Tarta z szynką parmeńską
Opublikowano: 20.03.2023 r.
Szynka parmeńska, ser mozzarella, suszone pomidory i śmietanka kremowa – to kluczowe składniki, które sprawią, że ta tarta stanie się prawdziwym hitem. Wyobraź sobie chrupiące ciasto zrobione z mąki pszennej i masła, a na wierzchu soczystą szynkę, ciągnącą się mozzarellę i aromatyczne pomidory. Wszystko zabite w kremowej masie ze śmietanki i jajek – palce lizać!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 550 - 250 g
- Masło - 150 g
- Żółtko jajka - 1 szt.
- Szynka parmeńska - 160 g
- Ser Mozzarella - 125 g
- Suszone pomidory - 70 g
- Śmietanka kremowa 30% - 240 g
- Jajko - 3 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz, bazylia świeża
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, tarka, wałek, folia spożywcza, forma do tarty 27 cm
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesiej do miski i dodaj szczyptę soli.
- Masło pokrój w kostkę, dodaj do mąki i całość posiekaj.
- Dodaj żółtka i 3 łyżki zimnej wody. Szybko zagnieć na gładkie ciasto. Uformuj kulę i owiń folią, po czym schowaj do lodówki na godzinę.
- Po tym czasie ciasto rozwałkuj na koło większe niż średnica formy. Przełóż je do formy i wyłóż nim dno oraz boki formy.
- Nakłuj ciasto widelcem i włóż do lodówki na 15 minut.
- W tym czasie mozzarellę zetrzyj na tarce. Następnie wymieszaj z jajkami i śmietaną. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj również posiekaną świeżą bazylię.
- Szynkę parmeńską porwij na małe kawałeczki. Suszone pomidory pokrój w cienkie paseczki.
- Schłodzony spód wyłóż szynką i pomidorami. Na to wylej przygotowaną masę ze śmietany i jaj.
- Piecz przez 30 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Szynka parmeńska, choć powstaje z wieprzowiny, jest bardzo polecana i doceniania przez fanów zdrowego żywienia. 100 g szynki zawiera tylko 135 kcal, z czego tylko 3 g stanowi tłuszcz, a aż 26 g stanowi białko, w tym leucynę i izoleucynę- aminokwasy przyspieszające budowę mięśni.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk