Tarta z truskawkami i budyniem
- Masło - 2 kostki (400 g)
- Mąka pszenna typ 500 (340 g)
- Jajko (2 szt.)
- Cukier - pół szklanki (100 g)
- Truskawki (500 g)
- Mleko 3,2% (700 ml)
- Żółtko jajka (6 szt.)
- Czekolada biała (200 g)
Przepis na tarta z truskawkami i budyniem krok po kroku
Mąkę pszenną (300g) wysyp na stolnicę, dodaj do niej zimne pokrojone w kostkę masło (200g) i jajka oraz cukier, szybko zagnieć gładkie ciasto. Owiń je folią i włóż do zamrażarki na 20 minut.
W 600 ml mleka rozpuść białą czekoladę, utrzyj żółtka z mąką i pozostałymi 100 ml mleka, dodaj do garnka i gotuj na wolnym ogniu cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
Foremkę do tarty wyłóż ciastem, podziurkuj je widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piecz 20 minut.
Budyń zmiksuj z 200g ciepłego masła. Wyłóż na wystudzony spód. Truskawki pokrój w połówki i ułóż na budyniu.
Schłodź w lodówce przez 4 godziny.
-
Tarta z truskawkami
-
Tarta na słodko
-
Tarta owocowa
-
Tarta truskawkowa
-
Tarta z truskawkami i mascarpone
-
Tarta bez pieczenia
-
Tarta z musem truskawkowym
-
Tarta z truskawkami i bezą
-
Tarta z rabarbarem i truskawkami
-
Tarta z truskawkami i kruszonką
-
Tarta z kremem patissiere
-
Kruche ciasto do tarty
-
Tarta czekoladowa z truskawkami
-
Tarta oreo z mascarpone
-
Tarta z truskawkami i galaretką
-
Tarta z mrożonymi truskawkami
-
Tarta z truskawkami
Więcej informacji na temat tarty z truskawkami i budyniem
Tarta z truskawkami i budyniem to pyszna sezonowa tarta z owocami. Jeśli lubisz ciasta z kremem koniecznie przygotuj tartę. Przepis na tartę z truskawkami i budyniem jest łatwy do zrobienia dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego aby ją przygotować. Do przygotowania tarty potrzebne będą następujące produkty spożywcze: masło, mąka pszenna, cukier, mleko, świeże truskawki, biała czekolada, jajka.
Jak zrobić tartę z budyniem i truskawkami? Na początek przygotuj ciasto kruche służące jako spód ciasta. Na stolice wysyp mąkę, dodaj zimne pokrojone w kostkę masło, jajka i cukier. Zagnieć szybko gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 20 minut. W między czasie ugotuj budyń. W garnku umieść mleko i białą czekoladę, rozpuść czekoladę w mleku, utrzyj żółtka z mąką i odrobiną mleka i dodaj do garnka, gotuj na średnim ogniu cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Ciastem wyklej foremkę do tarty, nakłuj ciasto widelcem i piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 20 minut. Wystudzony budyń zmiksuj z ciepłym masłem i przełóż na spód z ciasta kruchego. Truskawki pokrój w połówki i ułóż na budyniu. Gotową tartę schłodź w lodówce przez minimum 4 godziny.
Truskawki są niskokalorycznymi owocami wywodzącymi się z połączenia różnych odmian poziomek. Mają niski indeks glikemiczny, przez co nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi. Są bogatym źródłem witaminy C, która uczestniczy między innymi w syntezie kolagenu odpowiadającemu za jędrność naszej skóry. Sezon na truskawki trwa od czerwca do lipca, dlatego powinniśmy w miarę możliwości korzystać z dobrodziejstwa owoców.
Jajka użyte do przygotowania ciasta są źródłem wielu cennych dla naszego zdrowia składników pokarmowych. Między innymi zawierają rozpuszczalne w tłuszczach witaminy (A, D, E i K). Dodatkowo białko jaja jest bogate w niezbędne i łatwo przyswajalne aminokwasy.
Podsumowując pyszna tarta z truskawkami to wspaniały dodatek do kawy i herbaty. Budyń dodaje bardziej kremowej konsystencji tarcie i sprawia że jest wilgotna. Dobra tarta może być przechowywana w lodówce przez 4 dni. Budyń śmietankowy domowy przygotujesz dzięki dodatkowi aromatu śmietankowego.
Alergeny w tarcie z truskawkami i budyniem
Lista alergenów dla tarty z truskawkami i budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 3,2%
- Czekolada biała
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze tarty z truskawkami i budyniem
Tarta z truskawkami i budyniem to wyrób wysokokaloryczny, osoby na diecie redukcyjnej powinny powstrzymać się od spożywania tego typu słodkich wyrobów. Ciasta domowe nie zawierają konserwantów dlatego są zdrowszą wersją kupnych wypieków.
Energia i białka
(240g)
Węglowodany
(240g)
Tłuszcze
(240g)
Witaminy
(240g)
Składniki mineralne
(240g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.