Tarta z porem i boczkiem
- Mąka pszenna typ 550 (250 g)
- Masło (150 g)
- Żółtko jajka (1 szt.)
- Boczek wędzony bez kości (200 g)
- Por (500 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 1 szklanka (250 g)
- Ser parmezan - tarty (50 g)
- Ser Mozzarella (50 g)
- Jajko (2 szt.)
Przepis na tartę z porem i boczkiem krok po kroku
120 g masła pokrój na mniejsze kawałki.
Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj 120 g masła, żółtko, szczyptę soli oraz 1 łyżkę wody.
Ze składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
Następnie ciasto zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie ciasto rozwałkuj na blacie i wyklej formę do tarty. Wierzch ciasta ponakłuwaj widelcem.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut.
Pora umyj i pokrój w plasterki a boczek pokrój w kostkę.
Boczek podsmaż na rozgrzanej patelni (podsmażony boczek odłóż do miski).
Na patelni po boczku roztop pozostałe masło i smaż pora przez około 5 minut. Pora dopraw do smaku solą i pieprzem.
W misce wymieszaj śmietanę, jajka, startą mozzarellę, sól oraz pieprz.
Na podpieczony spód tarty połóż por, boczek i całość zalej masą śmietanową.
Tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez 20 minut.
Po tym czasie tartę wyjmij, posyp parmezanem i piecz przez kolejne 10 minut.
Gotową tartę wyciągnij z piekarnika i podawaj na ciepło.
Więcej informacji na temat tarty z porem i boczkiem
Tarta z porem i boczkiem wędzonym to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Smaczna tarta świetnie sprawdzi się również jako wytrawna przekąska. Przepis na tartę z porem i boczkiem jest bardzo proste i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, żółtko, boczek wędzony, por, śmietana 30%, parmezan, mozzarella, jajka, sól oraz pieprz.
Jak zrobić tartę z porem i boczkiem? 120 g masła pokrój na mniejsze kawałki. Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj 120 g masła, żółtko, szczyptę soli oraz 1 łyżkę wody. Ze składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Następnie ciasto zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na blacie i wyklej formę do tarty. Wierzch ciasta ponakłuwaj widelcem. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut. Pora umyj i pokrój w plasterki a boczek pokrój w kostkę. Boczek podsmaż na rozgrzanej patelni (podsmażony boczek odłóż do miski). Na patelni po boczku roztop pozostałe masło i smaż pora przez około 5 minut. Pora dopraw do smaku solą i pieprzem. W misce wymieszaj śmietanę, jajka, startą mozzarellę, sól oraz pieprz. Na podpieczony spód tarty połóż por, boczek i całość zalej masą śmietanową. Tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 20 minut. Po tym czasie tartę wyjmij, posyp parmezanem i piecz przez kolejne 10 minut. Gotową tartę wyciągnij z piekarnika i podawaj na ciepło.
Por jest warzywem niskokalorycznym i stanowi doskonałe źródło wielu witamin oraz składników mineralnych. Por stanowi dobre źródło witaminy C, witaminy A, witaminy E, witaminy K, niektórych witamin z grupy B. Jest także doskonałym źródłem składników mineralnych, do których możemy zaliczyć wapń, żelazo, magnez, potas, sód oraz cynk.
Podsumowując pyszna i łatwa w przygotowaniu tarta z porem i boczkiem sprawdzi się podana na obiad oraz jako przekąska podczas spotkania ze znajomymi. Tarta jest dobra do spożycia bezpośrednio po upieczeniu. Tarta to sprawdzony przepis na wspaniałe połączenia kruchego spodu i aromatycznego farszu.
Alergeny w tarcie z porem i boczkiem
Lista alergenów dla tarty z porem i boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
- Ser parmezan
- Ser Mozzarella
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze tarty z porem i boczkiem
Tarta z porem i boczkiem to doskonała propozycja na smaczny obiad. Danie jest wysokokaloryczne.
Energia i białka
(310g)
Węglowodany
(310g)
Tłuszcze
(310g)
Witaminy
(310g)
Składniki mineralne
(310g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.