Tarta z mięsem mielonym

Opublikowano: 17.01.2022 r., 8:37 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tarta z mięsem mielonym podana w naczyniu do zapiekania. Dookoła leżą warzywa.
Tarta z mięsem mielonym
Tarta z mięsem mielonym to doskonała propozycja na pyszny obiad. Tarta jest bardzo prosta do zrobienia i zaskoczy nie jednego z wymagających gości i domowników. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 90 min
693 kcal
Kcal w porcji
240 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (400 g)
  • Masło 1,5 kostki (300 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Cebula 2 duże sztuki (200 g)
  • Mięso mielone wieprzowe (500 g)
  • Olej rzepakowy 10 łyżek stołowych (100 ml)
  • Pomidory w puszce (600 g)
  • Ser żółty (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, pieprz ziołowy, garam masala
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, forma do tarty 25 cm

Przepis na tarta z mięsem mielonym krok po kroku

Na stolice wysyp mąkę, dodaj zimne pokrojone w kostkę masło i jajka.

Zagnieć szybko gładkie ciasto.

Owiń je folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 20 minut.

Obierz cebulę z łupiny posiekaj w kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Umieść na patelni mięso i usmaż, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż chwilę.

Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem, garam masala, papryką słodką oraz pieprzem ziołowym, gotuj na średnim ogniu przez 30 minut.

Ser żółty zetrzyj na tarce.

Ciasto rozwałkuj i wyklej nim formę na tarte.

Nakłuj ciasto widelcem.

Na ciasto przełóż mięso mielone, wierzch posyp serem żółtym.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 40 minut.

Jak oceniasz przepis na tarta z mięsem mielonym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,4% osób

Więcej informacji na temat tarty z mięsem mielonym

Tarta z mięsem mielonym to prosty przepis na obiad dla rodziny. Tarta sprawdzi się również na imprezę w gronie znajomych, świetnie smakuje na ciepło i na zimno. Przepis na tarte z mięsem mielonym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia tarty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, jajka, mięso mielone, cebula, czosnek, pomidory w puszce, ser żółty, garam masala, papryka słodka, koper, sól, pieprz, pieprz ziołowy.

Jak zrobić tarte z mięsem mielonym? Na stolice wysyp mąkę, dodaj zimne pokrojone w kostkę masło i jajka. Zagnieć szybko gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 20 minut. Obierz cebulę z łupiny posiekaj w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Umieść na patelni mięso i usmaż, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż chwilę. Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem, garam masala, papryką słodką oraz pieprzem ziołowym, gotuj na średnim ogniu przez 30 minut. Ser żółty zetrzyj na tarce. Ciasto rozwałkuj i wyklej nim formę na tarte. Nakłuj ciasto widelcem. Na ciasto przełóż mięso mielone, wierzch posyp serem żółtym. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut.

Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Ser żółty jest bardzo dobrym źródłem wapnia. Jest niestety produktem kalorycznym, dlatego zwracaj uwagę na ilość spożywanej porcji.

Podsumowując pyszna tarta sprawdzi się na imprezę w gronie znajomych i jako obiad. Tarta jest dobra do przechowywania w lodówce przez około 3 dni. Najlepiej smakuje na ciepło, a podgrzać można ją w mikrofali. Zamiast sera żółtego możesz użyć mozzarelli. Upewnij się jednak, że nie zawiera dużej ilości wody, która rozmoczy ciasto.

Alergeny w tarcie z mięsem mielonym

Lista alergenów dla tarty z mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser żółty
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze tarty z mięsem mielonym

na 100g gotowej potrawy

Tarta z mięsem mielonym to danie zawierające dużą ilość białka zwierzęcego. Tarta może być przygotowana z mąki orkiszowej, będzie wówczas zawierała więcej błonnika pokarmowego. Tarta jest także dobrym źródłem składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(240g)
Energia (kcal)
288.77
693.04
Białko (g)
9.12
21.90

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(240g)
Węglowodany (g)
14.90
35.75
Węglowodany przyswajalne (g)
14.28
34.28
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.61
1.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(240g)
Tłuszcz (g)
21.70
52.09
Tłuszcze nasycone (g)
11.21
26.91
Tłuszcze nienasycone (g)
10.49
25.18
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.43
20.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.06
4.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
68.14
163.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(240g)
Witamina A (µg (mcg))
109.29
262.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.33
0.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.05
7.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
104.85
251.65
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.34
0.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.32
5.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
34.18
82.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
54.15
129.96
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(240g)
Sód (mg)
134.57
322.97
Potas (mg)
185.01
444.03
Wapń (mg)
80.07
192.16
Fosfor (mg)
124.60
299.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.91
45.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.55
3.71
Cynk (mg)
1.11
2.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z mięsem mielonym 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty z mięsem mielonym

Koszt składników
58.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Mięso mielone wieprzowe
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Olej rzepakowy
100 ml
10 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Pomidory w puszce
600 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
3.45
Za 600 g
Ser żółty
200 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 200 g
Koszt składników
58.00