Tarta z musem truskawkowym

Opublikowano: 31.12.2021 r., 15:42 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Truskawkowa tarta na desce
Tarta z musem truskawkowym
Tarta z musem truskawkowym stanowi doskonałą propozycję na smaczną przekąskę do kawy i herbaty. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu na słodką tartę.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 25 min
267 kcal
Kcal w porcji
125 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 (200 g)
  • Masło - pół kostki (100 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Cukier puder - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Truskawki (500 g)
  • Mleko 2% - pół szklanki (125 ml)
  • Żelatyna - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
  • Cukier (100 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (150 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, blender, folia aluminiowa, folia spożywcza, ceramiczna forma do tarty 25 cm, pojemnik blendera, obciążniki do pieczenia

Przepis na tartę z musem truskawkowym krok po kroku

Mąkę przesiej do miski.

Do mąki dodaj zimne masło oraz cukier puder.

Składniki wymieszaj do uzyskania kruszonki.

Do masy dodaj jajko.

Ze składników zagnieć gładkie ciasto.

Z ciasta uformuj kulkę, owiń ją folią i włóż do lodówki na 30 minut.

W tym czasie piekarnik nagrzej do 180°C.

Formę wyłóż ciastem, nakłuj je widelcem, wierzch ciasta przykryj folią aluminiową, na jej wierzch ułóż obciążenie i włóż blaszkę do nagrzanego piekarnika na około 30 minut.

Po tym czasie ciasto wyciągnij z piekarnika, ściągnij z niej obciążenie i pozostaw do wystudzenia.

Truskawki umyj i oczyść z szypułek.

Umyte truskawki umieść w pojemniku blendera i zmiksuj je na gładką masę.

Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody.

Mleko zagrzej nad ogniem i pozostaw je do delikatnego przestygnięcia.

Do gorącego mleka (ale nie wrzącego) dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj składniki.

W misce ubij przy pomocy miksera schłodzoną śmietankę.

Do śmietanki dodaj cukier oraz mus z malin, składniki dokładnie wymieszaj.

Następnie do masy śmietanowej dodaj żelatynę i dobrze połącz składniki.

Masę odstaw na 15 minut do lodówki.

Po tym czasie schłodzoną masę wylej na upieczony spód tarty.

Tartę wstaw na noc do lodówki, aby masa śmietanowo-truskawkowa stężała.

Tartę przed podaniem możesz udekorować świeżymi truskawkami.

Jak oceniasz przepis na tartę z musem truskawkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,9% osób

Więcej informacji na temat tarty z musem truskawkowym

Pyszna tarta z musem truskawkowym to doskonały pomysł na przekąskę na imprezę rodzinną lub spotkanie ze znajomymi. Stanowi doskonały dodatek do kawy oraz herbaty podana jako deser. Tarta z musem truskawkowym będzie również doskonałym wyborem na orzeźwiającą przekąskę dla dzieci. Przepis na tartę z musem truskawkowym jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania tarty potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, jajka, cukier puder, truskawki, mleko spożywcze, żelatyna, cukier oraz śmietanka kremówka.

Jak zrobić tartę z musem truskawkowym? Wystarczy, że przygotujesz kruche ciasto na tartę, zawiniesz je w folię i włożysz do lodówki na 30 minut. Po tym czasie Formę wyłóż ciastem, nakłuj je widelcem, wierzch ciasta przykryj folią aluminiową, na jej wierzch ułóż obciążenie i włóż blaszkę do nagrzanego piekarnika na około 30 minut. Umyte truskawki umieść w pojemniku blendera i zmiksuj je na gładką masę. Mleko zagrzej nad ogniem i pozostaw je do delikatnego przestygnięcia. Do gorącego mleka (ale nie wrzącego) dodaj żelatynę rozpuszczoną w wodzie i dokładnie wymieszaj składniki. W misce ubij przy pomocy miksera schłodzoną śmietankę. Do śmietanki dodaj cukier oraz mus z malin, składniki dokładnie wymieszaj. Następnie do masy śmietanowej dodaj żelatynę i dobrze połącz składniki. Schłodzoną masę wylej na upieczony spód tarty. Tartę wstaw na noc do lodówki, aby masa śmietanowo-truskawkowa stężała.

Truskawki, które wykorzystamy do przygotowania musu truskawkowego do tarty, stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w nich przede wszystkim witaminę C, która odpowiada za wspomaganie prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Truskawki stanowią również źródło magnezu, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Podsumowując prosty przepis na tartę z musem truskawkowym stanowi doskonały dodatek do kawy i herbaty podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Łatwa w przygotowaniu tarta najlepsze jest na następny dzień. Dobra tarta stanowi również źródło wielu cennych składników odżywczych.

Alergeny w tarcie z musem truskawkowym

Lista alergenów dla tarty z musem truskawkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze tarty z musem truskawkowym

na 100g gotowej potrawy

Tarta z musem truskawkowym to wysokokaloryczna przekąska, która nie powinna występować w diecie zbyt często. Stanowi ona jednak źródło składników mineralnych i witamin, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kcal)
213.96
267.46
Białko (g)
4.39
5.49

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany (g)
25.60
32.00
Węglowodany przyswajalne (g)
24.81
31.01
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.79
0.98
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz (g)
10.93
13.66
Tłuszcze nasycone (g)
8.49
10.61
Tłuszcze nienasycone (g)
2.45
3.06
Cholesterol (mg)
33.83
42.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina A (µg (mcg))
69.35
86.69
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.11
0.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
23.17
28.96
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.19
0.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.23
0.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
67.93
84.92
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.20
1.51
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
34.99
43.74
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
15.49
19.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód (mg)
13.39
16.74
Potas (mg)
104.08
130.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
26.54
33.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
49.89
62.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.80
16.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.13
1.41
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.33
0.41
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z musem truskawkowym 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty z musem truskawkowym

Koszt składników
36.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier puder
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Truskawki
500 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 500 g
Mleko 2%
125 ml
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Żelatyna
10 g
1 płaska łyżka stołowa
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 10 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
150 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Koszt składników
36.50