Tarta z jabłkami i kruszonką
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (250 g)
- Masło (200 g)
- Żółtko jajka (2 szt.)
- Cukier puder - 5 łyżek (50 g)
- Jabłko (500 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1 łyżka (10 g)
Przepis na tartę z jabłkami i kruszonką krok po kroku
Z mąki pszennej, masła (150g), żółtek, cukru pudru i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Następnie dzielimy je na dwie kulki - dużą i małą. Dużą wykładamy dno blaszki do tarty a małą mrozimy.
Kruche ciasto wkładamy do piekarnika 12 minut w temperaturze 200 st. C.
Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne oraz kroimy w kostkę. Podsmażamy je na maśle z dodatkiem cynamonu tak, aby były miękkie, ale nie rozpadające się. Na koniec dodajemy skrobię ziemniaczaną i energicznie mieszamy całość.
Jabłka układamy na upieczonym spodzie. Na górę ciasta ścieramy pozostałą kulkę na kruszonkę.
Gotowe ciasto pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 st. C.
Więcej informacji na temat tarty z jabłkami i kruszonką
Pyszna tarta z jabłkami i kruszonką to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z dodatkiem jabłek, cynamonu i kruszonki jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania. Poczęstunek na słodko doskonale sprawdzi się także w menu dla dzieci.
Jak zrobić tartę z jabłkami i kruszonką? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku z mąki pszennej, masła (150 g), żółtek, cukru pudru i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Następnie dzielimy je na dwie kulki - dużą i małą. Dużą wykładamy dno blaszki do tarty, a małą mrozimy. Kruche ciasto wkładamy do piekarnika 12 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne oraz kroimy w kostkę. Podsmażamy je na pozostałym maśle z dodatkiem cynamonu tak, aby były miękkie, ale nie rozpadające się. Na koniec dodajemy skrobię ziemniaczaną i energicznie mieszamy. Jabłka układamy na upieczonym spodzie. Na górę ciasta ścieramy pozostałą kulkę na kruszonkę. Gotowe ciasto pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Sprawdzony przepis na tartę z jabłkami i kruszonką nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.
Tarta na kruchym cieście odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na smaczne ciasto na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w tarcie z jabłkami i kruszonką
Lista alergenów dla tarty z jabłkami i kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze tarty z jabłkami i kruszonką
Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(90g)
Węglowodany
(90g)
Tłuszcze
(90g)
Witaminy
(90g)
Składniki mineralne
(90g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.