Tarta z kajmakiem
- Mąka pszenna typ 500 (200 g)
- Masło (120 g)
- Cukier (15 g)
- Żółtko jajka (1 szt.)
- Kajmak (500 g)
- Śmietanka kremowa 30% (250 g)
- Migdały - płatki (80 g)
Przepis na tartę z kajmakiem krok po kroku
Do miski wsyp mąkę, dodaj masło, sól i cukier.
Całość wyrób rękami. Dodaj żółtko i ponownie dobrze wyrób w rękach.
Ciasto zwiń w kulkę i wstaw do lodówki na 1-2 godziny.
Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto. Wyłóż formę papierem do pieczenia i rozłóż na niej ciasto. Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut.
W misce ubij śmietankę z kajmakiem, by dobrze się połączyły.
Krem wyłóż na podpieczona tarte.
Gotowe ciasto udekoruj płatkami migdałowymi.
-
Ciastka maślane
-
Kruche ciasto
-
Tarta
-
Mazurek wielkanocny
-
Tarta z jabłkiem
-
Ciastka kruche
-
Pleśniak
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tarta z jabłkami
-
Tarta ze szpinakiem
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Szarlotka z bezą
-
Tarta z owocami
-
Tarta z malinami
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Tarta cytrynowa
-
Tarta z truskawkami
-
Kruche ciasto
Więcej informacji na temat tarty z kajmakiem
Tarta z kajmakiem jest naprawdę łatwym sposobem na pyszny i słodki deser. Jej przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil, a wypełniona jest po brzegi słodkim karmelem. Świetnie sprawdzi się na co dzień, gdyż jej przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. To doskonała opcja dla każdego, kto kocha naprawdę słodkie wypieki.
Przepis na tartę z kajmakiem będzie fantastyczną opcją dla osób, które szukają naprawdę szybkiego sposobu na pyszny i szybki placek. Jest on podzielony na dwie części, jedną z nich stanowi maślane kruche ciasto, natomiast druga to przepyszny i łatwy do przygotowania krem. Obie warstwy komponują się ze sobą wyśmienicie. To dlatego, że ciasto nie jest zbyt słodkie, przez co równoważy naprawdę słodki krem. Sprawdzi się zwłaszcza jesienią.
Do przygotowania tego ciasta najlepsza będzie masa kajmakowa z puszki. Jej użycie sprawia, że ciasto nie zabiera zbyt dużo czasu. Jednak oczywiście masę można też przygotować własnoręcznie. Wystarczy do tego mleko skondensowane z puszki. Należy mleko gotować w zamkniętej puszce przez około 4 godziny, a następnie użyć go jako masy. To jednak sposób, który zabiera sporo czasu, dlatego nie sprawdzi się w momencie, gdy chce się stworzyć bardzo szybki wypiek.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tartę z kajmakiem, by była naprawdę wspaniała, to ten przepis będzie idealnym wyborem. Używa się do niego tylko kilku produktów, a efekt końcowy jest zniewalający. Ciasto można też udekorować dowolnymi owocami, by nieco przełamać jego bardzo słodki smak. Kruche ciasto z tego przepisu jest niezwykle elastyczne, dlatego nie trzeba się obawiać, że będzie się rwało, czy nadmiernie kruszyło. To dobra opcja dla miłośników karmelowych słodkości. Ta niezwykle pyszna i ciekawa tarta sprawdzi się również dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z wypiekami. Krem przygotowuje się na bazie gotowego produktu, dlatego zawsze się udaje, a ciasto jest jednym z najprostszych. Ta tarta jest nie tylko nieskomplikowana, ale również smaczna. To świetny pomysł na imprezowe ciasto. Każdy, kto jej spróbuje, na pewno zgodzi się, że jest najlepsza.
Alergeny w tarcie z kajmakiem
Lista alergenów dla tarty z kajmakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- kajmak
- Śmietanka kremowa 30%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały - płatki
Wartości odżywcze tarty z kajmakiem
To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.
Energia i białka
(119g)
Węglowodany
(119g)
Tłuszcze
(119g)
Witaminy
(119g)
Składniki mineralne
(119g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.