Tarta z kozim serem
- Por (70 g)
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Masło (200 g)
- Żółtko jajka (1 szt.)
- Sól (3 g)
- Śmietana 18% (300 g)
- Ser kozi miękki (200 g)
- Cebula czerwona (100 g)
- Jajko (2 szt.)
- Czosnek (10 g)
- Oliwa z oliwek (20 ml)
- Sok z cytryny (20 ml)
- Chrzan (10 g)
Przepis na tartę z kozim serem krok po kroku
Do miski wsyp mąkę, dodaj pokrojone w kostkę masło, oraz sól i żółtko. Całość zagnieć. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dno formy na tarte zabezpieczonej papierem do pieczenia. Spód nakłuj widelcem w kilku miejscach. Piecz około 20 minut w 180 st. C. Ostudź.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodaj posiekany czosnek i smaż minutę, cały czas mieszając. Dodaj posiekanego pora i smaż, około 5 minut.
Śmietanę wymieszaj z jogurtem, sokiem z cytryny i chrzanem. Wbij jajka, dodaj pokruszony kozi ser i wymieszaj. Dodaj podsmażony por i dopraw solą oraz pieprzem, a następnie wymieszaj.
Farsz równomiernie wyłóż na spód. Tartę piecz około 45 minut w 180 st. C.
Więcej informacji na temat tarty z kozim serem
Tarta z kozim serem to pomysł na naprawdę smaczny, a przy okazji ciekawy posiłek, który sprawdzi się idealnie, jeśli nie masz zbyt dużo czasu, a kochasz gotować.
Przepis na tartę z kozim serem to doskonała opcja na kolację, którą zrobisz w piekarniku w kilka chwil. Ta domowa tarta zachwyca smakiem i ciekawą formą. Do przygotowania tej tarty możesz użyć zarówno ciasta kruchego przygotowanego w domu samodzielnie od podstaw, jak i ciasta francuskiego, które znajdziesz w każdym większym sklepie. To opcja idealna na dzień, kiedy nie masz czasu, a wciąż chcesz się cieszyć wyjątkowym smakiem tej wybornej potrawy. Jeśli wybierasz ciasto francuskie ze sklepu, pamiętaj jednak, by szukać takiego, które ma jak najlepszy skład. To znaczy możliwie jak najmniej składników.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tartę z kozim serem, by była pyszna, a przy okazji dobra dla zdrowia, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Dowiesz się z niego jak przygotować ciasto, nadzienie, a także jaki powinien być optymalny czas pieczenia. Tartę przygotowuje się nie tylko z serem, ale również z porami. Dzięki czemu jest naprawdę wyjątkowo smaczna. Tak przygotowanie danie jest tak smaczne, że znika z talerzy w kilka chwil, dlatego warto przygotować większą porcję. Dodatkowo jest to wspaniała opcja dla wszystkich osób, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi przepisami. W tym daniu wszystkie kroki są niezwykle łatwe. Prostota tego dania jest niewątpliwie jego atutem, jednak nie jedynym, kolejnym jest na pewno smak. Połączenie pora z kozim serem jest tak wyśmienite, że całość zasmakuje każdemu, nawet największemu smakoszowi.
Ta tarta inspirowana jest kuchnią francuską. Jej dwa główne składniki to por i ser kozi. Ser idealnie łączy się ze słodko ostrymi nutami pora, doskonale dopełniając całą konsystencję. Ser kozi posiada wszystkie ważne dla zdrowia składniki odżywcze. Zawiera dużo białka, cynku, kwasu foliowego, witamin z grupy B i A, a także całą gamę mikroelementów. Warto więc włączyć go do swojej diety.
Alergeny w tarcie z kozim serem
Lista alergenów dla tarty z kozim serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
- Ser kozi miękki
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
W przepisie na tartę z kozim serem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- estragon suszony
Wartości odżywcze tarty z kozim serem
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i cennych składników mineralnych.
Energia i białka
(226g)
Węglowodany
(226g)
Tłuszcze
(226g)
Witaminy
(226g)
Składniki mineralne
(226g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.