Tarta z mascarpone i bialą czekoladą
- Margaryna do pieczenia - 1/2 kostki (125 g)
- Jajko (1 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (250 g)
- Cukier puder - 2 łyżki (20 g)
- Mascarpone - 1 opakowanie (200 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 1/2 opakowania (100 g)
- Czekolada biała - 2 tabliczki (200 g)
- Borówka amerykańska - 1 szklanka (250 g)
Przepis na tartę z mascarpone i bialą czekoladą krok po kroku
Masło posiekaj i przełóż do miski, dodaj mąkę i jajko.
Zagnieć całość do uzyskania jednolitej masy, dodaj cukier puder i uformuj kulę.
Odstaw ciasto do lodówki na 30 minut, po tym czasie rozłóż ciasto na okrągłą formę i upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.
Czekoladę przełóż do miski i rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj śmietankę i wymieszaj.
Dodaj serek mascarpone i delikatnie zmiksuj do uzyskania gładkiej masy.
Na ostudzony spód tarty dodaj krem z mascarpone i ułóż owoce na samej górze.
Odstaw tartę do lodówki na 3-4 godziny.
-
Tarta z mascarpone
-
Tarta z białą czekoladą
-
Tartaletki z mascarpone i owocami
-
Tarta z mascarpone i owocami
-
Tarta z truskawkami i mascarpone
-
Tarta z malinami i mascarpone
-
Tarta malinowa
-
Tarta z brzoskwiniami
-
Tarta z borówkami i mascarpone
-
Tarta pistacjowa
-
Tarta z bananami
-
Tarta Thermomix
-
Tarta brokułowa
-
Tarta cytrynowa z mascarpone
-
Tarta czekoladowa z mascarpone
-
Tarta z gruszkami i mascarpone
-
Kruche ciasto do tarty
-
Tarta z lemon curd i mascarpone
-
Tarta z mascarpone
Więcej informacji na temat tarty z mascarpone i bialą czekoladą
Tarta z mascarpone i białą czekoladą sprawdzi się na każdą okazję, ale też, wtedy gdy najdzie Cię ochota na słodycze w zaciszu domowym. Będzie to zdecydowanie lepsza opcja niż kupowanie gotowych ciast, dzięki domowemu przygotowaniu mamy pewność co znajduje się w środku, a nasze ciasto na pewno będzie wolne od barwników i konserwantów.
Mój dzisiejszy przepis jest bardzo prosty, nawet osoba zaczynająca swoją kulinarną przygodę z łatwością sobie z nim poradzi. Tarta na kruchym spodzie z delikatnym, słodkim kremem jest znane w naszym kraju już od dawna.
Jeśli jeszcze nie wiesz, jak przygotować ciasto na kruchym spodzie pełne owoców koniecznie poznaj mój przepis na tartę z mascarpone i białą czekoladą.
Do jej przygotowania będziesz potrzebować łatwo dostępnych składników takich jak: mąka, serek mascarpone, śmietanka, odrobina cukru pudru, jajko, masło i pyszne składniki, które delikatnie osłodzą całe ciasto, czyli biała czekolada i borówki.
W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować wersję bezglutenową, wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. W takiej sytuacji postaw na mąkę kukurydzianą lub ryżową – ta sprawdzi się idealnie. Dodatkowo będzie nam potrzebny cukier. Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Moją tartę wykończyłam dodatkiem borówek amerykańskich, ale nic nie stoi na przeszkodzie, abyś użył dowolnych owoców. Idealnie sprawdzą się wszystkie drobne owoce takie jak: maliny, porzeczki, poziomki, a nawet truskawki pokrojone na ćwiartki. Tarta będzie pyszna ze wszystkimi tymi owocami.
Dokładnie jak zrobić tartę z mascarpone i białą czekoladą opisuję nieco niżej, poznaj mój przepis i przekonaj się, jak smaczna jest tarta na słodko z serkiem mascarpone.
Alergeny w tarcie z mascarpone i bialą czekoladą
Lista alergenów dla tarty z mascarpone i bialą czekoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
- Czekolada biała
Wartości odżywcze tarty z mascarpone i bialą czekoladą
Do przygotowania ciasta możesz użyć dowolnych owoców.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.