciasta. Nastaw piekarnik, by się grzał. W dużej misce umieść mąkę, masło, cukier puder, aromat waniliowy, proszek do pieczenia, sól, żółtko i śmietanę. Wszystko najpierw posiekaj nożem, a potem zagnieć rękami na gładkie ciasto. Wyłóż nim formę do tarty – na dnie i po bokach. Widelcem nakłuj dno. Truskawki należy odszypułkować, umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Wyłóż owoce na ciasto kruche. Resztę mąki, cukru, masła oraz aromat waniliowy dla smaku zagnieć palcami, by powstała kruszonka. Powinna ona być sypka. Kruszonką posyp owoce – równomiernie po całym cieście. Tak przygotowaną tartę wstaw do gorącego piekarnika i piecz do zarumienienia.

*Ciasto kruche można od razu piec, ale zaleca się także włożenie je na minimum pół godziny do lodówki.

*Dobry pomysł na nadzienie do tarty to także wykorzystanie truskawek mrożonych. Można je wcześniej rozmrozić, ale do przepisu na tartę z truskawkami i kruszonką odciśnij z nich nadmiar soku po rozmrożeniu. Truskawek mrożonych nie trzeba kroić, ale można.

*Tarta z truskawkami i kruszonką będzie dobra także, gdy dodasz do ciasta aromat cytrynowy albo śmietankowy. Aromat fajnie wzbogaci smak ciasta.

Alergeny w tarcie z truskawkami i kruszonką

Lista alergenów dla tarty z truskawkami i kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 12%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze tarty z truskawkami i kruszonką

na 100g gotowej potrawy

Przepis jest wysokokaloryczny. Mały kawałek dostarczy dużą ilość kilokalorii. Ma dużą zawartość węglowodanów oraz tłuszczu nasyconego. Nadmiar tłuszczu nasyconego wpływa niekorzystnie, między innymi na układ krążenia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kcal)
242.89
412.91
Białko (g)
4.18
7.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany (g)
31.75
53.98
Węglowodany przyswajalne (g)
30.77
52.32
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.98
1.66
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz (g)
11.59
19.71
Tłuszcze nasycone (g)
7.75
13.18
Tłuszcze nienasycone (g)
3.84
6.53
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.29
5.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.55
0.94
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
49.29
83.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A (µg (mcg))
96.87
164.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.09
Witamina B12 (µg (mcg))
0.07
0.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
28.70
48.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.11
0.19
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.35
0.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
94.49
160.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.24
0.40
Ryboflawina (mg)
0.13
0.22
Niacyna (mg)
1.73
2.95
Foliany (µg (mcg))
49.16
83.57
Beta karoten (µg (mcg))
25.68
43.66
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód (mg)
5.76
9.79
Potas (mg)
114.93
195.38
Wapń (mg)
21.36
36.31
Fosfor (mg)
53.13
90.32
Magnez (mg)
15.56
26.46
Żelazo (mg)
1.56
2.66
Cynk (mg)
0.39
0.66
Miedź (mg)
0.07
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z truskawkami i kruszonką 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty z truskawkami i kruszonką

Koszt składników
28.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
240 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 240 g
Masło
130 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.25
Za 130 g
Cukier puder
110 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 110 g
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Śmietana 12%
25 g
1 łyżka
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 25 g
Truskawki
500 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 500 g
Koszt składników
28.20