Przepis na tartę z kajmakiem i mascarpone krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, miska, forma do tarty 24 cm

W misce wymieszaj masło, cukier puder, żółtko, mąkę i śmietaną. Następnie chwilę ugniataj ciasto, aż będzie gładkie.

Ciasto rozwałkuj i wyłóż w formie do tarty.

Nakłuj ciasto widelcem.

Piecz przez 20 minut w 180 st. C. Zostaw do ostygnięcia.

Schłodzoną śmietanę wlej do miski i ubij na sztywną pianę.

Dodaj mascarpone i delikatnie wymieszaj mikserem.

Na upieczonym spodzie rozsmaruj masę kajmakową. Zostaw jedną łyżkę do dekoracji.

Na kajmak wyłóż masę z mascarpone.

Wierzch polej łyżką kajmakową, tworząc wzorek.

Schłodź w lodówce przez 3 godziny przed podaniem.

Tarta z kajmakiem i mascarpone na niebieskim talerzyku
Tarta z kajmakiem i mascarpone
Koszt przygotowania dania
17.52 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
341 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
85

Tarta z kajmakiem i mascarpone - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tarcie z kajmakiem i mascarpone

Tarta z kajmakiem i mascarpone — już sama nazwa wskazuje, że jest to prawdziwe niebo w gębie. Bo czy może być coś lepszego niż pyszne połączenie kajmaku, bitej śmietany z serkiem mascarpone i kruchego ciasta?

Przepis na tartę z kajmakiem i mascarpone jest naprawdę prosty w wykonaniu. Najpierw w misce wymieszaj masło, cukier puder, żółtko, mąkę i śmietaną. Następnie chwilę ugniataj ciasto, aż będzie gładkie. Ciasto rozwałkuj i wyłóż w formie do tarty. Nakłuj ciasto widelcem. Piecz przez 20 minut w 180 st. C. Zostaw do ostygnięcia. Schłodzoną śmietanę wlej do miski i ubij na sztywną pianę. Dodaj mascarpone i delikatnie wymieszaj mikserem. Na upieczonym spodzie rozsmaruj masę kajmakową. Jeśli masa kajmakowa jest zbyt gęsta, możesz chwilę ją ogrzać. Zostaw jedną łyżkę do dekoracji. Na kajmak wyłóż masę z mascarpone. Wierzch polej łyżką kajmakową, tworząc wzorek. Schłodź w lodówce przez 3 godziny przed podaniem.

Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić tartę z kajmakiem i mascarpone i ta pyszna tarta zagości na Twoim stole. Musisz koniecznie się przekonać, jak dobra jest w smaku.

Śmietana 36% jest to nabiałowy produkt spożywczy, którego 36% stanowi tłuszcz. Ta dość wysoka zawartość tłuszczu powoduje, że po ubiciu śmietana jest stabilna, a więc zachowuje dłużej swój kształt. By odpowiednio się ona ubijała, powinna spędzić przynajmniej 12 godzin w lodówce. Dotyczy to szczególnie śmietan UHT, które spotkać można na regularnych półkach sklepowych, a nie w lodówkach. Warto pamiętać również, by używać odpowiedniego naczynia do ubijania. Najlepiej sprawdzi się tutaj miska szklanka lub metalowa. To zapobiegnie osadzaniu się tłuszczu na bokach naczynia. Jeśli chcesz by bita śmietana z mascarpone, miała mniej kalorii, to możesz również użyć śmietany 30%. Nie wpłynie to znacząco na smak czy konsystencje kremu.

Mascarpone to ser śmietankowy wywodzący się z Lombardii, we Włoszech. Jak sama nazwa wskazuje, produkuje się go nie z mleka, lecz śmietany. Dawniej produkowano go tylko w okresie jesienno-zimowym. Z czasem, dzięki rozwojowi technologii, pora roku przestała mieć znaczenie. Jest lekko słodki w smaku, dlatego często wykorzystuje się go w przygotowaniu deserów. Jednak spokojnie można go użyć w daniach wytrawnych. Mascarpone jest produktem nabiałowym, dlatego to dobre źródło wapnia, magnezu oraz witaminy D.

Wartości odżywcze tarty z kajmakiem i mascarpone

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(90g)
Energia (kalorie)
379.92 kcal
341.93 kcal
Białko
6.04 g
5.44 g

Węglowodany w tarcie z kajmakiem i mascarpone

Na 100g
Na porcję
(90g)
Węglowodany
29.32 g
26.39 g
Węglowodany przyswajalne
29.32 g
26.39 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Tłuszcz
26.34 g
23.71 g
Tłuszcze nasycone
22.61 g
20.35 g
Tłuszcze nienasycone
3.73 g
3.36 g

Składniki mineralne w przepisie na tartę z kajmakiem i mascarpone

Na 100g
Na porcję
(90g)
Sód
36.91 mg
33.22 mg
Wapń
93.10 mg
83.79 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.22 mg
1.09 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z kajmakiem i mascarpone 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tarcie z kajmakiem i mascarpone

Lista alergenów dla tarty z kajmakiem i mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone
    • kajmak
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania tarty z kajmakiem i mascarpone

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Cukier puder
30 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Śmietana 18%
15 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 15 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Kajmak
200 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
2.61
Za 200 g
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Koszt składników
33.70
Jak oceniasz przepis na tartę z kajmakiem i mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób