Tarta z owocami i budyniem
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Mleko 2% (500 ml)
- Masło (150 g)
- Cukier (100 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Budyń (proszek) (40 g)
- Cukier puder (60 g)
- Borówka amerykańska (100 g)
- Maliny (100 g)
- Jeżyny (100 g)
Przepis na tartę z owocami i budyniem krok po kroku
Do miski przesiej mąkę, dodaj podzielone na mniejsze kawałki masło, proszek do pieczenia i cukier. Ciasto wyrób rękami i odstaw na 30 minut.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na spodzie ciasto.
Na ciasto wyłóż obciążniki i podpiecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.
Budyń i cukier wymieszaj ze 100 ml mleka, pozostałą jego część wlej do rondelka i ugotuj.
Do gotującego się mleka wlewaj powoli mieszankę budyniową, cały czas mieszając. Budyń gotuj tak długo, aż zgęstnieje.
Budyń ostudź i wyłóż na tartę.
Ciasto udekoruj umytymi owocami.
-
Ciastka maślane
-
Kruche ciasto
-
Tarta
-
Mazurek wielkanocny
-
Tarta z jabłkiem
-
Ciastka kruche
-
Pleśniak
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tarta z jabłkami
-
Tarta ze szpinakiem
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Szarlotka z bezą
-
Tarta z owocami
-
Tarta z malinami
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Tarta cytrynowa
-
Tarta z truskawkami
-
Kruche ciasto
Więcej informacji na temat tarty z owocami i budyniem
Tarta z owocami i budyniem jest świetnym sposobem na naprawdę pyszny deser, który jest łatwy, a przy okazji orzeźwiający. Sprawdzi się idealnie zwłaszcza latem. To ciasto jest niezwykle uniwersalne, sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i większe okazje. Można je przygotowywać w kilka chwil, więc to dobra baza na awaryjne sytuacje.
Przepis na tartę z owocami i budyniem pozwala na stworzenie naprawdę pysznego deseru, który idealnie sprawdzi się na co dzień. Ta tarta jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa. To dlatego, że zawiera naprawdę sporo owoców.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tartę z owocami i budyniem, która będzie pyszna, a przy okazji prosta, to ten sprawdzony przepis na pewno przypadnie ci do gustu. To ciasto idealnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju uroczystości, gdyż jego smak zachwyci wszystkich gości. Świetnie pasuje do kawy, więc będzie idealnym dodatkiem do niej. Dzięki dużej zawartości owoców nie jest zbyt słodka. Krem budyniowy do tarty z tego przepisu jest smaczny, prosty i bardzo uniwersalny, dlatego warto sięgnąć właśnie po niego. Jego przygotowanie zabiera tylko kilka minut i sprawdzi się nie tylko jako dodatek do tart, ale również innych ciast. Najlepiej komponuje się z owocami, które ze względu na swój lekko kwaskowy smak świetnie kontrastują ze zbyt dużą słodkością budyniu. Choć najlepiej w tej tarcie sprawdza się budyń waniliowy, czy śmietankowy, to można również nieco poeksperymentować. Gdy zmieni się budyń na inny, całość zyska zupełnie innego charakteru. Wspaniale sprawdzi się też wersja karmelowa, czy kokosowa. Choć w przepisie łączy się go z owocami jagodowymi, to równie wspaniale komponuje się również z figami, jabłkami, czy brzoskwiniami. Masa budyniowa to prosty, ale wspaniały dodatek, który sprawia, że całość jest słodka i pyszna. Ciasto na tartę powinno być odpowiednio kruche i nie za słodkie, dzięki temu będzie idealnie komponować się z owocami. To z przepisu jest delikatne i idealnie maślane, dzięki temu całość smakuje naprawdę dobrze. Należy pamiętać o odpowiednich proporcjach mąki i cukru, tak by ciasto było idealne. Najkorzystniejsze i najbardziej pożądane to 2:1. W niektórych przepisach pojawia się również dodatek śmietany do ciasta, jednak ten zabieg sprawia, że całość jest zbyt krucha, rozwarstwia się i nie jest trwała. Najlepiej skorzystać z podstawowego przepisu i użyć kilku składników. Całość wychodzi niezwykle pyszna, a przy tym jest naprawdę tania. To dobra opcja dla wszystkich miłośników tart na słodko.
Alergeny w tarcie z owocami i budyniem
Lista alergenów dla tarty z owocami i budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
Wartości odżywcze tarty z owocami i budyniem
To ciasto dostarcza dość sporo cukru, jednaka równoważy go spora ilość owoców.
Energia i białka
(145g)
Węglowodany
(145g)
Tłuszcze
(145g)
Witaminy
(145g)
Składniki mineralne
(145g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.