Przepis na tartę z pieczarkami krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
To będzie niezbędne
piekarnik, tarka, sitko, patelnia, forma do tarty 27 cm

Umyte pieczarki pokrój w pół plasterki.

Rozgrzej 20 g masła na patelni i podsmaż na nim pieczarki wraz z solą i pieprzem do smaku.

Do pieczarek dodaj pokrojoną w plasterki cebulę i razem wszystko smaż, aż zmieni kolor na złocisty.

Dodaj śmietankę, wymieszaj i smaż chwilę, aż śmietanka lekko się zredukuje. Ostudź.

Piekarnik rozgrzej do 190 st. C.

Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z łyżeczką soli.

Dodaj 200 g masła pokrojonego w kostkę.

Posiekaj nożem, a następnie dodaj jedno jajko. Zagnieć, aż ciasto będzie jednolite.

Ciasto umieść w formie, zarówno na dnie, jak i po bokach.

Widelcem zrób parę nakłuć na dnie.

Piecz ciasto przez 15 minut.

Gdy farsz z pieczarek jest zimny, wbij do niego 2 jajka, dodaj kukurydzę oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj.

Farsz wyłóż na spód ciasta.

Posyp startym na tarce serem.

Piecz w 200 st. C. przez około 25 minut (ser ma się zarumienić).

Tarta z pieczarkami
Tarta z pieczarkami
Koszt przygotowania dania
22.72 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
499 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
83

Tarta z pieczarkami - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o tarcie z pieczarkami

Ta tarta z pieczarkami, kukurydzą, natką pietruszki i mozzarellą jest bezbłędna. Koniecznie przygotuj ten sprawdzony przepis na pyszny obiad bez mięsa. Przepis na tartę z pieczarkami i mozzarellą na słono to dobry pomysł na znakomity posiłek z piekarnika, który będzie odpowiedni dla wegetarian. Jeżeli nie wiesz, co dobrego możesz zrobić na obiad bez dodatku mięsa, spróbuj sprawdzonego przepisu na tartę z pieczarkami. To danie na słono, które ma ciągnący się ser i doskonały smak. Zobacz, jak zrobić tartę z pieczarkami.

Tarta z pieczarkami jest potrawą na słono, w której nie ma mięsa. Przepis na tartę z pieczarkami składa się z ciasta kruchego oraz z nadzienia: pieczarek, kukurydzy, cebuli czerwonej, natki pietruszki, jajek i śmietanki. Tarta z pieczarkami posypana jest startym serem mozzarella. Potrawa ta ma piękne kolory. Żółty zawdzięcza kukurydzy, zielony – natce pietruszki. Jak zrobisz tartę z pieczarkami, na pewno szybko zostanie zjedzona. Jest naprawdę pyszna. To dobra propozycja na potrawę, która nie zawiera mięsa. Tarta z pieczarkami może stać się przykładem dania, do którego będziesz wracać. Najlepiej smakuje na ciepło. Tartę z pieczarkami możesz podawać z takimi dodatkami jak: ketchup, sos czosnkowy lub koperkowy. Można jeść też ją bez żadnych dodatków. W każdej odsłonie smakuje wyśmienicie. Taki posiłek jest odpowiedni dla dzieci i dla dorosłych. Także obiad bez dodatku mięsa może być niezwykle smakowity – przekonaj się o tym już teraz. Nie czekaj i piecz tartę z pieczarkami.

Gdy brakuje Ci pomysłów na dania wytrawne, które są wegetariańskie, tarta z pieczarkami jest bardzo dobra. Jest pyszna i prosta. Jak zrobić tartę z pieczarkami? Dobry pomysł na przyspieszenie przygotowania tarty to zrobienie w pierwszej kolejności nadzienia. Ono musi ostygnąć, więc w tym czasie możesz upiec spód tarty. Pieczarki i cebulę podsmaż na maśle. Powinny zmięknąć i nabrać złocistego koloru. Dodaj do nich śmietankę i lekko zredukuj. Nadzienie należy ostudzić – w tym czasie zrób ciasto kruche. Do przepisu na tartę z pieczarkami należy mieć zimne masło. To ważne dla przygotowania ciasta kruchego. Wstaw piekarnik, by się grzał. Mąkę, sól, masło i jajko zagnieć. Wyłóż ciasto do formy na tartę. Należy wyłożyć je na dnie i po bokach. Dno nakłuj widelcem i piecz spod przez 15 minut. Gdy farsz ostygnie, dodaj do niego jajka, kukurydzę, natkę pietruszki i wymieszaj. Wyłóż farsz na spód ciasta i posyp serem mozzarella. Piecz, aż ser się zarumieni. Sprawdzony przepis na tartę z pieczarkami jest gotowy do podania.

Wartości odżywcze tarty z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kalorie)
237.76 kcal
499.30 kcal
Białko
6.96 g
14.61 g

Węglowodany w tarcie z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany
16.73 g
35.14 g
Węglowodany przyswajalne
16.28 g
34.18 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.45 g
0.95 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz
16.36 g
34.37 g
Tłuszcze nasycone
11.73 g
24.64 g
Tłuszcze nienasycone
4.63 g
9.73 g
Tłuszcze jednonasycone
3.93 g
8.26 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.70 g
1.47 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
70.78 mg
148.64 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tartę z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina B6
0.07 mg
0.14 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
1.15 mg
2.41 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.21 mg
0.44 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.28 mg
0.58 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
2.39 mg
5.02 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
40.58 µg (mcg)
85.21 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tartę z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód
69.34 mg
145.62 mg
Potas
148.33 mg
311.50 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
51.59 mg
108.35 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
100.45 mg
210.95 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
13.27 mg
27.87 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.42 mg
2.98 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.74 mg
1.56 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.14 mg
0.30 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z pieczarkami 83
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tarcie z pieczarkami

Lista alergenów dla tarty z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser Mozzarella
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania tarty z pieczarkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
315 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 315 g
Masło
220 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
5.50
Za 220 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Pieczarki
500 g
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Cebula czerwona
100 g
1.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Kukurydza konserwowa
100 g
3.50
Za 340.0 g
Liczba opakowań 1
1.03
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
150 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Ser Mozzarella
125 g
4.50
Za 125.0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 125 g
Koszt składników
36.00
Jak oceniasz przepis na tartę z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób