Tarta z malinami i mascarpone

Opublikowano: 07.12.2021 r., 21:07 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Owocowa tarta z mascarpone
Tarta z malinami i mascarpone
Połączenie kruchego spodu z delikatnym kremem i świeżymi owocami to idealny deser. Poznaj mój przepis i koniecznie z niego skorzystaj.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie i Czas ubijania 40 min
333 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (250 g)
  • Masło - 3/4 kostki (200 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Cukier - 2 łyżki (20 g)
  • Mascarpone - 1 opakowanie (250 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (200 g)
  • Cukier puder - 3 łyżki (30 g)
  • Maliny (300 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, okrągła forma do pieczenia, miska

Przepis na tarta z malinami i mascarpone krok po kroku

Mąkę przesiej przez sitko i wsyp do miski.

Dodaj pokrojone w kawałki masło, wbij jajko i dodaj cukier.

Wymieszaj ciasto i dodaj kieliszek zimnej wody.

Wyrób ciasto w rekach, odłóż do lodówki na 30 minut.

Do miski włóż serek mascarpone, śmietankę i cukier puder.

Miksuj do uzyskania gładkiego kremu.

Ciasto rozwałkuj na stole z odrobiną mąki, nałóż na blachę i upiecz w piekarniku przez 35 minut w 180 stopniach.

Gdy ciasto upiecze się i ostygnie, dodaj słodki krem.

Maliny umyj i ułóż na wierzchu owoce.

Na wierzch tarty dodaj świeże owoce.

Jak oceniasz przepis na tarta z malinami i mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,7% osób

Więcej informacji na temat tarty z malinami i mascarpone

Masz ochotę na słodki deser? Szybka tarta z malinami i mascarpone to idealne połączenie kruchego, delikatnego spodu ze słodkimi owocami i delikatnym kremem, która idealnie sprawdzi się na każdą okazję

Zatem jak zrobić tartę z malinami i mascarpone?

Do jej wykonania będziesz potrzebować podstawowych składników, takich jak mąka, masło, jajka, odrobina cukru pudru i świeże maliny. Dodatkowo serek mascarpone, słodka śmietanka i tak naprawdę to wszystko. Zaczniemy od przygotowania kruchego ciasta, które będzie naszym spodem do tarty.

Wystarczy, że przesiejesz mąkę do miski, wbijesz jajko, dodasz pokrojone masło i cukier. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, a następnie dodaj niewielką ilość zimnej wody. Najlepszą miarką jest kieliszek, będzie to około 40-50 ml. Po dodaniu wody, wyrób ciasto w rękach, uformuj kulę i odstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotujemy słodki krem. Do osobnej miski przełóż serek mascarpone, słodką śmietankę, dodaj odrobinę cukru pudru i zmiksuj na gładki krem. Dodatek cukru pudru sprawi, że krem będzie lśniący.

Gdy ciasto odleżakuje swoje w lodówce wyciągnij je i rozwałkuj na stole z odrobiną mąki. Ułóż ciasto na okrągłej blaszce. Ważne, aby wcześniej posmarować ją odrobiną masła i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia, wtedy spód się nie przypiecze.

Upiecz kruchy spód w piekarniku przez 35 minut w 180 stopniach. Następnie pozostaw go do ostygnięcia, wyłóż wcześniej przygotowanym kremem z serka mascarpone i ułóż maliny. Tak przygotowaną tartę możesz od razu podawać gościom lub odrobinę schłodzić w lodówce.

Kruchy spód i krem z serka mascarpone to podstawa tarty na słodko, owoce mogą być dowolne, obojętnie jakie wybierzesz, tarta będzie bardzo dobra.

Sam widzisz, jak prosty jest mój przepis na tartę z malinami i mascarpone, z jej przygotowaniem poradzi sobie każdy, nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni. Tarta z połączeniem delikatnego kremu i świeżymi owocami to idealny pomysł na deser lub słodki podwieczorek w ciągu dnia. Pamiętaj, aby przechowywać tartę w lodówce, krem może szybko się rozpuścić.

Alergeny w tarcie z malinami i mascarpone

Lista alergenów dla tarty z malinami i mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze tarty z malinami i mascarpone

na 100g gotowej potrawy

Do tarty możesz użyć dowolnych owoców.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
333.63
333.63
Białko (g)
4.65
4.65

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
21.69
21.69
Węglowodany przyswajalne (g)
20.19
20.19
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.49
1.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
25.56
25.56
Tłuszcze nasycone (g)
21.18
21.18
Tłuszcze nienasycone (g)
4.38
4.38

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
14.86
14.86
Wapń (mg)
40.94
40.94
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.30
1.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z malinami i mascarpone 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty z malinami i mascarpone

Koszt składników
52.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Masło
200 g
3/4 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier
20 g
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Mascarpone
250 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Cukier puder
30 g
3 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Maliny
300 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 3
19.20
Za 300 g
Koszt składników
52.00