Tarta z jagodami
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (500 g)
- Masło - 1 kostka (250 g)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
- Jagody mrożone - 2 szklanki (500 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 3 łyżki (30 g)
Przepis na tartę z jagodami krok po kroku
Mąkę przesiej przez sito do miski.
Dodaj masło, cukier i kieliszek zimnej wody.
Ugnieć ciasto w rękach, aby nie miało grudek i uformuj w kulę.
Włóż ciasto do lodówki na godzinę.
Do garnka wrzuć jagody, dodaj odrobinę wody i cukru. Całość mieszaj i podgrzewaj.
Gdy owoce zaczną się rozpadać, dodaj mąkę ziemniaczaną, chwile podgrzewaj i ściągnij z ognia.
Ciasto podziel na dwie części, jedna większą drugą mniejszą.
Większą część rozwałkuj i ułóż na okrągłej blaszy, dodaj jagody.
Mniejszy kawałek ciasta rozwałkuj i wytnij z niego paski.
Ułóż charakterystyczną kratkę na wierzchu ciasta i upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach.
-
Ciastka maślane
-
Kruche ciasto
-
Tarta
-
Mazurek wielkanocny
-
Tarta z jabłkiem
-
Ciastka kruche
-
Pleśniak
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tarta z jabłkami
-
Tarta ze szpinakiem
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Szarlotka z bezą
-
Tarta z owocami
-
Tarta z malinami
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Tarta cytrynowa
-
Tarta z truskawkami
-
Kruche ciasto
Więcej informacji na temat tarty z jagodami
Tarta to rodzaj dania, które możesz przygotować w wersji wytrawnej i na słodko.
Wytrawna to świetny pomysł na obiad czy lunch w ciągu dnia, obojętnie co znajdzie się w jej środku, wybierz swoje ulubione warzywa i dodatki.
Natomiast tarta na słodko, może być pysznym deserem w gronie znajomych lub po prostu przekąską do kawy w Twoim domu.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na tartę z jagodami na kruchym spodzie.
Do jej przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników na kruche ciasto, czyli mąka, w moim przepisie użyje zwykłej mąki pszennej, naturalnie zawierającej gluten. Jeśli cierpisz na choroby glutenozależne i musisz eliminować gluten ze swojej diety, zamień ją na mąkę, która nie zawiera go w swoim składzie. Może to być mąka gryczana lub ryżowa. Dodatkowo będziesz potrzebować masło, cukier i nasz główny składniki, czyli jagody. W moim przepisie użyłam jagody mrożone, jeśli masz dostęp do świeżych owoców, śmiało możesz z nich skorzystać. Tarta z jagodami będzie dobra też, jeśli użyjesz owoców leśnych lub borówek. Nie ma znaczenia czy użyjesz owoców świeżych, czy mrożonych, tarta będzie tak samo pyszna.
Teraz wystarczy, że zagnieciesz w misce ciasto kruche ze wszystkich wyżej wymienionych składników oprócz owoców. Tak przygotowane ciasto uformuj w kulę i odstaw do lodówki na godzinę.
W tym czasie przygotujemy mus owocowy. Wrzuć jagody do garnka, dodaj odrobinę wody i podgrzewaj. Po krótkim czasie owoce zaczną się rozpadać i wytwarzać sok. W tym momencie dodaj skrobię ziemniaczaną, która zaciągnie całość. Tak przygotowane owoce zostaw do ostygnięcia.
Schłodzone ciasto wyciągnij z lodówki i podziel na dwie części, jedną mniejszą, drugą większą.
Na spód ciasta przyda się większy kawałek, dlatego rozwałkuj je i ułóż na okrągłej blasze do pieczenia. Dodaj nasz owocowy mus, a z mniejszego kawałka ciasta wytnij paski.
Ułóż je na samej górze ciasta i upiecz w piekarniku. Po 45 minutach nasza tarta będzie gotowa.
Skoro już wiesz jak zrobić tartę z jagodami na słodko, koniecznie przygotuj ją dla całej rodziny. Pokocha ją każdy, będzie idealna nie tylko dla dorosłych, ale też dla dzieci.
Alergeny w tarcie z jagodami
Lista alergenów dla tarty z jagodami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze tarty z jagodami
Ciasto na kruchym spodzie możesz przygotować z dowolnymi owocami.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.