Tarta z malinami i mascarpone
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (250 g)
- Masło - 3/4 kostki (200 g)
- Jajko (1 szt.)
- Cukier - 2 łyżki (20 g)
- Mascarpone - 1 opakowanie (250 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (200 g)
- Cukier puder - 3 łyżki (30 g)
- Maliny (300 g)
Przepis na tarta z malinami i mascarpone krok po kroku
Mąkę przesiej przez sitko i wsyp do miski.
Dodaj pokrojone w kawałki masło, wbij jajko i dodaj cukier.
Wymieszaj ciasto i dodaj kieliszek zimnej wody.
Wyrób ciasto w rekach, odłóż do lodówki na 30 minut.
Do miski włóż serek mascarpone, śmietankę i cukier puder.
Miksuj do uzyskania gładkiego kremu.
Ciasto rozwałkuj na stole z odrobiną mąki, nałóż na blachę i upiecz w piekarniku przez 35 minut w 180 stopniach.
Gdy ciasto upiecze się i ostygnie, dodaj słodki krem.
Maliny umyj i ułóż na wierzchu owoce.
Na wierzch tarty dodaj świeże owoce.
Więcej informacji na temat tarty z malinami i mascarpone
Masz ochotę na słodki deser? Szybka tarta z malinami i mascarpone to idealne połączenie kruchego, delikatnego spodu ze słodkimi owocami i delikatnym kremem, która idealnie sprawdzi się na każdą okazję
Zatem jak zrobić tartę z malinami i mascarpone?
Do jej wykonania będziesz potrzebować podstawowych składników, takich jak mąka, masło, jajka, odrobina cukru pudru i świeże maliny. Dodatkowo serek mascarpone, słodka śmietanka i tak naprawdę to wszystko. Zaczniemy od przygotowania kruchego ciasta, które będzie naszym spodem do tarty.
Wystarczy, że przesiejesz mąkę do miski, wbijesz jajko, dodasz pokrojone masło i cukier. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, a następnie dodaj niewielką ilość zimnej wody. Najlepszą miarką jest kieliszek, będzie to około 40-50 ml. Po dodaniu wody, wyrób ciasto w rękach, uformuj kulę i odstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotujemy słodki krem. Do osobnej miski przełóż serek mascarpone, słodką śmietankę, dodaj odrobinę cukru pudru i zmiksuj na gładki krem. Dodatek cukru pudru sprawi, że krem będzie lśniący.
Gdy ciasto odleżakuje swoje w lodówce wyciągnij je i rozwałkuj na stole z odrobiną mąki. Ułóż ciasto na okrągłej blaszce. Ważne, aby wcześniej posmarować ją odrobiną masła i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia, wtedy spód się nie przypiecze.
Upiecz kruchy spód w piekarniku przez 35 minut w 180 stopniach. Następnie pozostaw go do ostygnięcia, wyłóż wcześniej przygotowanym kremem z serka mascarpone i ułóż maliny. Tak przygotowaną tartę możesz od razu podawać gościom lub odrobinę schłodzić w lodówce.
Kruchy spód i krem z serka mascarpone to podstawa tarty na słodko, owoce mogą być dowolne, obojętnie jakie wybierzesz, tarta będzie bardzo dobra.
Sam widzisz, jak prosty jest mój przepis na tartę z malinami i mascarpone, z jej przygotowaniem poradzi sobie każdy, nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni. Tarta z połączeniem delikatnego kremu i świeżymi owocami to idealny pomysł na deser lub słodki podwieczorek w ciągu dnia. Pamiętaj, aby przechowywać tartę w lodówce, krem może szybko się rozpuścić.
Alergeny w tarcie z malinami i mascarpone
Lista alergenów dla tarty z malinami i mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze tarty z malinami i mascarpone
Do tarty możesz użyć dowolnych owoców.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
-
mąka pszenna,
masło,
jajka,
cukier,
mascarpone,
śmietana,
cukier,
maliny,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.