Tarta z pieczarkami i serem

Opublikowano: 09.10.2022 r., 9:35 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tarta z pieczarkami i serem
Tarta z pieczarkami i serem
Tarta z pieczarkami i serem to doskonały pomysł na szybki posiłek, który sprawdzi się na obiad i kolację. Całość jest niezwykle aromatyczna ze względu na grzyby i ser.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Pieczenie 25 min
546 kcal
Kcal w porcji
201 g
Wielkość porcji
78
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ciasto francuskie (185 g)
  • Pieczarki (250 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
  • Śmietanka kremowa 36% (100 ml)
  • Natka pietruszki (45 g)
  • Cebula (100 g)
  • Ser cheddar (80 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, papier do pieczenia, forma do tarty 24 cm

Przepis na tartę z pieczarkami i serem krok po kroku

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż posiekaną w kostkę cebulę.

Gdy będzie rumiana, dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i smaż przez 6 minut.

Do pieczarek wlej śmietankę, przypraw solą, pieprzem, mielonym czosnkiem i posiekaną natką pietruszki. Zagotuj.

Rozwiń ciasto i rozwałkuj je.

Ciastem wyłóż formę do tarty zabezpieczoną papierem

Na ciasto rozłóż farsz pieczarkowy, a wierzch posyp tartym serem.

Włóż tartę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 20 minut lub do momentu, aż ciasto się zarumieni, a pomidory zmiękną.

Jak oceniasz przepis na tartę z pieczarkami i serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób

Więcej informacji na temat tarty z pieczarkami i serem

Tarta z pieczarkami i serem to doskonały pomysł na szybki posiłek, który sprawdzi się na obiad i na kolację. Całość jest niezwykle aromatyczna ze względu na grzyby i ser.

Przepis na tartę z pieczarkami i serem to pyszna opcja dla miłośników grzybów w każdej postaci. Powstaje z niego najlepsza tarta z pieczarkami żółtym serem. Ta tarta, choć bardzo łatwa jest niezwykle efektowna, a do tego ma wspaniały smak i aromat. Wystarczy tylko kilka chwil, by stworzyć cudowny posiłek, pełen warzyw, podany w naprawdę ciekawej formie. Ta tarta jest pyszna i prosta!

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tartę z pieczarkami i serem, by była smaczna, szybka i dobra dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. To idealne danie dla wszystkich, którzy pragną ugotować coś o wybornym smaku, jednak za niewielką cenę. Wszystkie produkty, których się używa do wykonania tarty, są łatwo dostępne i w większości znajdują się w domowej spiżarni. Całość jest prosta, a smakuje fantastycznie. To wszystko zasługa wyjątkowego doboru przypraw i składników. Bazą całego dania jest ciasto francuskie, które sprawia, że całość jest zdecydowanie szybsza. Zwykle tarty robi się na bazie kruchego ciasta, jednak jego przygotowanie zabiera dość sporo czasu, zwłaszcza że potrzeba by odczekało w lodówce, zanim będzie gotowe do użycia. Taka wersja zdecydowanie nie sprawdzi się na szybki i łatwy posiłek. Dlatego warto poszukać alternatywy. Idealną jest gotowe ciasto francuskie. Można je znaleźć w każdym większym sklepie, zwykle na dziale z chłodniami. Wiele osób obawia się, że sklepowy gotowiec nie będzie zbyt dobrą opcją na co dzień ze względu na dużą ilość dodatków. Jednak wcale nie musi tak być. Najlepiej znaleźć takie, które ma niewielką listę składników. Da się znaleźć też takie, które mają naprawdę dobre składy. W dodatku, gdy połączy się je z tak dużą ilością warzyw, całość jest naprawdę dobra dla zdrowia. Pieczarki, choć bardzo łagodne, w dobrym towarzystwie są bardzo pyszne. Tak właśnie jest w tym przypadku, gdzie łączą się z serem.

Alergeny w tarcie z pieczarkami i serem

Lista alergenów dla tarty z pieczarkami i serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%
    • Ser cheddar

Wartości odżywcze tarty z pieczarkami i serem

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, jednak warto połączyć ją ze świeżymi warzywami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(201g)
Energia (kcal)
271.97
546.66
Białko (g)
5.59
11.24

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(201g)
Węglowodany (g)
13.48
27.09
Węglowodany przyswajalne (g)
12.42
24.97
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.05
2.11

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(201g)
Tłuszcz (g)
22.34
44.90
Tłuszcze nasycone (g)
10.53
21.16
Tłuszcze nienasycone (g)
11.81
23.74
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.90
19.90
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.91
3.84
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
9.84
19.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(201g)
Witamina A (µg (mcg))
49.67
99.84
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.10
0.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
9.01
18.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.01
2.03
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
26.14
52.53
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.24
0.48
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.17
4.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
36.75
73.86
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
290.87
584.65
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(201g)
Sód (mg)
126.52
254.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas (mg)
169.49
340.68
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
84.20
169.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
93.06
187.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.19
26.52
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.16
2.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.74
1.48
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.14
0.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z pieczarkami i serem 78
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty z pieczarkami i serem

Koszt składników
51.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
185 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 1
4.02
Za 185 g
Pieczarki
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Śmietanka kremowa 36%
100 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 100 ml
Natka pietruszki
45 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ser cheddar
80 g
6.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.47
Za 80 g
Koszt składników
51.50