Tarta z jabłkami i budyniem
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Jajko (2 szt.)
- Mleko 3,2% - 3 niepełne szklanki (700 ml)
- Żółtko jajka (5 szt.)
- Czekolada mleczna (200 g)
- Jabłko - 4 duże sztuki (700 g)
- Cukier - 1,5 szklanki (300 g)
- Masło - 1,5 kostki (300 g)
Przepis na tarta z jabłkami i budyniem krok po kroku
Na stolnice wysyp mąkę, dodaj 200 g zimnego pokrojonego w kostkę masła, jajka i 200 g cukru. Zagnieć szybko gładkie ciasto.
Ciasto folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 20 minut.
W garnku umieść mleko i mleczną czekoladę, rozpuść czekoladę w mleku.
Utrzyj żółtka z mąką i odrobiną mleka i dodaj do garnka.
Gotuj na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
Ciastem wyklej foremkę do tarty, nakłuj ciasto widelcem i piecz w nagrzanym do 220 stopni C piekarniku przez 20 minut.
Obierz jabłka i pokrój w kostkę.
Podpraż je na patelni ze 100 g cukru i cynamonem.
Jabłka wyłóż na spód tarty.
Wystudzony budyń zmiksuj z ciepłym masłem i przełóż na wierzch jabłek.
Gotową tarte schłodź w lodówce przez minimum 4 godziny.
Więcej informacji na temat tarty z jabłkami i budyniem
Tarta z jabłkami i budyniem to pyszna tarta z owocami doskonała na deser dla dzieci. Tarte należy przygotować dzień przed podaniem. Przepis na tarte z jabłkami i budyniem jest łatwy do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby ją przygotować. Do przygotowania tarty potrzebne będą następujące produkty spożywcze: masło, mąka pszenna, cukier, mleko, świeże jabłka, cynamon, mleczna czekolada, jajka.
Jak zrobić tarte z jabłkami i budyniem? Na początek przygotuj ciasto kruche służące jako spód ciasta. Na stolice wysyp mąkę, dodaj zimne pokrojone w kostkę masło, jajka i cukier. Zagnieć szybko gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 20 minut. W międzyczasie ugotuj budyń. W garnku umieść mleko i mleczną czekoladę, rozpuść czekoladę w mleku, utrzyj żółtka z mąką i odrobiną mleka i dodaj do garnka, gotuj na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Ciastem wyklej foremkę do tarty, nakłuj ciasto widelcem i piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 20 minut. Obierz jabłka i pokrój w kostkę. Podpraż je na patelni z cukrem i cynamonem. Jabłka wyłóż na spód tarty. Wystudzony budyń zmiksuj z ciepłym masłem i przełóż na wierzch jabłek. Gotową tarte schłodź w lodówce przez minimum 4 godziny.
Jabłka są bardzo popularnymi owocami na całym świecie. Są bardzo dobrym źródłem kwasów owocowych, którym zawdzięczają smak. Zawierają dużo błonnika pokarmowego i pektyn. Jabłka są nisko kaloryczne i można je wykorzystywać w kuchni na bardzo wiele sposobów. Jajka użyte do przygotowania ciasta są źródłem wielu cennych dla naszego zdrowia składników pokarmowych. Między innymi zawierają rozpuszczalne w tłuszczach witaminy takie jak A, D czy K. Dodatkowo białko jaja jest bogate w niezbędne i łatwo przyswajalne aminokwasy.
Podsumowując pyszna tarta z truskawkami to wspaniały dodatek do kawy i herbaty. Masa budyniowa jest szybka do przygotowania i nadaje tarcie kremowej konsystencji. Pyszna tarta na słodko jest dobra do spożycia przez 2-3 dni.
Alergeny w tartcie z jabłkami i budyniem
Lista alergenów dla tarty z jabłkami i budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Czekolada mleczna
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze tarty z jabłkami i budyniem
Tarta z jabłkami i budyniem to słodki wypiek. Nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Duża ilość kalorii sprawia, że osoby dbające o linię muszą ograniczać wielkość porcji.
Energia i białka
(265g)
Węglowodany
(265g)
Tłuszcze
(265g)
Witaminy
(265g)
Składniki mineralne
(265g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.