Tarta z truskawkami i kruszonką
- Mąka pszenna typ 500 (240 g)
- Masło (130 g)
- Cukier puder (110 g)
- Żółtko jajka (1 szt.)
- Śmietana 12% - 1 łyżka (25 g)
- Truskawki (500 g)
Przepis na tartę z truskawkami i kruszonką krok po kroku
Nastaw piekarnik na 180 st. C.
160 g mąki, 80 g masła, 50 g cukru pudru, aromat waniliowy, pół łyżeczki proszku do pieczenia, szczypt soli, żółtko oraz śmietanę zagnieć na ciasto.
Wyłóż ciasto na dnie oraz na bokach, zrób nakłucia widelcem na dnie.
Umyte, osuszone, pozbawione szypułek i pokrojone w plastry truskawki wyłóż na ciasto kruche.
80 g mąki, 60 g cukru, 50 g masła i aromat waniliowy zagnieć na kruszonkę.
Kruszonką posyp ciasto z wierzchu.
Tartę wstaw do piekarnika i piecz przez 45 minut.
-
Tarta z truskawkami
-
Tarta na słodko
-
Tarta owocowa
-
Tarta truskawkowa
-
Tarta z truskawkami i mascarpone
-
Tarta bez pieczenia
-
Tarta z truskawkami i budyniem
-
Tarta z musem truskawkowym
-
Tarta z truskawkami i bezą
-
Tarta z rabarbarem i truskawkami
-
Tarta z kremem patissiere
-
Kruche ciasto do tarty
-
Tarta czekoladowa z truskawkami
-
Tarta oreo z mascarpone
-
Tarta z truskawkami i galaretką
-
Tarta z mrożonymi truskawkami
-
Tarta z truskawkami
Więcej informacji na temat tarty z truskawkami i kruszonką
Ta pyszna i szybka tarta z truskawkami i kruszonką to doskonały pomysł na ciasto, które idealnie pasuje do kawy. Super deser dla Twoich bliskich. Przepis na tartę z truskawkami i kruszonką jest słodki, a ciasto kruche ma wspaniały, waniliowy aromat. Taki wypiek warto przygotować, zwłaszcza gdy jest sezon na świeże truskawki. Gdy tylko w lecie pojawią się te owoce, spróbuj tego przepisu i zobacz, jakie to jest dobre i łatwe ciasto. Zobacz, jak zrobić tartę z truskawkami i kruszonką – szybko i pysznie.
Tarta z truskawkami i kruszonką jest ciastem pieczonym w specjalnej formie do tarty. Przepis na tartę z truskawkami i kruszonką to cudownie chrupiące ciasto kruche, truskawki oraz kruszonka. Ma tylko kilka prostych składników, robi się ją szybko, jest bardzo prosta. Ma tak dobry smak, że na pewno posmakuje wszystkim. Jak zrobisz tartę z truskawkami i kruszonką, będzie ona tak kusiła, że prędko zniknie. Można dodać do gorącej tarty ulubione lody i bitą śmietanę. Takie desery serwuje dobra restauracja. Ty też możesz.
Truskawki, kruche ciasto i kruszonka – tym pomysłem na ciasto łatwo zaspokoisz ochotę na coś słodkiego. Szybka, pyszna i prosta tarta, świetna na lato. Jak zrobić tartę z truskawkami i kruszonką? Składniki na ciasto kruche muszą być wyjęte prosto z lodówki. Masło, żółtko i śmietanę wyjmij więc tuż przed rozpoczęciem przygotowań ciasta. Nastaw piekarnik, by się grzał. W dużej misce umieść mąkę, masło, cukier puder, aromat waniliowy, proszek do pieczenia, sól, żółtko i śmietanę. Wszystko najpierw posiekaj nożem, a potem zagnieć rękami na gładkie ciasto. Wyłóż nim formę do tarty – na dnie i po bokach. Widelcem nakłuj dno. Truskawki należy odszypułkować, umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Wyłóż owoce na ciasto kruche. Resztę mąki, cukru, masła oraz aromat waniliowy dla smaku zagnieć palcami, by powstała kruszonka. Powinna ona być sypka. Kruszonką posyp owoce – równomiernie po całym cieście. Tak przygotowaną tartę wstaw do gorącego piekarnika i piecz do zarumienienia.
*Ciasto kruche można od razu piec, ale zaleca się także włożenie je na minimum pół godziny do lodówki.
*Dobry pomysł na nadzienie do tarty to także wykorzystanie truskawek mrożonych. Można je wcześniej rozmrozić, ale do przepisu na tartę z truskawkami i kruszonką odciśnij z nich nadmiar soku po rozmrożeniu. Truskawek mrożonych nie trzeba kroić, ale można.
*Tarta z truskawkami i kruszonką będzie dobra także, gdy dodasz do ciasta aromat cytrynowy albo śmietankowy. Aromat fajnie wzbogaci smak ciasta.
Alergeny w tarcie z truskawkami i kruszonką
Lista alergenów dla tarty z truskawkami i kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 12%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze tarty z truskawkami i kruszonką
Przepis jest wysokokaloryczny. Mały kawałek dostarczy dużą ilość kilokalorii. Ma dużą zawartość węglowodanów oraz tłuszczu nasyconego. Nadmiar tłuszczu nasyconego wpływa niekorzystnie, między innymi na układ krążenia.
Energia i białka
(170g)
Węglowodany
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Witaminy
(170g)
Składniki mineralne
(170g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.