Przepis na tartę z porem krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, ceramiczna forma do tarty 25 cm

Na rozgrzanej patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek, gdy lekko się przyrumieni dodaj do niego posiekanego drobno pora. Całość zalej śmietanką, dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i gałką i duś tak długo, aż się zagęści.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i wyklej ją ciastem francuskim. Przykryj je drugim arkuszem papieru i wyłóż na środek nasiona grochu. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Następnie ostudź lekko i usuń groch.

Farsz przełóż na podpieczony spód tarty.

Do miseczki wbij jajka i rozmieszaj je. Połącz je ze startym żółtym serem. Następnie całość wylej na wierzch tarty.

Tartę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.

Tarta z porem podana w formie i udekorowana pokrojonym porem.
tarta z porem
Koszt przygotowania dania
22.57 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
824 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
67

Tarta z porem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o tarcie z porem

Tarta z porem jest świetną opcją na naprawdę pyszne i łatwe danie, które wyróżnia się piękną prezencją. To opcja dla wszystkich miłośników ciekawych potraw, w świeżym i nowoczesnym wydaniu. Por wspaniale sprawdza się w tarcie ze względu na lekko ostry smak, który w tym daniu łączy się idealnie z boczkiem i śmietanowym sosem.

Przepis na tartę z porem jest banalnie prosty. Można ją przygotować w kilka chwil, a jej smak zachwyci każdego kto tylko jej spróbuje. Tak przygotowanie danie jest tak smaczne, że znika z talerzy w kilka chwil, dlatego warto przygotować większą porcję. Dodatkowo, jest to wspaniała opcja dla wszystkich osób, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi przepisami. W tym daniu wszystkie kroki są niezwykle łatwe. Prostota tego dania jest niewątpliwie jego atutem, jednak nie jedynym, kolejnym jest na pewno smak. Połączenie pora z boczkiem i serem jest tak wyśmienite, że całość zasmakuje każdemu, nawet największemu smakoszowi.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tartę z porem, by była krucha, pyszna, a przy tym bardzo łatwa, ten przepis będzie idealnym wyborem. Danie wychodzi bardzo pyszne, a przy jego przygotowaniu nie trzeba bardzo się napracować. To dlatego, że jest ona wykonana na bazie ciasta francuskiego. Spokojnie można użyć gotowego, kupnego ciasta, które ułatwia cały proces, a w połączeniu z smacznymi warzywami i mięsem, tworzy dobrze zbilansowaną całość. Dzięki temu jest niezwykle pyszna.

To dobra opcja na awaryjny posiłek. Do wykonania całości wystarczy tylko kilka minut, a danie jest odżywcze i bardzo sycące. To dlatego, że zawiera dodatek boczku, śmietanki i pora. Warzywo to nie gości zbyt często w diecie, a warto to zmienić, gdyż jest skarbnicą wielu cennych składników. W takiej wersji smakuje tak dobrze, że zasmakuje także niejadkom.

Ta smaczna tarta równie pięknie się prezentuje i wspaniale odżywia.

Ten prosty przepis, świetnie się sprawdzi w codziennej kuchni. Powstaje z niego tarta łatwa, którą można przyrządzić na obiad, czy kolację. To dobry pomysł na posiłek jednocześnie smaczny i dobry dla zdrowia. Dzięki temu, że jest z serem i boczkiem jej smak naprawdę jest fantastyczny.

Wartości odżywcze tarty z porem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(271g)
Energia (kalorie)
304.31 kcal
824.67 kcal
Białko
10.18 g
27.59 g

Węglowodany w tarcie z porem

Na 100g
Na porcję
(271g)
Węglowodany
17.66 g
47.86 g
Węglowodany przyswajalne
16.27 g
44.09 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.39 g
3.77 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(271g)
Tłuszcz
21.58 g
58.49 g
Tłuszcze nasycone
10.34 g
28.02 g
Tłuszcze nienasycone
11.24 g
30.47 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
8.63 g
23.37 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.62 g
7.09 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol
56.14 mg
152.13 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tartę z porem

Na 100g
Na porcję
(271g)
Witamina A
46.43 µg (mcg)
125.82 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.24 mg
0.65 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.31 µg (mcg)
0.84 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina C
3.11 mg
8.41 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina E
0.64 mg
1.74 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Retinol
25.07 µg (mcg)
67.94 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tiamina
0.22 mg
0.59 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
0.48 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna
2.65 mg
7.19 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Foliany
58.79 µg (mcg)
159.33 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Beta karoten
256.89 µg (mcg)
696.19 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tartę z porem

Na 100g
Na porcję
(271g)
Sód
371.22 mg
1006.02 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas
172.93 mg
468.64 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń
58.84 mg
159.46 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor
135.51 mg
367.22 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez
22.50 mg
60.98 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo
1.72 mg
4.67 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk
1.00 mg
2.72 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.29 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z porem 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tarcie z porem

Lista alergenów dla tarty z porem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%
    • Ser gouda
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania tarty z porem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
280 g
5.00
Za 230.0 g
Liczba opakowań 2
6.09
Za 280 g
Por
280 g
2 szt
4.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 1
3.73
Za 280 g
Boczek wędzony bez kości
150 g
4.50
Za 100.0 g
Liczba opakowań 2
6.75
Za 150 g
Śmietanka kremowa 36%
125 ml
pół szklanki
8.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 125 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Ser gouda
50 g
4.20
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 50 g
Groch (nasiona)
100 g
3.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 100 g
Koszt składników
44.20
Jak oceniasz przepis na tartę z porem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89.4% osób