Tarta z mięsem mielonym
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
- Masło - 1,5 kostki (300 g)
- Jajko (2 szt.)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Mięso mielone wieprzowe (500 g)
- Olej rzepakowy - 10 łyżek stołowych (100 ml)
- Pomidory w puszce (600 g)
- Ser żółty (200 g)
Przepis na tarta z mięsem mielonym krok po kroku
Na stolice wysyp mąkę, dodaj zimne pokrojone w kostkę masło i jajka.
Zagnieć szybko gładkie ciasto.
Owiń je folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 20 minut.
Obierz cebulę z łupiny posiekaj w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Umieść na patelni mięso i usmaż, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż chwilę.
Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem, garam masala, papryką słodką oraz pieprzem ziołowym, gotuj na średnim ogniu przez 30 minut.
Ser żółty zetrzyj na tarce.
Ciasto rozwałkuj i wyklej nim formę na tarte.
Nakłuj ciasto widelcem.
Na ciasto przełóż mięso mielone, wierzch posyp serem żółtym.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 40 minut.
-
Ciastka maślane
-
Kruche ciasto
-
Tarta
-
Mazurek wielkanocny
-
Tarta z jabłkiem
-
Ciastka kruche
-
Pleśniak
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tarta z jabłkami
-
Tarta ze szpinakiem
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Szarlotka z bezą
-
Tarta z owocami
-
Tarta z malinami
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Tarta cytrynowa
-
Tarta z truskawkami
-
Kruche ciasto
Więcej informacji na temat tarty z mięsem mielonym
Tarta z mięsem mielonym to prosty przepis na obiad dla rodziny. Tarta sprawdzi się również na imprezę w gronie znajomych, świetnie smakuje na ciepło i na zimno. Przepis na tarte z mięsem mielonym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia tarty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, jajka, mięso mielone, cebula, czosnek, pomidory w puszce, ser żółty, garam masala, papryka słodka, koper, sól, pieprz, pieprz ziołowy.
Jak zrobić tarte z mięsem mielonym? Na stolice wysyp mąkę, dodaj zimne pokrojone w kostkę masło i jajka. Zagnieć szybko gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 20 minut. Obierz cebulę z łupiny posiekaj w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Umieść na patelni mięso i usmaż, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż chwilę. Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem, garam masala, papryką słodką oraz pieprzem ziołowym, gotuj na średnim ogniu przez 30 minut. Ser żółty zetrzyj na tarce. Ciasto rozwałkuj i wyklej nim formę na tarte. Nakłuj ciasto widelcem. Na ciasto przełóż mięso mielone, wierzch posyp serem żółtym. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut.
Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Ser żółty jest bardzo dobrym źródłem wapnia. Jest niestety produktem kalorycznym, dlatego zwracaj uwagę na ilość spożywanej porcji.
Podsumowując pyszna tarta sprawdzi się na imprezę w gronie znajomych i jako obiad. Tarta jest dobra do przechowywania w lodówce przez około 3 dni. Najlepiej smakuje na ciepło, a podgrzać można ją w mikrofali. Zamiast sera żółtego możesz użyć mozzarelli. Upewnij się jednak, że nie zawiera dużej ilości wody, która rozmoczy ciasto.
Alergeny w tarcie z mięsem mielonym
Lista alergenów dla tarty z mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Ser żółty
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- pieprz ziołowy
Wartości odżywcze tarty z mięsem mielonym
Tarta z mięsem mielonym to danie zawierające dużą ilość białka zwierzęcego. Tarta może być przygotowana z mąki orkiszowej, będzie wówczas zawierała więcej błonnika pokarmowego. Tarta jest także dobrym źródłem składników mineralnych.
Energia i białka
(240g)
Węglowodany
(240g)
Tłuszcze
(240g)
Witaminy
(240g)
Składniki mineralne
(240g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.