Tarta z truskawkami i galaretką
- Mąka pszenna typ 500 (260 g)
- Masło (140 g)
- Cukier puder (180 g)
- Żółtko jajka (1 szt.)
- Śmietana 12% (25 g)
- Śmietanka kremowa 30% (250 g)
- Mascarpone (250 g)
- Truskawki (400 g)
- Galaretka - 1 opakowanie, przezroczysta (77 g)
Przepis na tartę z truskawkami i galaretką krok po kroku
Rozgrzej piekarnik na 200 st. C.
W misce umieść pokrojone w małą kostkę masło, żółtko, śmietanę, 100 g cukru pudru, mąkę oraz aromat waniliowy.
Zagnieć ciasto.
Ciasto wyłóż na dno i boki formy.
Piecz ciasto przez 20 minut do zarumienienia. Ostudź.
Rozpuść galaretkę w 400 ml wody. Ostudź.
Po ostudzeniu przygotuj krem.
Śmietankę, mascarpone, aromat waniliowy i 80 g cukru pudru zmiksuj, aż powstanie gesty krem.
Na zimne ciasto wyłóż krem, a na nim ułóż pokrojone w plastry owoce.
Tężejącą galaretkę wylej na owoce.
Ostaw ciasto na całą noc do stężenia.
-
Tarta z truskawkami
-
Tarta na słodko
-
Tarta owocowa
-
Tarta truskawkowa
-
Tarta z truskawkami i mascarpone
-
Tarta bez pieczenia
-
Tarta z truskawkami i budyniem
-
Tarta z musem truskawkowym
-
Tarta z truskawkami i bezą
-
Tarta z rabarbarem i truskawkami
-
Tarta z truskawkami i kruszonką
-
Tarta z kremem patissiere
-
Kruche ciasto do tarty
-
Tarta czekoladowa z truskawkami
-
Tarta oreo z mascarpone
-
Tarta z mrożonymi truskawkami
-
Tarta z truskawkami
Więcej informacji na temat tarty z truskawkami i galaretką
Ten przepis to pyszne połączenie ciasta kruchego, waniliowego kremu z mascarpone, owoców oraz galaretki. Tarta z truskawkami i galaretką to doskonały pomysł na łatwy deser. Ciasto sprawdzi się najlepiej latem, gdy pojawią się świeże, soczyste i pełne smaku truskawki. Ten prosty przepis na pewno będzie smakował wszystkim. Zobacz, jak zrobić tartę z truskawkami i galaretką. Przepis na tartę z truskawkami i galaretką warto zrobić dzień przed planowanym podaniem, by ciasto kruche zmiękło i całość nabrała lepszego smaku.
Tarta z truskawkami i galaretką jest pyszna i łatwa. Zawiera ciasto kruche z waniliowym aromatem. W środku znajduje się krem śmietankowy, także o waniliowym smaku. Na kremie ułożone są owoce – dużo truskawek. Na końcu znajduje się galaretka. Taki pomysł na ciasto pasuje na każdą okazję. Jest dobrym, prostym przepisem na letni deser z owocami. Przepis na tartę z truskawkami i galaretką to łatwa, ale też szybka słodycz, którą możesz zrobić z truskawkami.
Pomysły na ciasto z owocami lata są różne. Dobra jest tarta z truskawkami i galaretką nadziana waniliowym, śmietanowym kremem. Jak zrobić tartę z truskawkami i galaretką? Rozpocznij od zrobienia ciasta kruchego. Nastaw piekarnik, żeby się zagrzał, a w tym czasie przygotuj ciasto kruche. Do zrobienia przepisu na tartę z truskawkami i galaretką, wszystkie składniki (jajka, masło, śmietana, śmietanka, serek mascarpone) powinny być bardzo dobrze schłodzone. Składniki na ciasto (mąka, masło, cukier puder, aromat waniliowy, śmietana, żółtko zagnieć szybko rękami, aż powstanie gładkie ciasto. Wyłóż je na dno oraz boki formy. Upiecz do uzyskania złotego koloru. Ciasto należy całkowicie ostudzić. Od razu można rozpuścić galaretkę. Powinna ostygnąć całkowicie. Jak ciasto kruche będzie zimne, zacznij przygotowywać krem. Śmietankę, serek mascarpone, cukier puder oraz aromat waniliowy umieść w misce i bardzo dobrze zmiksuj do otrzymania gęstej masy. Jednolitą masę wyłóż na ciasto kruche. Na kremie śmietankowym ułóż ładnie plasterki truskawki. Tężejącą już galaretką polej wierzch ciasta z owocami. Jak zrobisz tartę z truskawkami i galaretką, wstaw je do lodówki. Ten prosty przepis potrzebuje minimum 5 godzin chłodzenia, a najlepiej na całą noc.
*Ciasto kruche można przed pieczeniem chłodzić przez minimum pół godziny. Można też piec je od razu.
*Tarta będzie pyszna, gdy zamiast przezroczystej galaretki dasz także inny smak, najlepiej truskawkowy.
*Do masy śmietankowej możesz dać inny aromat. Będzie równie dobra, na przykład z aromatem śmietankowym.
Alergeny w tarcie z truskawkami i galaretką
Lista alergenów dla tarty z truskawkami i galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 12%
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze tarty z truskawkami i galaretką
W przepisie jest duża ilość tłuszczu nasyconego, którego nadmiar nie jest wskazany. Ciasto jest wysokokaloryczne. Truskawki są bogate w witaminę C.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.