Tarta z porem

Opublikowano: 29.09.2021 r., 17:47 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pikantna tarta z porem
Tarta z porem
Tarta z porem jest świetną opcją na zdrowy posiłek dla całej rodziny. Składa się tylko z kilku produktów, ale dodatek boczku sprawia, że ma wspaniały aromat i jest sycąca.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 25 min
824 kcal
Kcal w porcji
271 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Ciasto francuskie (280 g)
  • Por - 2 szt (280 g)
  • Boczek wędzony bez kości (150 g)
  • Śmietanka kremowa 36% - pół szklanki (125 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Ser gouda (50 g)
  • Groch (nasiona) (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, ceramiczna forma do tarty 25 cm

Przepis na tartę z porem krok po kroku

Na rozgrzanej patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek, gdy lekko się przyrumieni dodaj do niego posiekanego drobno pora. Całość zalej śmietanką, dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i gałką i duś tak długo, aż się zagęści.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i wyklej ją ciastem francuskim. Przykryj je drugim arkuszem papieru i wyłóż na środek nasiona grochu. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Następnie ostudź lekko i usuń groch.

Farsz przełóż na podpieczony spód tarty.

Do miseczki wbij jajka i rozmieszaj je. Połącz je ze startym żółtym serem. Następnie całość wylej na wierzch tarty.

Tartę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.

Jak oceniasz przepis na tartę z porem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,0% osób

Więcej informacji na temat tarty z porem

Tarta z porem jest świetną opcją na naprawdę pyszne i łatwe danie, które wyróżnia się piękną prezencją. To opcja dla wszystkich miłośników ciekawych potraw, w świeżym i nowoczesnym wydaniu. Por wspaniale sprawdza się w tarcie ze względu na lekko ostry smak, który w tym daniu łączy się idealnie z boczkiem i śmietanowym sosem.

Przepis na tartę z porem jest banalnie prosty. Można ją przygotować w kilka chwil, a jej smak zachwyci każdego kto tylko jej spróbuje. Tak przygotowanie danie jest tak smaczne, że znika z talerzy w kilka chwil, dlatego warto przygotować większą porcję. Dodatkowo, jest to wspaniała opcja dla wszystkich osób, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi przepisami. W tym daniu wszystkie kroki są niezwykle łatwe. Prostota tego dania jest niewątpliwie jego atutem, jednak nie jedynym, kolejnym jest na pewno smak. Połączenie pora z boczkiem i serem jest tak wyśmienite, że całość zasmakuje każdemu, nawet największemu smakoszowi.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tartę z porem, by była krucha, pyszna, a przy tym bardzo łatwa, ten przepis będzie idealnym wyborem. Danie wychodzi bardzo pyszne, a przy jego przygotowaniu nie trzeba bardzo się napracować. To dlatego, że jest ona wykonana na bazie ciasta francuskiego. Spokojnie można użyć gotowego, kupnego ciasta, które ułatwia cały proces, a w połączeniu z smacznymi warzywami i mięsem, tworzy dobrze zbilansowaną całość. Dzięki temu jest niezwykle pyszna.

To dobra opcja na awaryjny posiłek. Do wykonania całości wystarczy tylko kilka minut, a danie jest odżywcze i bardzo sycące. To dlatego, że zawiera dodatek boczku, śmietanki i pora. Warzywo to nie gości zbyt często w diecie, a warto to zmienić, gdyż jest skarbnicą wielu cennych składników. W takiej wersji smakuje tak dobrze, że zasmakuje także niejadkom.

Ta smaczna tarta równie pięknie się prezentuje i wspaniale odżywia.

Ten prosty przepis, świetnie się sprawdzi w codziennej kuchni. Powstaje z niego tarta łatwa, którą można przyrządzić na obiad, czy kolację. To dobry pomysł na posiłek jednocześnie smaczny i dobry dla zdrowia. Dzięki temu, że jest z serem i boczkiem jej smak naprawdę jest fantastyczny.

Alergeny w tarcie z porem

Lista alergenów dla tarty z porem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%
    • Ser gouda
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze tarty z porem

na 100g gotowej potrawy

To danie, które ze względu na boczek nie powinno gościć w menu zbyt często, jest on bowiem źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(271g)
Energia (kcal)
304.31
824.67
Białko (g)
10.18
27.59

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(271g)
Węglowodany (g)
17.66
47.86
Węglowodany przyswajalne (g)
16.27
44.09
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.39
3.77

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(271g)
Tłuszcz (g)
21.58
58.49
Tłuszcze nasycone (g)
10.34
28.02
Tłuszcze nienasycone (g)
11.24
30.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.63
23.37
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.62
7.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
56.14
152.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(271g)
Witamina A (µg (mcg))
46.43
125.82
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.24
0.65
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.31
0.84
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.11
8.41
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.64
1.74
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
25.07
67.94
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.59
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.48
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.65
7.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
58.79
159.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
256.89
696.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(271g)
Sód (mg)
371.22
1006.02
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas (mg)
172.93
468.64
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
58.84
159.46
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
135.51
367.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.50
60.98
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.72
4.67
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.00
2.72
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z porem 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty z porem

Koszt składników
44.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
280 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
6.09
Za 280 g
Por
280 g
2 szt
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
3.73
Za 280 g
Boczek wędzony bez kości
150 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.75
Za 150 g
Śmietanka kremowa 36%
125 ml
pół szklanki
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 125 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Ser gouda
50 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 50 g
Groch (nasiona)
100 g
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 100 g
Koszt składników
44.20