Tarta z kajmakiem i mascarpone
- Masło (100 g)
- Cukier puder (30 g)
- Żółtko jajka (2 szt.)
- Śmietana 18% (15 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
- Mascarpone (250 g)
- Kajmak (200 g)
- Mąka pszenna typ 500 (200 g)
Przepis na tartę z kajmakiem i mascarpone krok po kroku
W misce wymieszaj masło, cukier puder, żółtko, mąkę i śmietaną. Następnie chwilę ugniataj ciasto, aż będzie gładkie.
Ciasto rozwałkuj i wyłóż w formie do tarty.
Nakłuj ciasto widelcem.
Piecz przez 20 minut w 180 st. C. Zostaw do ostygnięcia.
Schłodzoną śmietanę wlej do miski i ubij na sztywną pianę.
Dodaj mascarpone i delikatnie wymieszaj mikserem.
Na upieczonym spodzie rozsmaruj masę kajmakową. Zostaw jedną łyżkę do dekoracji.
Na kajmak wyłóż masę z mascarpone.
Wierzch polej łyżką kajmakową, tworząc wzorek.
Schłodź w lodówce przez 3 godziny przed podaniem.
-
Tarta z mascarpone
-
Tarta z białą czekoladą
-
Tartaletki z mascarpone i owocami
-
Tarta z mascarpone i owocami
-
Tarta z truskawkami i mascarpone
-
Tarta z malinami i mascarpone
-
Tarta malinowa
-
Tarta z brzoskwiniami
-
Tarta z borówkami i mascarpone
-
Tarta pistacjowa
-
Tarta z bananami
-
Tarta Thermomix
-
Tarta brokułowa
-
Tarta cytrynowa z mascarpone
-
Tarta czekoladowa z mascarpone
-
Tarta z gruszkami i mascarpone
-
Kruche ciasto do tarty
-
Tarta z lemon curd i mascarpone
-
Tarta z mascarpone
Więcej informacji na temat tarty z kajmakiem i mascarpone
Tarta z kajmakiem i mascarpone — już sama nazwa wskazuje, że jest to prawdziwe niebo w gębie. Bo czy może być coś lepszego niż pyszne połączenie kajmaku, bitej śmietany z serkiem mascarpone i kruchego ciasta?
Przepis na tartę z kajmakiem i mascarpone jest naprawdę prosty w wykonaniu. Najpierw w misce wymieszaj masło, cukier puder, żółtko, mąkę i śmietaną. Następnie chwilę ugniataj ciasto, aż będzie gładkie. Ciasto rozwałkuj i wyłóż w formie do tarty. Nakłuj ciasto widelcem. Piecz przez 20 minut w 180 st. C. Zostaw do ostygnięcia. Schłodzoną śmietanę wlej do miski i ubij na sztywną pianę. Dodaj mascarpone i delikatnie wymieszaj mikserem. Na upieczonym spodzie rozsmaruj masę kajmakową. Jeśli masa kajmakowa jest zbyt gęsta, możesz chwilę ją ogrzać. Zostaw jedną łyżkę do dekoracji. Na kajmak wyłóż masę z mascarpone. Wierzch polej łyżką kajmakową, tworząc wzorek. Schłodź w lodówce przez 3 godziny przed podaniem.
Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić tartę z kajmakiem i mascarpone i ta pyszna tarta zagości na Twoim stole. Musisz koniecznie się przekonać, jak dobra jest w smaku.
Śmietana 36% jest to nabiałowy produkt spożywczy, którego 36% stanowi tłuszcz. Ta dość wysoka zawartość tłuszczu powoduje, że po ubiciu śmietana jest stabilna, a więc zachowuje dłużej swój kształt. By odpowiednio się ona ubijała, powinna spędzić przynajmniej 12 godzin w lodówce. Dotyczy to szczególnie śmietan UHT, które spotkać można na regularnych półkach sklepowych, a nie w lodówkach. Warto pamiętać również, by używać odpowiedniego naczynia do ubijania. Najlepiej sprawdzi się tutaj miska szklanka lub metalowa. To zapobiegnie osadzaniu się tłuszczu na bokach naczynia. Jeśli chcesz by bita śmietana z mascarpone, miała mniej kalorii, to możesz również użyć śmietany 30%. Nie wpłynie to znacząco na smak czy konsystencje kremu.
Mascarpone to ser śmietankowy wywodzący się z Lombardii, we Włoszech. Jak sama nazwa wskazuje, produkuje się go nie z mleka, lecz śmietany. Dawniej produkowano go tylko w okresie jesienno-zimowym. Z czasem, dzięki rozwojowi technologii, pora roku przestała mieć znaczenie. Jest lekko słodki w smaku, dlatego często wykorzystuje się go w przygotowaniu deserów. Jednak spokojnie można go użyć w daniach wytrawnych. Mascarpone jest produktem nabiałowym, dlatego to dobre źródło wapnia, magnezu oraz witaminy D.
Alergeny w tarcie z kajmakiem i mascarpone
Lista alergenów dla tarty z kajmakiem i mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
- kajmak
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze tarty z kajmakiem i mascarpone
Mascarpone jest produktem nabiałowym, dlatego to dobre źródło wapnia, magnezu oraz witaminy D.
Energia i białka
(90g)
Węglowodany
(90g)
Tłuszcze
(90g)
Składniki mineralne
(90g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.