Tarta z truskawkami i budyniem

Opublikowano: 25.09.2021 r., 9:56 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Truskawkowa tarta z budyniem
Tarta z truskawkami i budyniem
Tarta z truskawkami i budyniem to pyszne sezonowe ciasto, które w sposób idealny wykorzystuje owoce. Tarta jest aromatyczna i bardzo smaczna. Koniecznie podaj ją swoim gościom.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Pieczenie 30 min
649 kcal
Kcal w porcji
240 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Masło - 2 kostki (400 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (340 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Cukier - pół szklanki (100 g)
  • Truskawki (500 g)
  • Mleko 3,2% (700 ml)
  • Żółtko jajka (6 szt.)
  • Czekolada biała (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, forma do tarty 24 cm

Przepis na tarta z truskawkami i budyniem krok po kroku

Mąkę pszenną (300g) wysyp na stolnicę, dodaj do niej zimne pokrojone w kostkę masło (200g) i jajka oraz cukier, szybko zagnieć gładkie ciasto. Owiń je folią i włóż do zamrażarki na 20 minut.

W 600 ml mleka rozpuść białą czekoladę, utrzyj żółtka z mąką i pozostałymi 100 ml mleka, dodaj do garnka i gotuj na wolnym ogniu cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.

Foremkę do tarty wyłóż ciastem, podziurkuj je widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piecz 20 minut.

Budyń zmiksuj z 200g ciepłego masła. Wyłóż na wystudzony spód. Truskawki pokrój w połówki i ułóż na budyniu.

Schłodź w lodówce przez 4 godziny.

Jak oceniasz przepis na tarta z truskawkami i budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat tarty z truskawkami i budyniem

Tarta z truskawkami i budyniem to pyszna sezonowa tarta z owocami. Jeśli lubisz ciasta z kremem koniecznie przygotuj tartę. Przepis na tartę z truskawkami i budyniem jest łatwy do zrobienia dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego aby ją przygotować. Do przygotowania tarty potrzebne będą następujące produkty spożywcze: masło, mąka pszenna, cukier, mleko, świeże truskawki, biała czekolada, jajka.

Jak zrobić tartę z budyniem i truskawkami? Na początek przygotuj ciasto kruche służące jako spód ciasta. Na stolice wysyp mąkę, dodaj zimne pokrojone w kostkę masło, jajka i cukier. Zagnieć szybko gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 20 minut. W między czasie ugotuj budyń. W garnku umieść mleko i białą czekoladę, rozpuść czekoladę w mleku, utrzyj żółtka z mąką i odrobiną mleka i dodaj do garnka, gotuj na średnim ogniu cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Ciastem wyklej foremkę do tarty, nakłuj ciasto widelcem i piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 20 minut. Wystudzony budyń zmiksuj z ciepłym masłem i przełóż na spód z ciasta kruchego. Truskawki pokrój w połówki i ułóż na budyniu. Gotową tartę schłodź w lodówce przez minimum 4 godziny.

Truskawki są niskokalorycznymi owocami wywodzącymi się z połączenia różnych odmian poziomek. Mają niski indeks glikemiczny, przez co nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi. Są bogatym źródłem witaminy C, która uczestniczy między innymi w syntezie kolagenu odpowiadającemu za jędrność naszej skóry. Sezon na truskawki trwa od czerwca do lipca, dlatego powinniśmy w miarę możliwości korzystać z dobrodziejstwa owoców.

Jajka użyte do przygotowania ciasta są źródłem wielu cennych dla naszego zdrowia składników pokarmowych. Między innymi zawierają rozpuszczalne w tłuszczach witaminy (A, D, E i K). Dodatkowo białko jaja jest bogate w niezbędne i łatwo przyswajalne aminokwasy.

Podsumowując pyszna tarta z truskawkami to wspaniały dodatek do kawy i herbaty. Budyń dodaje bardziej kremowej konsystencji tarcie i sprawia że jest wilgotna. Dobra tarta może być przechowywana w lodówce przez 4 dni. Budyń śmietankowy domowy przygotujesz dzięki dodatkowi aromatu śmietankowego.

Alergeny w tarcie z truskawkami i budyniem

Lista alergenów dla tarty z truskawkami i budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
    • Czekolada biała
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze tarty z truskawkami i budyniem

na 100g gotowej potrawy

Tarta z truskawkami i budyniem to wyrób wysokokaloryczny, osoby na diecie redukcyjnej powinny powstrzymać się od spożywania tego typu słodkich wyrobów. Ciasta domowe nie zawierają konserwantów dlatego są zdrowszą wersją kupnych wypieków.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(240g)
Energia (kcal)
270.81
649.93
Białko (g)
4.98
11.94

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(240g)
Węglowodany (g)
21.94
52.66
Węglowodany przyswajalne (g)
21.52
51.65
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.42
1.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(240g)
Tłuszcz (g)
18.65
44.77
Tłuszcze nasycone (g)
12.27
29.44
Tłuszcze nienasycone (g)
6.39
15.32
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.46
13.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.92
2.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
109.20
262.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(240g)
Witamina A (µg (mcg))
146.40
351.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.16
Witamina B12 (µg (mcg))
0.36
0.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
11.91
28.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.66
1.59
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.56
1.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
143.33
343.99
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.41
Ryboflawina (mg)
0.18
0.43
Niacyna (mg)
1.08
2.60
Foliany (µg (mcg))
35.06
84.14
Beta karoten (µg (mcg))
33.26
79.83
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(240g)
Sód (mg)
29.15
69.96
Potas (mg)
129.53
310.87
Wapń (mg)
69.51
166.83
Fosfor (mg)
96.45
231.49
Magnez (mg)
13.05
31.31
Żelazo (mg)
1.08
2.60
Cynk (mg)
0.53
1.28
Miedź (mg)
0.05
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z truskawkami i budyniem 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty z truskawkami i budyniem

Koszt składników
48.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
400 g
2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Mąka pszenna typ 500
340 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.02
Za 340 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
100 g
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Truskawki
500 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 500 g
Mleko 3,2%
700 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 ml
Żółtko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Czekolada biała
200 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Koszt składników
48.00