Przepis na tarta z mięsem mielonym krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, pieprz ziołowy, garam masala
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, forma do tarty 25 cm

Na stolice wysyp mąkę, dodaj zimne pokrojone w kostkę masło i jajka.

Zagnieć szybko gładkie ciasto.

Owiń je folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 20 minut.

Obierz cebulę z łupiny posiekaj w kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Umieść na patelni mięso i usmaż, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż chwilę.

Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem, garam masala, papryką słodką oraz pieprzem ziołowym, gotuj na średnim ogniu przez 30 minut.

Ser żółty zetrzyj na tarce.

Ciasto rozwałkuj i wyklej nim formę na tarte.

Nakłuj ciasto widelcem.

Na ciasto przełóż mięso mielone, wierzch posyp serem żółtym.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 40 minut.

Tarta z mięsem mielonym podana w naczyniu do zapiekania. Dookoła leżą warzywa.
Tarta z mięsem mielonym
Koszt przygotowania dania
31.05 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
693 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
72

Tarta z mięsem mielonym - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tarcie z mięsem mielonym

Tarta z mięsem mielonym to prosty przepis na obiad dla rodziny. Tarta sprawdzi się również na imprezę w gronie znajomych, świetnie smakuje na ciepło i na zimno. Przepis na tarte z mięsem mielonym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia tarty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, jajka, mięso mielone, cebula, czosnek, pomidory w puszce, ser żółty, garam masala, papryka słodka, koper, sól, pieprz, pieprz ziołowy.

Jak zrobić tarte z mięsem mielonym? Na stolice wysyp mąkę, dodaj zimne pokrojone w kostkę masło i jajka. Zagnieć szybko gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 20 minut. Obierz cebulę z łupiny posiekaj w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Umieść na patelni mięso i usmaż, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż chwilę. Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem, garam masala, papryką słodką oraz pieprzem ziołowym, gotuj na średnim ogniu przez 30 minut. Ser żółty zetrzyj na tarce. Ciasto rozwałkuj i wyklej nim formę na tarte. Nakłuj ciasto widelcem. Na ciasto przełóż mięso mielone, wierzch posyp serem żółtym. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut.

Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Ser żółty jest bardzo dobrym źródłem wapnia. Jest niestety produktem kalorycznym, dlatego zwracaj uwagę na ilość spożywanej porcji.

Podsumowując pyszna tarta sprawdzi się na imprezę w gronie znajomych i jako obiad. Tarta jest dobra do przechowywania w lodówce przez około 3 dni. Najlepiej smakuje na ciepło, a podgrzać można ją w mikrofali. Zamiast sera żółtego możesz użyć mozzarelli. Upewnij się jednak, że nie zawiera dużej ilości wody, która rozmoczy ciasto.

Wartości odżywcze tarty z mięsem mielonym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(240g)
Energia (kalorie)
288.77 kcal
693.04 kcal
Białko
9.12 g
21.90 g

Węglowodany w tarcie z mięsem mielonym

Na 100g
Na porcję
(240g)
Węglowodany
14.90 g
35.75 g
Węglowodany przyswajalne
14.28 g
34.28 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.61 g
1.47 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(240g)
Tłuszcz
21.70 g
52.09 g
Tłuszcze nasycone
11.21 g
26.91 g
Tłuszcze nienasycone
10.49 g
25.18 g
Tłuszcze jednonasycone
8.43 g
20.23 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.06 g
4.95 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
68.14 mg
163.54 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tarta z mięsem mielonym

Na 100g
Na porcję
(240g)
Witamina A
109.29 µg (mcg)
262.31 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.15 mg
0.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.33 µg (mcg)
0.80 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
3.05 mg
7.32 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
104.85 µg (mcg)
251.65 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.34 mg
0.81 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.19 mg
0.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.32 mg
5.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
34.18 µg (mcg)
82.03 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
54.15 µg (mcg)
129.96 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tarta z mięsem mielonym

Na 100g
Na porcję
(240g)
Sód
134.57 mg
322.97 mg
Potas
185.01 mg
444.03 mg
Wapń
80.07 mg
192.16 mg
Fosfor
124.60 mg
299.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
18.91 mg
45.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.55 mg
3.71 mg
Cynk
1.11 mg
2.66 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z mięsem mielonym 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tarcie z mięsem mielonym

Lista alergenów dla tarty z mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser żółty
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Cena przygotowania tarty z mięsem mielonym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Mięso mielone wieprzowe
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Olej rzepakowy
100 ml
10 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Pomidory w puszce
600 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
3.45
Za 600 g
Ser żółty
200 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 200 g
Koszt składników
58.00
Jak oceniasz przepis na tarta z mięsem mielonym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób