Tarta z lemon curd i mascarpone

Opublikowano: 24.05.2022 r., 11:08 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tarta cytrynowa z mascarpone
Tarta z lemon curd i mascarpone
Tarta z lemon curd i mascarpone to doskonały pomysł na smaczny dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 30 min
690 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (3 szt.)
  • Cytryna - 2 duże sztuki (300 g)
  • Cukier puder (130 g)
  • Masło (250 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Cukier (100 g)
  • Żółtko jajka (3 szt.)
  • Śmietana 18% - 1 płaska łyżka stołowa (20 g)
  • Mascarpone (500 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (250 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, sitko, miska, forma do tarty 24 cm, trzepaczka do jajek

Przepis na tartę z lemon curd i mascarpone krok po kroku

Na początek przygotuj curd cytrynowy: cytrynę umyj i osusz. Skórkę zetrzyj na tarce i wyciśnij sok z cytryny.

Do miski wbij jajka, dodaj cukier puder (100 g), sok z cytryny oraz skórkę z cytryny. Trzepaczką wymieszaj składniki.

Następnie do miski włóż 50 g pokrojonego w kostkę masła.

Do garnka wlej wodę i zagotują ją. Następnie nałóż miskę ze składnikami na wierzch (wody powinno być tyle, aby nie dotykała miski).

Składniki ogrzewaj i mieszaj trzepaczką do momentu otrzymania gęstego musu, konsystencją zbliżonego do budyniu.

Gotowy krem przetrzyj przez sitko do miseczki, pozostaw do wystygnięcia i wstaw do lodówki.

Teraz przygotuj ciasto na tartę: na stolnicę wsyp mąkę, szczyptę soli, pokrojone w kostkę pozostałe masło oraz łyżkę śmietany 18%. Składniki posiekaj przy pomocy noża.

W misce wymieszaj żółtka jaja z cukrem i dodaj do składników na stolnicy.

Ze składników zagnieć ciasto.

Blaszkę do pieczenia tarty wysmaruj masłem i wylep ciastem przy pomocy ciepłych dłoni.

Spód ciasta ponakłuwaj widelcem.

Blaszkę do pieczenia tarty wstaw na 30 minut do lodówki.

Po tym czasie spód tarty piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Upieczony spód wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

W miedzy czasie przygotuj krem z mascarpone: w misce ubij śmietanę, mascarpone, pozostały cukier puder.

Na wystudzony spód tarty wlej i rozsmaruj lemon curd, następnie rozsmaruj krem mascarpone.

Ciasto udekoruj wedle uznania.

Ciasto wstaw do lodówki, aby stężało.

Jak oceniasz przepis na tartę z lemon curd i mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób

Więcej informacji na temat tarty z lemon curd i mascarpone

Tarta z lemon curd i mascarpone to doskonała propozycja na pyszne ciasto, które bez obawy możesz podać jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Pyszna, cytrynowa tarta jest orzeźwiająca i delikatnie słodka. Przepis na tartę z lemon curd i mascarpone jest stosunkowo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania ciasta niezbędne będą następujące produkty spożywcze: jajka, cytryna, cukier puder, masło, mąka pszenna, cukier, żółtka jaja, śmietana 18%, mascarpone oraz śmietanka kremowa 36%.

Jak zrobić tartę z lemon curd i mascarpone? Najpierw należy przygotować curd cytrynowy z soku cytrynowego, skórki cytryny, jajek, części cukru pudru oraz masła. Curd przygotuj nad kąpielą wodną. W międzyczasie przygotuj ciasto na tartę: na stolnicę wsyp mąkę, szczyptę soli, pokrojone w kostkę pozostałe masło oraz łyżkę śmietany. Składniki posiekaj przy pomocy noża. W misce wymieszaj żółtka jaja z cukrem i dodaj do składników na stolnicy. Ze składników zagnieć ciasto. Blaszkę do pieczenia tarty wysmaruj masłem i wylep ciastem przy pomocy ciepłych dłoni. Blaszkę wstaw na pół godziny do lodówki i po tym czasie spód tarty piecz w nagrzanym piekarniku. Gotowy spód ciasta wysmaruj cytrynowym curdem oraz wyłóż masą z ubitego serka mascarpone.

Cytryny to produkty, które zawierają sporej ilości witamin oraz składników mineralnych. Znajdziemy w nich witaminę C, która korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego oraz zmniejsza produkcję wolnych rodników, przyczyniając się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowolnienia procesu starzenia. Ponadto cytryna stanowi źródło wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, selenu, kwasu foliowego czy witaminy A.

Podsumowując smaczna tarta na słodko świetnie sprawdzi się jako deser dla dzieci i dorosłych. Można ją podać podczas wielu różnych okazji. Dobra tarta powinna być przechowywana w lodówce, aby masa z mascarpone stężała. Prosty przepis na pyszną tartę można zmodyfikować i wierzch ciasta udekorować świeżymi, sezonowymi owocami.

Alergeny w tarcie z lemon curd i mascarpone

Lista alergenów dla tarty z lemon curd i mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 36%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze tarty z lemon curd i mascarpone

na 100g gotowej potrawy

Tarta z lemon curd I mascarpone to doskonała propozycja na pyszny i orzeźwiający deser. Stanowi ona źródło sporej ilości węglowodanów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
345.08
690.16
Białko (g)
4.85
9.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
24.30
48.60
Węglowodany przyswajalne (g)
23.90
47.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.40
0.81
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
25.75
51.51
Tłuszcze nasycone (g)
21.60
43.20
Tłuszcze nienasycone (g)
4.15
8.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
115.62
231.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina C (mg)
7.67
15.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
23.15
46.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
50.71
101.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.04
2.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z lemon curd i mascarpone 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty z lemon curd i mascarpone

Koszt składników
55.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cytryna
300 g
2 duże sztuki
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
2.17
Za 300 g
Cukier puder
130 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.65
Za 130 g
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Żółtko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Śmietana 18%
20 g
1 płaska łyżka stołowa
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Śmietanka kremowa 36%
250 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 250 ml
Koszt składników
55.30