Tarta z pieczarkami
- Mąka pszenna typ 500 (315 g)
- Masło (220 g)
- Jajko (3 szt.)
- Pieczarki (500 g)
- Cebula czerwona (100 g)
- Kukurydza konserwowa (100 g)
- Śmietanka kremowa 30% (150 g)
- Ser Mozzarella (125 g)
Przepis na tartę z pieczarkami krok po kroku
Umyte pieczarki pokrój w pół plasterki.
Rozgrzej 20 g masła na patelni i podsmaż na nim pieczarki wraz z solą i pieprzem do smaku.
Do pieczarek dodaj pokrojoną w plasterki cebulę i razem wszystko smaż, aż zmieni kolor na złocisty.
Dodaj śmietankę, wymieszaj i smaż chwilę, aż śmietanka lekko się zredukuje. Ostudź.
Piekarnik rozgrzej do 190 st. C.
Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z łyżeczką soli.
Dodaj 200 g masła pokrojonego w kostkę.
Posiekaj nożem, a następnie dodaj jedno jajko. Zagnieć, aż ciasto będzie jednolite.
Ciasto umieść w formie, zarówno na dnie, jak i po bokach.
Widelcem zrób parę nakłuć na dnie.
Piecz ciasto przez 15 minut.
Gdy farsz z pieczarek jest zimny, wbij do niego 2 jajka, dodaj kukurydzę oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj.
Farsz wyłóż na spód ciasta.
Posyp startym na tarce serem.
Piecz w 200 st. C. przez około 25 minut (ser ma się zarumienić).
-
Fasola po bretońsku
-
Pierogi ruskie
-
Zupa pieczarkowa
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Seitan
-
Kotlet z jajka
-
Gzik
-
Pierogi z serem
-
Zupa czosnkowa
-
Placki twarogowe z cukrem pudrem
-
Kapusta wigilijna
-
Pierogi ze szpinakiem
-
Pieczone bataty
-
Kotleciki z kaszy gryczanej
-
Zupa marchewkowa
-
Pizza margherita
-
Pierogi z jagodami
-
Mamałyga
-
Obiad bez mięsa
Więcej informacji na temat tarty z pieczarkami
Ta tarta z pieczarkami, kukurydzą, natką pietruszki i mozzarellą jest bezbłędna. Koniecznie przygotuj ten sprawdzony przepis na pyszny obiad bez mięsa. Przepis na tartę z pieczarkami i mozzarellą na słono to dobry pomysł na znakomity posiłek z piekarnika, który będzie odpowiedni dla wegetarian. Jeżeli nie wiesz, co dobrego możesz zrobić na obiad bez dodatku mięsa, spróbuj sprawdzonego przepisu na tartę z pieczarkami. To danie na słono, które ma ciągnący się ser i doskonały smak. Zobacz, jak zrobić tartę z pieczarkami.
Tarta z pieczarkami jest potrawą na słono, w której nie ma mięsa. Przepis na tartę z pieczarkami składa się z ciasta kruchego oraz z nadzienia: pieczarek, kukurydzy, cebuli czerwonej, natki pietruszki, jajek i śmietanki. Tarta z pieczarkami posypana jest startym serem mozzarella. Potrawa ta ma piękne kolory. Żółty zawdzięcza kukurydzy, zielony – natce pietruszki. Jak zrobisz tartę z pieczarkami, na pewno szybko zostanie zjedzona. Jest naprawdę pyszna. To dobra propozycja na potrawę, która nie zawiera mięsa. Tarta z pieczarkami może stać się przykładem dania, do którego będziesz wracać. Najlepiej smakuje na ciepło. Tartę z pieczarkami możesz podawać z takimi dodatkami jak: ketchup, sos czosnkowy lub koperkowy. Można jeść też ją bez żadnych dodatków. W każdej odsłonie smakuje wyśmienicie. Taki posiłek jest odpowiedni dla dzieci i dla dorosłych. Także obiad bez dodatku mięsa może być niezwykle smakowity – przekonaj się o tym już teraz. Nie czekaj i piecz tartę z pieczarkami.
Gdy brakuje Ci pomysłów na dania wytrawne, które są wegetariańskie, tarta z pieczarkami jest bardzo dobra. Jest pyszna i prosta. Jak zrobić tartę z pieczarkami? Dobry pomysł na przyspieszenie przygotowania tarty to zrobienie w pierwszej kolejności nadzienia. Ono musi ostygnąć, więc w tym czasie możesz upiec spód tarty. Pieczarki i cebulę podsmaż na maśle. Powinny zmięknąć i nabrać złocistego koloru. Dodaj do nich śmietankę i lekko zredukuj. Nadzienie należy ostudzić – w tym czasie zrób ciasto kruche. Do przepisu na tartę z pieczarkami należy mieć zimne masło. To ważne dla przygotowania ciasta kruchego. Wstaw piekarnik, by się grzał. Mąkę, sól, masło i jajko zagnieć. Wyłóż ciasto do formy na tartę. Należy wyłożyć je na dnie i po bokach. Dno nakłuj widelcem i piecz spod przez 15 minut. Gdy farsz ostygnie, dodaj do niego jajka, kukurydzę, natkę pietruszki i wymieszaj. Wyłóż farsz na spód ciasta i posyp serem mozzarella. Piecz, aż ser się zarumieni. Sprawdzony przepis na tartę z pieczarkami jest gotowy do podania.
Alergeny w tarcie z pieczarkami
Lista alergenów dla tarty z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
- Ser Mozzarella
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze tarty z pieczarkami
Tarta z pieczarkami jest potrawą zbilansowaną. Dostarczy Ci węglowodanów, tłuszczu i białka. Jest wysokokaloryczna. Wbrew opiniom o grzybach, że są bezwartościowe - jest to mit. Pieczarki zawierają witaminy (zwłaszcza grupy B) i składniki mineralne.
Energia i białka
(210g)
Węglowodany
(210g)
Tłuszcze
(210g)
Witaminy
(210g)
Składniki mineralne
(210g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.