Przepis na tartę z porem krok po kroku
- Ciasto francuskie 280 g
- Por 280 g 2 szt
- Boczek wędzony bez kości 150 g
- Śmietanka kremowa 36% 125 ml pół szklanki
- Jajko 2 szt.
- Ser gouda 50 g
- Groch (nasiona) 100 g
Na rozgrzanej patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek, gdy lekko się przyrumieni dodaj do niego posiekanego drobno pora. Całość zalej śmietanką, dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i gałką i duś tak długo, aż się zagęści.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i wyklej ją ciastem francuskim. Przykryj je drugim arkuszem papieru i wyłóż na środek nasiona grochu. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Następnie ostudź lekko i usuń groch.
Farsz przełóż na podpieczony spód tarty.
Do miseczki wbij jajka i rozmieszaj je. Połącz je ze startym żółtym serem. Następnie całość wylej na wierzch tarty.
Tartę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.
Często zadawane pytania
-
Ciasto marchewkowe
-
Ciasto z bananami
-
Chlebek bananowy fit
-
Ciasto z cukinii
-
Ciasto jogurtowe
-
Brownie z fasoli
-
Tarta na słono
-
Sernik pistacjowy
-
Ciastka kokosowe
-
Ciastka brownie
-
Fit ciasto marchewkowe
-
Ciasto parzone
-
Tarta wytrawna
-
Pierogi bezglutenowe
-
Brownie z buraka
-
Tarta z cukinią
-
Fit sernik na zimno
-
Lekkie ciasto z mascarpone, białą czekoladą i wiśniami
-
Ciasto bez cukru

(liczba kalorii)
Tarta z porem - cechy przepisu
Więcej o tarcie z porem
Tarta z porem jest świetną opcją na naprawdę pyszne i łatwe danie, które wyróżnia się piękną prezencją. To opcja dla wszystkich miłośników ciekawych potraw, w świeżym i nowoczesnym wydaniu. Por wspaniale sprawdza się w tarcie ze względu na lekko ostry smak, który w tym daniu łączy się idealnie z boczkiem i śmietanowym sosem.
Przepis na tartę z porem jest banalnie prosty. Można ją przygotować w kilka chwil, a jej smak zachwyci każdego kto tylko jej spróbuje. Tak przygotowanie danie jest tak smaczne, że znika z talerzy w kilka chwil, dlatego warto przygotować większą porcję. Dodatkowo, jest to wspaniała opcja dla wszystkich osób, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi przepisami. W tym daniu wszystkie kroki są niezwykle łatwe. Prostota tego dania jest niewątpliwie jego atutem, jednak nie jedynym, kolejnym jest na pewno smak. Połączenie pora z boczkiem i serem jest tak wyśmienite, że całość zasmakuje każdemu, nawet największemu smakoszowi.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tartę z porem, by była krucha, pyszna, a przy tym bardzo łatwa, ten przepis będzie idealnym wyborem. Danie wychodzi bardzo pyszne, a przy jego przygotowaniu nie trzeba bardzo się napracować. To dlatego, że jest ona wykonana na bazie ciasta francuskiego. Spokojnie można użyć gotowego, kupnego ciasta, które ułatwia cały proces, a w połączeniu z smacznymi warzywami i mięsem, tworzy dobrze zbilansowaną całość. Dzięki temu jest niezwykle pyszna.
To dobra opcja na awaryjny posiłek. Do wykonania całości wystarczy tylko kilka minut, a danie jest odżywcze i bardzo sycące. To dlatego, że zawiera dodatek boczku, śmietanki i pora. Warzywo to nie gości zbyt często w diecie, a warto to zmienić, gdyż jest skarbnicą wielu cennych składników. W takiej wersji smakuje tak dobrze, że zasmakuje także niejadkom.
Ta smaczna tarta równie pięknie się prezentuje i wspaniale odżywia.
Ten prosty przepis, świetnie się sprawdzi w codziennej kuchni. Powstaje z niego tarta łatwa, którą można przyrządzić na obiad, czy kolację. To dobry pomysł na posiłek jednocześnie smaczny i dobry dla zdrowia. Dzięki temu, że jest z serem i boczkiem jej smak naprawdę jest fantastyczny.
Wartości odżywcze tarty z porem
Energia i białka
(271g)
Węglowodany w tarcie z porem
(271g)
Tłuszcze
(271g)
Witaminy w przepisie na tartę z porem
(271g)
Składniki mineralne w przepisie na tartę z porem
(271g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w tarcie z porem
Lista alergenów dla tarty z porem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 36%
- Ser gouda
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko