Tarta z gruszkami i serem pleśniowym
- Masło - 1,5 kostki (300 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
- Gruszka - 2 duże sztuki (400 g)
- Boczek wędzony bez kości (300 g)
- Jajko (7 szt.)
- Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 2 szklanki (500 g)
- Ser pleśniowy niebieski (200 g)
Przepis na tarta z gruszkami i serem pleśniowym krok po kroku
Zimne masło pokrój w kostkę.
Umieść na stolnicy mąkę, dodaj sól, 1 jajko i masło.
Zagnieć szybko gładkie ciasto.
Owiń folią spożywczą i schłodź w zamrażarce przez 30 minut.
Obierz cebule z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Pokrój boczek wędzony w paski.
Rozgrzej patelnię i podsmaż cebulę i boczek.
Do miski wbij 6 jajek, wlej śmietanę, dopraw solą i pieprzem i zmiksuj.
Dodaj do śmietany boczek i cebulę, wymieszaj.
Gruszki umyj dokładnie i obierz ze skórki.
Oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w większą kostkę.
Dodaj gruszki do masy śmietanowej.
Ciasto rozwałkuj cienko i wyklej nim formę do tarty.
Wlej masę jajeczną, a na jej wierzch ułóż kawałki sera pleśniowego.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 60 minut.
Tarte wystudź lekko i pokrój na porcje.
-
Tartaletki z warzywami
-
Tartaletki z gruszkami
-
Tartaletki z owocami
-
Tartaletki z pieczarkami
-
Tartaletki wytrawne
-
Tartaletki z mascarpone i owocami
-
Tarta truskawkowa
-
Tartaletki bez pieczenia
-
Tarta z burakami
-
Tartaletki na słono
-
Tarta z kurczakiem i pieczarkami
-
Kruche babeczki z kremem mascarpone
-
Tartaletki z kremem
-
Tartaletki z ciasta francuskiego na słodko
-
Tartaletki z budyniem
-
Tartaletki wytrawne z kurczakiem
-
Tartaletki cytrynowe z bezą
-
Kruche ciasto z żółtkami
-
Tartaletki
Więcej informacji na temat tarty z gruszkami i serem pleśniowym
Tarta z gruszkami i serem pleśniowym to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Szybka do zrobienia tarta może zostać podana także podczas spotkania ze znajomymi. Przepis na tarte z gruszkami i serem pleśniowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia tarty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: masło, mąka pszenna, gruszki, ser pleśniowy, cebula, boczek wędzony, śmietana kremówka, jajka, sól, pieprz.
Jak zrobić tarte z gruszkami i serem pleśniowym? Zimne masło pokrój w kostkę. Umieść na stolnicy mąkę, dodaj sól, jajko i masło. Zagnieć szybko gładkie ciasto. Owiń folią spożywczą i schłodź w zamrażarce przez 30 minut. Obierz cebule z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Pokrój boczek wędzony w paski. Rozgrzej patelnię i podsmaż cebulę i boczek. Do miski wbij jajka, wlej śmietanę, dopraw solą i pieprzem i zmiksuj. Dodaj do śmietany boczek i cebulę, wymieszaj. Gruszki umyj dokładnie i obierz ze skórki. Oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w większą kostkę. Dodaj gruszki do masy śmietanowej. Ciasto rozwałkuj cienko i wyklej nim formę do tarty. Wlej masę jajeczną, a na jej wierzch ułóż kawałki sera pleśniowego. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 60 minut. Tarte wystudź lekko i pokrój na porcje.
Boczek wieprzowy jest mięsem o dużej zawartości tłuszczu. Zawiera również łatwo przyswajalne białko zwierzęce. Jest źródłem wapnia, magnezu i fosforu. Wapń jest bardzo ważnym minerałem odpowiadającym za prawidłową budowę kości i zębów. Magnez natomiast odgrywa ważną rolę w prawidłowym skurczu mięśni. Pamiętaj, aby wybierać mięso dobrej jakości z chowu bez antybiotyków. Wybierając boczek, staraj się wybierać ten z większą zawartością mięsa.
Podsumowując pyszna tarta podana na słono sprawdzi się podana na wiele różnych okazji. Tarte można przygotować także z kurczakiem lub polędwiczką wieprzową. Łatwa do zrobienia tarta jest gotowa do spożycia od razu po upieczeniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Tarta smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno. Tarte z gruszkami i serem pleśniowym można przygotować także w wersji na słodko.
Alergeny w tarcie z gruszkami i serem pleśniowym
Lista alergenów dla tarty z gruszkami i serem pleśniowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
- Ser pleśniowy niebieski
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze tarty z gruszkami i serem pleśniowym
Tarta z gruszkami i serem pleśniowym to potrawa zawierająca dużą ilość kalorii. Tarta jest bardzo dobrym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego oraz wielu cennych składników mineralnych, oraz witamin. Tego typu potrawy powinniśmy spożywać maksymalnie dwa razy w tygodniu.
Energia i białka
(275g)
Węglowodany
(275g)
Tłuszcze
(275g)
Witaminy
(275g)
Składniki mineralne
(275g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.