Tarta z owocami i budyniem

Opublikowano: 03.03.2022 r., 8:28 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Owocowa tarta z budyniem
Tarta z owocami i budyniem
Tarta z owocami i budyniem jest świetnym sposobem na naprawdę pyszny deser, który jest łatwy, a przy okazji orzeźwiający. Sprawdzi się idealnie zwłaszcza latem.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 25 min
333 kcal
Kcal w porcji
145 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Mleko 2% (500 ml)
  • Masło (150 g)
  • Cukier (100 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Budyń (proszek) (40 g)
  • Cukier puder (60 g)
  • Borówka amerykańska (100 g)
  • Maliny (100 g)
  • Jeżyny (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, forma do tarty 24 cm, rondelek, obciążniki do pieczenia

Przepis na tartę z owocami i budyniem krok po kroku

Do miski przesiej mąkę, dodaj podzielone na mniejsze kawałki masło, proszek do pieczenia i cukier. Ciasto wyrób rękami i odstaw na 30 minut.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na spodzie ciasto.

Na ciasto wyłóż obciążniki i podpiecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.

Budyń i cukier wymieszaj ze 100 ml mleka, pozostałą jego część wlej do rondelka i ugotuj.

Do gotującego się mleka wlewaj powoli mieszankę budyniową, cały czas mieszając. Budyń gotuj tak długo, aż zgęstnieje.

Budyń ostudź i wyłóż na tartę.

Ciasto udekoruj umytymi owocami.

Jak oceniasz przepis na tartę z owocami i budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,8% osób

Więcej informacji na temat tarty z owocami i budyniem

Tarta z owocami i budyniem jest świetnym sposobem na naprawdę pyszny deser, który jest łatwy, a przy okazji orzeźwiający. Sprawdzi się idealnie zwłaszcza latem. To ciasto jest niezwykle uniwersalne, sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i większe okazje. Można je przygotowywać w kilka chwil, więc to dobra baza na awaryjne sytuacje.

Przepis na tartę z owocami i budyniem pozwala na stworzenie naprawdę pysznego deseru, który idealnie sprawdzi się na co dzień. Ta tarta jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa. To dlatego, że zawiera naprawdę sporo owoców.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tartę z owocami i budyniem, która będzie pyszna, a przy okazji prosta, to ten sprawdzony przepis na pewno przypadnie ci do gustu. To ciasto idealnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju uroczystości, gdyż jego smak zachwyci wszystkich gości. Świetnie pasuje do kawy, więc będzie idealnym dodatkiem do niej. Dzięki dużej zawartości owoców nie jest zbyt słodka. Krem budyniowy do tarty z tego przepisu jest smaczny, prosty i bardzo uniwersalny, dlatego warto sięgnąć właśnie po niego. Jego przygotowanie zabiera tylko kilka minut i sprawdzi się nie tylko jako dodatek do tart, ale również innych ciast. Najlepiej komponuje się z owocami, które ze względu na swój lekko kwaskowy smak świetnie kontrastują ze zbyt dużą słodkością budyniu. Choć najlepiej w tej tarcie sprawdza się budyń waniliowy, czy śmietankowy, to można również nieco poeksperymentować. Gdy zmieni się budyń na inny, całość zyska zupełnie innego charakteru. Wspaniale sprawdzi się też wersja karmelowa, czy kokosowa. Choć w przepisie łączy się go z owocami jagodowymi, to równie wspaniale komponuje się również z figami, jabłkami, czy brzoskwiniami. Masa budyniowa to prosty, ale wspaniały dodatek, który sprawia, że całość jest słodka i pyszna. Ciasto na tartę powinno być odpowiednio kruche i nie za słodkie, dzięki temu będzie idealnie komponować się z owocami. To z przepisu jest delikatne i idealnie maślane, dzięki temu całość smakuje naprawdę dobrze. Należy pamiętać o odpowiednich proporcjach mąki i cukru, tak by ciasto było idealne. Najkorzystniejsze i najbardziej pożądane to 2:1. W niektórych przepisach pojawia się również dodatek śmietany do ciasta, jednak ten zabieg sprawia, że całość jest zbyt krucha, rozwarstwia się i nie jest trwała. Najlepiej skorzystać z podstawowego przepisu i użyć kilku składników. Całość wychodzi niezwykle pyszna, a przy tym jest naprawdę tania. To dobra opcja dla wszystkich miłośników tart na słodko.

Alergeny w tarcie z owocami i budyniem

Lista alergenów dla tarty z owocami i budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło

Wartości odżywcze tarty z owocami i budyniem

na 100g gotowej potrawy

To ciasto dostarcza dość sporo cukru, jednaka równoważy go spora ilość owoców.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(145g)
Energia (kcal)
229.74
333.12
Białko (g)
4.43
6.42

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(145g)
Węglowodany (g)
32.86
47.65
Węglowodany przyswajalne (g)
31.86
46.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.00
1.45
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(145g)
Tłuszcz (g)
9.50
13.77
Tłuszcze nasycone (g)
6.54
9.48
Tłuszcze nienasycone (g)
2.96
4.29
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.56
3.72
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.39
0.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
24.93
36.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(145g)
Witamina A (µg (mcg))
100.21
145.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.07
Witamina B12 (µg (mcg))
0.21
0.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.00
5.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.38
0.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.37
0.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
97.76
141.76
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.32
Ryboflawina (mg)
0.15
0.22
Niacyna (mg)
1.51
2.19
Foliany (µg (mcg))
34.80
50.46
Beta karoten (µg (mcg))
29.16
42.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(145g)
Sód (mg)
32.63
47.32
Potas (mg)
138.73
201.17
Wapń (mg)
66.02
95.72
Fosfor (mg)
86.76
125.81
Magnez (mg)
15.12
21.93
Żelazo (mg)
1.29
1.87
Cynk (mg)
0.46
0.66
Miedź (mg)
0.06
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z owocami i budyniem 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty z owocami i budyniem

Koszt składników
40.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Mleko 2%
500 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Budyń (proszek)
40 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Cukier puder
60 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Borówka amerykańska
100 g
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 100 g
Maliny
100 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 100 g
Jeżyny
100 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Koszt składników
40.60