Tarta z pieczarkami

Opublikowano: 14.03.2022 r., 13:26 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tarta z pieczarkami
Tarta z pieczarkami
Ta tarta z pieczarkami, kukurydzą, natką pietruszki i mozzarellą jest bezbłędna. Koniecznie przygotuj ten sprawdzony przepis na pyszny obiad bez mięsa.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Pieczenie 40 min
499 kcal
Kcal w porcji
210 g
Wielkość porcji
83
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (315 g)
  • Masło (220 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Pieczarki (500 g)
  • Cebula czerwona (100 g)
  • Kukurydza konserwowa (100 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (150 g)
  • Ser Mozzarella (125 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
Sprzęt kuchenny
piekarnik, tarka, sitko, patelnia, forma do tarty 27 cm

Przepis na tartę z pieczarkami krok po kroku

Umyte pieczarki pokrój w pół plasterki.

Rozgrzej 20 g masła na patelni i podsmaż na nim pieczarki wraz z solą i pieprzem do smaku.

Do pieczarek dodaj pokrojoną w plasterki cebulę i razem wszystko smaż, aż zmieni kolor na złocisty.

Dodaj śmietankę, wymieszaj i smaż chwilę, aż śmietanka lekko się zredukuje. Ostudź.

Piekarnik rozgrzej do 190 st. C.

Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z łyżeczką soli.

Dodaj 200 g masła pokrojonego w kostkę.

Posiekaj nożem, a następnie dodaj jedno jajko. Zagnieć, aż ciasto będzie jednolite.

Ciasto umieść w formie, zarówno na dnie, jak i po bokach.

Widelcem zrób parę nakłuć na dnie.

Piecz ciasto przez 15 minut.

Gdy farsz z pieczarek jest zimny, wbij do niego 2 jajka, dodaj kukurydzę oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj.

Farsz wyłóż na spód ciasta.

Posyp startym na tarce serem.

Piecz w 200 st. C. przez około 25 minut (ser ma się zarumienić).

Jak oceniasz przepis na tartę z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,2% osób

Więcej informacji na temat tarty z pieczarkami

Ta tarta z pieczarkami, kukurydzą, natką pietruszki i mozzarellą jest bezbłędna. Koniecznie przygotuj ten sprawdzony przepis na pyszny obiad bez mięsa. Przepis na tartę z pieczarkami i mozzarellą na słono to dobry pomysł na znakomity posiłek z piekarnika, który będzie odpowiedni dla wegetarian. Jeżeli nie wiesz, co dobrego możesz zrobić na obiad bez dodatku mięsa, spróbuj sprawdzonego przepisu na tartę z pieczarkami. To danie na słono, które ma ciągnący się ser i doskonały smak. Zobacz, jak zrobić tartę z pieczarkami.

Tarta z pieczarkami jest potrawą na słono, w której nie ma mięsa. Przepis na tartę z pieczarkami składa się z ciasta kruchego oraz z nadzienia: pieczarek, kukurydzy, cebuli czerwonej, natki pietruszki, jajek i śmietanki. Tarta z pieczarkami posypana jest startym serem mozzarella. Potrawa ta ma piękne kolory. Żółty zawdzięcza kukurydzy, zielony – natce pietruszki. Jak zrobisz tartę z pieczarkami, na pewno szybko zostanie zjedzona. Jest naprawdę pyszna. To dobra propozycja na potrawę, która nie zawiera mięsa. Tarta z pieczarkami może stać się przykładem dania, do którego będziesz wracać. Najlepiej smakuje na ciepło. Tartę z pieczarkami możesz podawać z takimi dodatkami jak: ketchup, sos czosnkowy lub koperkowy. Można jeść też ją bez żadnych dodatków. W każdej odsłonie smakuje wyśmienicie. Taki posiłek jest odpowiedni dla dzieci i dla dorosłych. Także obiad bez dodatku mięsa może być niezwykle smakowity – przekonaj się o tym już teraz. Nie czekaj i piecz tartę z pieczarkami.

Gdy brakuje Ci pomysłów na dania wytrawne, które są wegetariańskie, tarta z pieczarkami jest bardzo dobra. Jest pyszna i prosta. Jak zrobić tartę z pieczarkami? Dobry pomysł na przyspieszenie przygotowania tarty to zrobienie w pierwszej kolejności nadzienia. Ono musi ostygnąć, więc w tym czasie możesz upiec spód tarty. Pieczarki i cebulę podsmaż na maśle. Powinny zmięknąć i nabrać złocistego koloru. Dodaj do nich śmietankę i lekko zredukuj. Nadzienie należy ostudzić – w tym czasie zrób ciasto kruche. Do przepisu na tartę z pieczarkami należy mieć zimne masło. To ważne dla przygotowania ciasta kruchego. Wstaw piekarnik, by się grzał. Mąkę, sól, masło i jajko zagnieć. Wyłóż ciasto do formy na tartę. Należy wyłożyć je na dnie i po bokach. Dno nakłuj widelcem i piecz spod przez 15 minut. Gdy farsz ostygnie, dodaj do niego jajka, kukurydzę, natkę pietruszki i wymieszaj. Wyłóż farsz na spód ciasta i posyp serem mozzarella. Piecz, aż ser się zarumieni. Sprawdzony przepis na tartę z pieczarkami jest gotowy do podania.

Alergeny w tarcie z pieczarkami

Lista alergenów dla tarty z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser Mozzarella
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze tarty z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Tarta z pieczarkami jest potrawą zbilansowaną. Dostarczy Ci węglowodanów, tłuszczu i białka. Jest wysokokaloryczna. Wbrew opiniom o grzybach, że są bezwartościowe - jest to mit. Pieczarki zawierają witaminy (zwłaszcza grupy B) i składniki mineralne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kcal)
237.76
499.30
Białko (g)
6.96
14.61

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany (g)
16.73
35.14
Węglowodany przyswajalne (g)
16.28
34.18
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.45
0.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz (g)
16.36
34.37
Tłuszcze nasycone (g)
11.73
24.64
Tłuszcze nienasycone (g)
4.63
9.73
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.93
8.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.70
1.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
70.78
148.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.14
Brak danych dla: cebula czerwona, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.15
2.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.21
0.44
Brak danych dla: cebula czerwona, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.28
0.58
Brak danych dla: cebula czerwona, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.39
5.02
Brak danych dla: cebula czerwona, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
40.58
85.21
Brak danych dla: cebula czerwona, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód (mg)
69.34
145.62
Potas (mg)
148.33
311.50
Brak danych dla: cebula czerwona, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
51.59
108.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
100.45
210.95
Brak danych dla: cebula czerwona, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.27
27.87
Brak danych dla: cebula czerwona, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.42
2.98
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.74
1.56
Brak danych dla: cebula czerwona, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.14
0.30
Brak danych dla: cebula czerwona, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z pieczarkami 83
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty z pieczarkami

Koszt składników
36.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
315 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 315 g
Masło
220 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
5.50
Za 220 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Pieczarki
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Cebula czerwona
100 g
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Kukurydza konserwowa
100 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
1.03
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
150 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Ser Mozzarella
125 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 125 g
Koszt składników
36.00