Tarta z lemon curd i mascarpone
- Jajko (3 szt.)
- Cytryna - 2 duże sztuki (300 g)
- Cukier puder (130 g)
- Masło (250 g)
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Cukier (100 g)
- Żółtko jajka (3 szt.)
- Śmietana 18% - 1 płaska łyżka stołowa (20 g)
- Mascarpone (500 g)
- Śmietanka kremowa 36% (250 ml)
Przepis na tartę z lemon curd i mascarpone krok po kroku
Na początek przygotuj curd cytrynowy: cytrynę umyj i osusz. Skórkę zetrzyj na tarce i wyciśnij sok z cytryny.
Do miski wbij jajka, dodaj cukier puder (100 g), sok z cytryny oraz skórkę z cytryny. Trzepaczką wymieszaj składniki.
Następnie do miski włóż 50 g pokrojonego w kostkę masła.
Do garnka wlej wodę i zagotują ją. Następnie nałóż miskę ze składnikami na wierzch (wody powinno być tyle, aby nie dotykała miski).
Składniki ogrzewaj i mieszaj trzepaczką do momentu otrzymania gęstego musu, konsystencją zbliżonego do budyniu.
Gotowy krem przetrzyj przez sitko do miseczki, pozostaw do wystygnięcia i wstaw do lodówki.
Teraz przygotuj ciasto na tartę: na stolnicę wsyp mąkę, szczyptę soli, pokrojone w kostkę pozostałe masło oraz łyżkę śmietany 18%. Składniki posiekaj przy pomocy noża.
W misce wymieszaj żółtka jaja z cukrem i dodaj do składników na stolnicy.
Ze składników zagnieć ciasto.
Blaszkę do pieczenia tarty wysmaruj masłem i wylep ciastem przy pomocy ciepłych dłoni.
Spód ciasta ponakłuwaj widelcem.
Blaszkę do pieczenia tarty wstaw na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie spód tarty piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Upieczony spód wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
W miedzy czasie przygotuj krem z mascarpone: w misce ubij śmietanę, mascarpone, pozostały cukier puder.
Na wystudzony spód tarty wlej i rozsmaruj lemon curd, następnie rozsmaruj krem mascarpone.
Ciasto udekoruj wedle uznania.
Ciasto wstaw do lodówki, aby stężało.
Więcej informacji na temat tarty z lemon curd i mascarpone
Tarta z lemon curd i mascarpone to doskonała propozycja na pyszne ciasto, które bez obawy możesz podać jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Pyszna, cytrynowa tarta jest orzeźwiająca i delikatnie słodka. Przepis na tartę z lemon curd i mascarpone jest stosunkowo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania ciasta niezbędne będą następujące produkty spożywcze: jajka, cytryna, cukier puder, masło, mąka pszenna, cukier, żółtka jaja, śmietana 18%, mascarpone oraz śmietanka kremowa 36%.
Jak zrobić tartę z lemon curd i mascarpone? Najpierw należy przygotować curd cytrynowy z soku cytrynowego, skórki cytryny, jajek, części cukru pudru oraz masła. Curd przygotuj nad kąpielą wodną. W międzyczasie przygotuj ciasto na tartę: na stolnicę wsyp mąkę, szczyptę soli, pokrojone w kostkę pozostałe masło oraz łyżkę śmietany. Składniki posiekaj przy pomocy noża. W misce wymieszaj żółtka jaja z cukrem i dodaj do składników na stolnicy. Ze składników zagnieć ciasto. Blaszkę do pieczenia tarty wysmaruj masłem i wylep ciastem przy pomocy ciepłych dłoni. Blaszkę wstaw na pół godziny do lodówki i po tym czasie spód tarty piecz w nagrzanym piekarniku. Gotowy spód ciasta wysmaruj cytrynowym curdem oraz wyłóż masą z ubitego serka mascarpone.
Cytryny to produkty, które zawierają sporej ilości witamin oraz składników mineralnych. Znajdziemy w nich witaminę C, która korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego oraz zmniejsza produkcję wolnych rodników, przyczyniając się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowolnienia procesu starzenia. Ponadto cytryna stanowi źródło wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, selenu, kwasu foliowego czy witaminy A.
Podsumowując smaczna tarta na słodko świetnie sprawdzi się jako deser dla dzieci i dorosłych. Można ją podać podczas wielu różnych okazji. Dobra tarta powinna być przechowywana w lodówce, aby masa z mascarpone stężała. Prosty przepis na pyszną tartę można zmodyfikować i wierzch ciasta udekorować świeżymi, sezonowymi owocami.
Alergeny w tarcie z lemon curd i mascarpone
Lista alergenów dla tarty z lemon curd i mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 36%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze tarty z lemon curd i mascarpone
Tarta z lemon curd I mascarpone to doskonała propozycja na pyszny i orzeźwiający deser. Stanowi ona źródło sporej ilości węglowodanów.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
-
jajka,
cytryna,
cukier,
masło,
mąka pszenna,
cukier,
jajka,
śmietana,
mascarpone,
śmietana,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.