Tarta z kajmakiem i mascarpone

Opublikowano: 26.09.2022 r., 22:58 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tarta z kajmakiem i mascarpone na niebieskim talerzyku
Tarta z kajmakiem i mascarpone
Tarta z kajmakiem i mascarpone — już sama nazwa wskazuje, że jest to prawdziwe niebo w gębie. Bo czy może być coś lepszego niż pyszne połączenie kajmaku, bitej śmietany z serkiem mascarpone i kruchego ciasta?
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Czas ubijania 20 min
341 kcal
Kcal w porcji
90 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Masło (100 g)
  • Cukier puder (30 g)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Śmietana 18% (15 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
  • Mascarpone (250 g)
  • Kajmak (200 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, miska, forma do tarty 24 cm

Przepis na tartę z kajmakiem i mascarpone krok po kroku

W misce wymieszaj masło, cukier puder, żółtko, mąkę i śmietaną. Następnie chwilę ugniataj ciasto, aż będzie gładkie.

Ciasto rozwałkuj i wyłóż w formie do tarty.

Nakłuj ciasto widelcem.

Piecz przez 20 minut w 180 st. C. Zostaw do ostygnięcia.

Schłodzoną śmietanę wlej do miski i ubij na sztywną pianę.

Dodaj mascarpone i delikatnie wymieszaj mikserem.

Na upieczonym spodzie rozsmaruj masę kajmakową. Zostaw jedną łyżkę do dekoracji.

Na kajmak wyłóż masę z mascarpone.

Wierzch polej łyżką kajmakową, tworząc wzorek.

Schłodź w lodówce przez 3 godziny przed podaniem.

Jak oceniasz przepis na tartę z kajmakiem i mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,7% osób

Więcej informacji na temat tarty z kajmakiem i mascarpone

Tarta z kajmakiem i mascarpone — już sama nazwa wskazuje, że jest to prawdziwe niebo w gębie. Bo czy może być coś lepszego niż pyszne połączenie kajmaku, bitej śmietany z serkiem mascarpone i kruchego ciasta?

Przepis na tartę z kajmakiem i mascarpone jest naprawdę prosty w wykonaniu. Najpierw w misce wymieszaj masło, cukier puder, żółtko, mąkę i śmietaną. Następnie chwilę ugniataj ciasto, aż będzie gładkie. Ciasto rozwałkuj i wyłóż w formie do tarty. Nakłuj ciasto widelcem. Piecz przez 20 minut w 180 st. C. Zostaw do ostygnięcia. Schłodzoną śmietanę wlej do miski i ubij na sztywną pianę. Dodaj mascarpone i delikatnie wymieszaj mikserem. Na upieczonym spodzie rozsmaruj masę kajmakową. Jeśli masa kajmakowa jest zbyt gęsta, możesz chwilę ją ogrzać. Zostaw jedną łyżkę do dekoracji. Na kajmak wyłóż masę z mascarpone. Wierzch polej łyżką kajmakową, tworząc wzorek. Schłodź w lodówce przez 3 godziny przed podaniem.

Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić tartę z kajmakiem i mascarpone i ta pyszna tarta zagości na Twoim stole. Musisz koniecznie się przekonać, jak dobra jest w smaku.

Śmietana 36% jest to nabiałowy produkt spożywczy, którego 36% stanowi tłuszcz. Ta dość wysoka zawartość tłuszczu powoduje, że po ubiciu śmietana jest stabilna, a więc zachowuje dłużej swój kształt. By odpowiednio się ona ubijała, powinna spędzić przynajmniej 12 godzin w lodówce. Dotyczy to szczególnie śmietan UHT, które spotkać można na regularnych półkach sklepowych, a nie w lodówkach. Warto pamiętać również, by używać odpowiedniego naczynia do ubijania. Najlepiej sprawdzi się tutaj miska szklanka lub metalowa. To zapobiegnie osadzaniu się tłuszczu na bokach naczynia. Jeśli chcesz by bita śmietana z mascarpone, miała mniej kalorii, to możesz również użyć śmietany 30%. Nie wpłynie to znacząco na smak czy konsystencje kremu.

Mascarpone to ser śmietankowy wywodzący się z Lombardii, we Włoszech. Jak sama nazwa wskazuje, produkuje się go nie z mleka, lecz śmietany. Dawniej produkowano go tylko w okresie jesienno-zimowym. Z czasem, dzięki rozwojowi technologii, pora roku przestała mieć znaczenie. Jest lekko słodki w smaku, dlatego często wykorzystuje się go w przygotowaniu deserów. Jednak spokojnie można go użyć w daniach wytrawnych. Mascarpone jest produktem nabiałowym, dlatego to dobre źródło wapnia, magnezu oraz witaminy D.

Alergeny w tarcie z kajmakiem i mascarpone

Lista alergenów dla tarty z kajmakiem i mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone
    • kajmak
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze tarty z kajmakiem i mascarpone

na 100g gotowej potrawy

Mascarpone jest produktem nabiałowym, dlatego to dobre źródło wapnia, magnezu oraz witaminy D.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(90g)
Energia (kcal)
379.92
341.93
Białko (g)
6.04
5.44

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(90g)
Węglowodany (g)
29.32
26.39
Węglowodany przyswajalne (g)
29.32
26.39
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Tłuszcz (g)
26.34
23.71
Tłuszcze nasycone (g)
22.61
20.35
Tłuszcze nienasycone (g)
3.73
3.36

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(90g)
Sód (mg)
36.91
33.22
Wapń (mg)
93.10
83.79
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.22
1.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z kajmakiem i mascarpone 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty z kajmakiem i mascarpone

Koszt składników
33.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Cukier puder
30 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Śmietana 18%
15 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 15 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Kajmak
200 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
2.61
Za 200 g
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Koszt składników
33.70