Przepis na tartę z porem i boczkiem krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, wałek, folia spożywcza, forma do tarty 25 cm

120 g masła pokrój na mniejsze kawałki.

Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj 120 g masła, żółtko, szczyptę soli oraz 1 łyżkę wody.

Ze składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.

Następnie ciasto zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na pół godziny.

Po tym czasie ciasto rozwałkuj na blacie i wyklej formę do tarty. Wierzch ciasta ponakłuwaj widelcem.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut.

Pora umyj i pokrój w plasterki a boczek pokrój w kostkę.

Boczek podsmaż na rozgrzanej patelni (podsmażony boczek odłóż do miski).

Na patelni po boczku roztop pozostałe masło i smaż pora przez około 5 minut. Pora dopraw do smaku solą i pieprzem.

W misce wymieszaj śmietanę, jajka, startą mozzarellę, sól oraz pieprz.

Na podpieczony spód tarty połóż por, boczek i całość zalej masą śmietanową.

Tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez 20 minut.

Po tym czasie tartę wyjmij, posyp parmezanem i piecz przez kolejne 10 minut.

Gotową tartę wyciągnij z piekarnika i podawaj na ciepło.

Tarta z porem i boczkiem położona na papierze do pieczenia na drewnianym blacie.
Tarta z porem i boczkiem
Koszt przygotowania dania
35.22 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
887 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
69

Tarta z porem i boczkiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tarcie z porem i boczkiem

Tarta z porem i boczkiem wędzonym to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Smaczna tarta świetnie sprawdzi się również jako wytrawna przekąska. Przepis na tartę z porem i boczkiem jest bardzo proste i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, żółtko, boczek wędzony, por, śmietana 30%, parmezan, mozzarella, jajka, sól oraz pieprz.

Jak zrobić tartę z porem i boczkiem? 120 g masła pokrój na mniejsze kawałki. Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj 120 g masła, żółtko, szczyptę soli oraz 1 łyżkę wody. Ze składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Następnie ciasto zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na blacie i wyklej formę do tarty. Wierzch ciasta ponakłuwaj widelcem. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut. Pora umyj i pokrój w plasterki a boczek pokrój w kostkę. Boczek podsmaż na rozgrzanej patelni (podsmażony boczek odłóż do miski). Na patelni po boczku roztop pozostałe masło i smaż pora przez około 5 minut. Pora dopraw do smaku solą i pieprzem. W misce wymieszaj śmietanę, jajka, startą mozzarellę, sól oraz pieprz. Na podpieczony spód tarty połóż por, boczek i całość zalej masą śmietanową. Tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 20 minut. Po tym czasie tartę wyjmij, posyp parmezanem i piecz przez kolejne 10 minut. Gotową tartę wyciągnij z piekarnika i podawaj na ciepło.

Por jest warzywem niskokalorycznym i stanowi doskonałe źródło wielu witamin oraz składników mineralnych. Por stanowi dobre źródło witaminy C, witaminy A, witaminy E, witaminy K, niektórych witamin z grupy B. Jest także doskonałym źródłem składników mineralnych, do których możemy zaliczyć wapń, żelazo, magnez, potas, sód oraz cynk.

Podsumowując pyszna i łatwa w przygotowaniu tarta z porem i boczkiem sprawdzi się podana na obiad oraz jako przekąska podczas spotkania ze znajomymi. Tarta jest dobra do spożycia bezpośrednio po upieczeniu. Tarta to sprawdzony przepis na wspaniałe połączenia kruchego spodu i aromatycznego farszu.

Wartości odżywcze tarty z porem i boczkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(310g)
Energia (kalorie)
286.15 kcal
887.07 kcal
Białko
10.37 g
32.15 g

Węglowodany w tarcie z porem i boczkiem

Na 100g
Na porcję
(310g)
Węglowodany
17.01 g
52.74 g
Węglowodany przyswajalne
16.44 g
50.98 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.57 g
1.77 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(310g)
Tłuszcz
19.73 g
61.17 g
Tłuszcze nasycone
13.35 g
41.40 g
Tłuszcze nienasycone
6.38 g
19.78 g

Witaminy w przepisie na tartę z porem i boczkiem

Na 100g
Na porcję
(310g)
Witamina B6
0.17 mg
0.54 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.25 mg
0.77 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.52 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
2.51 mg
7.78 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
49.04 µg (mcg)
152.04 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tartę z porem i boczkiem

Na 100g
Na porcję
(310g)
Sód
284.23 mg
881.12 mg
Potas
158.80 mg
492.29 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
84.20 mg
261.03 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
133.97 mg
415.32 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
21.58 mg
66.90 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.86 mg
5.77 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.90 mg
2.79 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.28 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z porem i boczkiem 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tarcie z porem i boczkiem

Lista alergenów dla tarty z porem i boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser parmezan
    • Ser Mozzarella
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania tarty z porem i boczkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Boczek wędzony bez kości
200 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Por
500 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
6.67
Za 500 g
Śmietanka kremowa 30%
250 g
1 szklanka
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Ser parmezan
50 g
tarty
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 50 g
Ser Mozzarella
50 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 50 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
54.00
Jak oceniasz przepis na tartę z porem i boczkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób