Tarta z mascarpone i nutellą
- Ciasteczka oreo (500 g)
- Masło (100 g)
- Mascarpone (500 g)
- Krem czekoladowy typu nutella (400 g)
- Śmietanka kremowa 30% (250 g)
- Czekolada mleczna (100 g)
- Mleko 3,2% (40 ml)
- Żelatyna (8 g)
Przepis na tartę z mascarpone i nutellą krok po kroku
Masło rozpuść, po czym odstaw do ostygnięcia.
Ciasteczka zblenduj i dodaj do nich masło. Całość dokładnie wymieszaj.
Wyłóż dno tortownicy ciasteczkami z masłem, dobrze dociskając masę.
Żelatynę rozpuść w 50 g wody i zostaw na kilka minut by napęczniała. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszaj z mlekiem.
W dużej misce ubij mascarpone ze śmietanką, aż powstanie sztywna masa.
Dodawaj do masy ze śmietanką po łyżce nutelli i cały czas ubijaj.
Teraz dodaj rozpuszczoną wcześniej czekoladę i przygotowaną żelatynę.
Chwilę razem ubijaj i przelej na spód z ciastek.
Schłodź tarte w lodówce przez minimum 2 godziny przed podaniem.
-
Tarta z mascarpone
-
Tarta z białą czekoladą
-
Tartaletki z mascarpone i owocami
-
Tarta z mascarpone i owocami
-
Tarta z truskawkami i mascarpone
-
Tarta z malinami i mascarpone
-
Tarta malinowa
-
Tarta z brzoskwiniami
-
Tarta z borówkami i mascarpone
-
Tarta pistacjowa
-
Tarta z bananami
-
Tarta Thermomix
-
Tarta brokułowa
-
Tarta cytrynowa z mascarpone
-
Tarta czekoladowa z mascarpone
-
Tarta z gruszkami i mascarpone
-
Kruche ciasto do tarty
-
Tarta z lemon curd i mascarpone
-
Tarta z mascarpone
Więcej informacji na temat tarty z mascarpone i nutellą
Tarta z mascarpone i nutellą- już sama nazwa wskazuje, że jest to prawdziwe niebo w gębie. Bo czy może być coś lepszego niż pyszny krem na kruchym spodzie?
Na pewno zastanawiasz się jak zrobić tartę z mascarpone i nutellą. Uspokajam, że jest to niezwykle proste w wykonaniu ciasto. Najpierw masło rozpuść, po czym odstaw do ostygnięcia. Ciasteczka zblenduj i dodaj do nich masło. Całość dokładnie wymieszaj. Wyłóż dno tortownicy ciasteczkami z masłem, dobrze dociskając masę. Żelatynę rozpuść w 50 g wody i zostaw na kilka minut by napęczniała. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszaj z mlekiem. W dużej misce ubij mascarpone ze śmietanką, aż powstanie sztywna masa. Dodawaj do masy ze śmietanką po łyżce nutelli i cały czas ubijaj. Teraz dodaj rozpuszczoną wcześniej czekoladę i przygotowaną żelatynę. Chwilę razem ubijaj i przelej na spód z ciastek. Schłódź tartę w lodówce przez minimum 2 godziny przed podaniem. Sam widzisz, że przepis na tartę z mascarpone i nutellą robi się w kilka chwil. Nie czekaj i pędź po składniki do sklepu. Ta pyszna tarta stanie się Twoim ulubionym „małym co nieco” na słodko.
Mascarpone to ser śmietankowy wywodzący się z Lombardii, we Włoszech. Jak sama nazwa wskazuje, produkuje się go nie z mleka, lecz śmietany. Dawniej produkowano go tylko w okresie jesienno-zimowym. Z czasem, dzięki rozwojowi technologii, pora roku przestała mieć znaczenie. Jest lekko słodki w smaku, dlatego często wykorzystuje się go w przygotowaniu deserów. Jednak spokojnie można go użyć w daniach wytrawnych. Mascarpone jest produktem nabiałowym, dlatego też jest dobrym źródłem wapnia, magnezu oraz witaminy D.
Mianem czekolady określamy produkt powstający z tłuszczu kakaowego, ziaren kakaowca i cukru. W zależności od rodzaju rozróżniamy czekolady gorzkie, mleczne, deserowe czy białe. Biała czekolada nie zawiera ziaren kakaowca i jest to połączenie tylko tłuszczu kakaowego, cukru i mleka.
Wraz z czekoladą dostarczamy do organizmu magnez, potas, żelazo, cynk, miedź czy niacynę. Pyszna czekolada (szczególnie gorzka) to dobre źródło flawonoidów, czyli substancji o właściwościach antyoksydacyjnych. Antyoksydanty spowalniają procesy starzenia komórek spowodowane działaniem wolnych rodników. Tym samym mogą zapobiegać powstawaniu zmian nowotworowych i obniżają poziom „złego” cholesterolu. Magnez, który znajdziemy w dużych ilościach w gorzkiej czekoladzie, pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego, w tym na pracę mięśni i serca. Czekolada to również źródło kofeiny, która nie tylko pobudza, ale również poprawia pamięć i czas reakcji.
Alergeny w tarcie z mascarpone i nutellą
Lista alergenów dla tarty z mascarpone i nutellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasteczka oreo
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasteczka oreo
- krem czekoladowy typu nutella
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- mascarpone
- krem czekoladowy typu nutella
- Śmietanka kremowa 30%
- Czekolada mleczna
- Mleko 3,2%
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- krem czekoladowy typu nutella
Wartości odżywcze tarty z mascarpone i nutellą
Wraz z czekoladą dostarczamy do organizmu magnez, potas, żelazo, cynk, miedź czy niacynę.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.