Tarta z mascarpone i bialą czekoladą

Opublikowano: 28.05.2022 r., 11:26 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Słodka tarta z mascarpone
Tarta z mascarpone i bialą czekoladą
Najlepszy deser na ciepłe dni to tarta z serkiem mascarpone i sezonowymi owocami. Poznaj mój przepis na kruchą tartę z białą czekoladą i borówkami.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie i Czas kąpieli wodnej 20 min
356 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Margaryna do pieczenia - 1/2 kostki (125 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (250 g)
  • Cukier puder - 2 łyżki (20 g)
  • Mascarpone - 1 opakowanie (200 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - 1/2 opakowania (100 g)
  • Czekolada biała - 2 tabliczki (200 g)
  • Borówka amerykańska - 1 szklanka (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, okrągła forma do pieczenia, miska

Przepis na tartę z mascarpone i bialą czekoladą krok po kroku

Masło posiekaj i przełóż do miski, dodaj mąkę i jajko.

Zagnieć całość do uzyskania jednolitej masy, dodaj cukier puder i uformuj kulę.

Odstaw ciasto do lodówki na 30 minut, po tym czasie rozłóż ciasto na okrągłą formę i upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.

Czekoladę przełóż do miski i rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj śmietankę i wymieszaj.

Dodaj serek mascarpone i delikatnie zmiksuj do uzyskania gładkiej masy.

Na ostudzony spód tarty dodaj krem z mascarpone i ułóż owoce na samej górze.

Odstaw tartę do lodówki na 3-4 godziny.

Jak oceniasz przepis na tartę z mascarpone i bialą czekoladą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,4% osób

Więcej informacji na temat tarty z mascarpone i bialą czekoladą

Tarta z mascarpone i białą czekoladą sprawdzi się na każdą okazję, ale też, wtedy gdy najdzie Cię ochota na słodycze w zaciszu domowym. Będzie to zdecydowanie lepsza opcja niż kupowanie gotowych ciast, dzięki domowemu przygotowaniu mamy pewność co znajduje się w środku, a nasze ciasto na pewno będzie wolne od barwników i konserwantów.

Mój dzisiejszy przepis jest bardzo prosty, nawet osoba zaczynająca swoją kulinarną przygodę z łatwością sobie z nim poradzi. Tarta na kruchym spodzie z delikatnym, słodkim kremem jest znane w naszym kraju już od dawna.

Jeśli jeszcze nie wiesz, jak przygotować ciasto na kruchym spodzie pełne owoców koniecznie poznaj mój przepis na tartę z mascarpone i białą czekoladą.

Do jej przygotowania będziesz potrzebować łatwo dostępnych składników takich jak: mąka, serek mascarpone, śmietanka, odrobina cukru pudru, jajko, masło i pyszne składniki, które delikatnie osłodzą całe ciasto, czyli biała czekolada i borówki.

W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować wersję bezglutenową, wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. W takiej sytuacji postaw na mąkę kukurydzianą lub ryżową – ta sprawdzi się idealnie. Dodatkowo będzie nam potrzebny cukier. Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Moją tartę wykończyłam dodatkiem borówek amerykańskich, ale nic nie stoi na przeszkodzie, abyś użył dowolnych owoców. Idealnie sprawdzą się wszystkie drobne owoce takie jak: maliny, porzeczki, poziomki, a nawet truskawki pokrojone na ćwiartki. Tarta będzie pyszna ze wszystkimi tymi owocami.

Dokładnie jak zrobić tartę z mascarpone i białą czekoladą opisuję nieco niżej, poznaj mój przepis i przekonaj się, jak smaczna jest tarta na słodko z serkiem mascarpone.

Alergeny w tarcie z mascarpone i bialą czekoladą

Lista alergenów dla tarty z mascarpone i bialą czekoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Czekolada biała

Wartości odżywcze tarty z mascarpone i bialą czekoladą

na 100g gotowej potrawy

Do przygotowania ciasta możesz użyć dowolnych owoców.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
356.06
356.06
Białko (g)
5.44
5.44

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
30.65
30.65
Węglowodany przyswajalne (g)
30.12
30.12
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.53
0.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
23.77
23.77
Tłuszcze nasycone (g)
15.21
15.21
Tłuszcze nienasycone (g)
8.56
8.56
Cholesterol (mg)
40.05
40.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6 (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.05
2.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.22
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.17
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.58
1.58
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
34.88
34.88
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
106.11
106.11
Potas (mg)
98.40
98.40
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
63.44
63.44
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
67.26
67.26
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.59
11.59
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.34
1.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.44
0.44
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.07
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z mascarpone i bialą czekoladą 80
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty z mascarpone i bialą czekoladą

Koszt składników
43.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Margaryna do pieczenia
125 g
1/2 kostki
2.70
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 125 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Cukier puder
20 g
2 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Mascarpone
200 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
100 g
1/2 opakowania
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Czekolada biała
200 g
2 tabliczki
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Borówka amerykańska
250 g
1 szklanka
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 250 g
Koszt składników
43.20