Tarta z gruszkami i serem pleśniowym

Opublikowano: 11.03.2022 r., 9:07 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tarta z gruszkami i serem
Tarta z gruszkami i serem pleśniowym
Tarta z gruszkami i serem pleśniowym to wspaniała propozycja na obiad dla całej rodziny. Połączenie owoców i sera sprawdzi się dla osób lubiących dodatek owoców do obiadu.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 70 min
797 kcal
Kcal w porcji
275 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Masło - 1,5 kostki (300 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
  • Gruszka - 2 duże sztuki (400 g)
  • Boczek wędzony bez kości (300 g)
  • Jajko (7 szt.)
  • Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - 2 szklanki (500 g)
  • Ser pleśniowy niebieski (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, stolnica, forma do tarty 27 cm

Przepis na tarta z gruszkami i serem pleśniowym krok po kroku

Zimne masło pokrój w kostkę.

Umieść na stolnicy mąkę, dodaj sól, 1 jajko i masło.

Zagnieć szybko gładkie ciasto.

Owiń folią spożywczą i schłodź w zamrażarce przez 30 minut.

Obierz cebule z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Pokrój boczek wędzony w paski.

Rozgrzej patelnię i podsmaż cebulę i boczek.

Do miski wbij 6 jajek, wlej śmietanę, dopraw solą i pieprzem i zmiksuj.

Dodaj do śmietany boczek i cebulę, wymieszaj.

Gruszki umyj dokładnie i obierz ze skórki.

Oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w większą kostkę.

Dodaj gruszki do masy śmietanowej.

Ciasto rozwałkuj cienko i wyklej nim formę do tarty.

Wlej masę jajeczną, a na jej wierzch ułóż kawałki sera pleśniowego.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 60 minut.

Tarte wystudź lekko i pokrój na porcje.

Jak oceniasz przepis na tarta z gruszkami i serem pleśniowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,8% osób

Więcej informacji na temat tarty z gruszkami i serem pleśniowym

Tarta z gruszkami i serem pleśniowym to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Szybka do zrobienia tarta może zostać podana także podczas spotkania ze znajomymi. Przepis na tarte z gruszkami i serem pleśniowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia tarty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: masło, mąka pszenna, gruszki, ser pleśniowy, cebula, boczek wędzony, śmietana kremówka, jajka, sól, pieprz.

Jak zrobić tarte z gruszkami i serem pleśniowym? Zimne masło pokrój w kostkę. Umieść na stolnicy mąkę, dodaj sól, jajko i masło. Zagnieć szybko gładkie ciasto. Owiń folią spożywczą i schłodź w zamrażarce przez 30 minut. Obierz cebule z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Pokrój boczek wędzony w paski. Rozgrzej patelnię i podsmaż cebulę i boczek. Do miski wbij jajka, wlej śmietanę, dopraw solą i pieprzem i zmiksuj. Dodaj do śmietany boczek i cebulę, wymieszaj. Gruszki umyj dokładnie i obierz ze skórki. Oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w większą kostkę. Dodaj gruszki do masy śmietanowej. Ciasto rozwałkuj cienko i wyklej nim formę do tarty. Wlej masę jajeczną, a na jej wierzch ułóż kawałki sera pleśniowego. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 60 minut. Tarte wystudź lekko i pokrój na porcje.

Boczek wieprzowy jest mięsem o dużej zawartości tłuszczu. Zawiera również łatwo przyswajalne białko zwierzęce. Jest źródłem wapnia, magnezu i fosforu. Wapń jest bardzo ważnym minerałem odpowiadającym za prawidłową budowę kości i zębów. Magnez natomiast odgrywa ważną rolę w prawidłowym skurczu mięśni. Pamiętaj, aby wybierać mięso dobrej jakości z chowu bez antybiotyków. Wybierając boczek, staraj się wybierać ten z większą zawartością mięsa.

Podsumowując pyszna tarta podana na słono sprawdzi się podana na wiele różnych okazji. Tarte można przygotować także z kurczakiem lub polędwiczką wieprzową. Łatwa do zrobienia tarta jest gotowa do spożycia od razu po upieczeniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Tarta smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno. Tarte z gruszkami i serem pleśniowym można przygotować także w wersji na słodko.

Alergeny w tarcie z gruszkami i serem pleśniowym

Lista alergenów dla tarty z gruszkami i serem pleśniowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser pleśniowy niebieski
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze tarty z gruszkami i serem pleśniowym

na 100g gotowej potrawy

Tarta z gruszkami i serem pleśniowym to potrawa zawierająca dużą ilość kalorii. Tarta jest bardzo dobrym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego oraz wielu cennych składników mineralnych, oraz witamin. Tego typu potrawy powinniśmy spożywać maksymalnie dwa razy w tygodniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kcal)
289.82
797.01
Białko (g)
9.64
26.50

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany (g)
14.69
40.41
Węglowodany przyswajalne (g)
14.07
38.68
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.63
1.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz (g)
21.55
59.27
Tłuszcze nasycone (g)
14.96
41.15
Tłuszcze nienasycone (g)
6.59
18.12

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(275g)
Witamina B6 (mg)
0.12
0.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.21
0.58
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.52
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.19
6.03
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
33.28
91.53
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód (mg)
285.81
785.98
Potas (mg)
144.43
397.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
55.93
153.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
122.20
336.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.10
38.79
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.21
3.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.89
2.46
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z gruszkami i serem pleśniowym 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty z gruszkami i serem pleśniowym

Koszt składników
62.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Gruszka
400 g
2 duże sztuki
1.20
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
2.67
Za 400 g
Boczek wędzony bez kości
300 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
13.50
Za 300 g
Jajko
7 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
7.00
Za 7 szt.
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
2 szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Ser pleśniowy niebieski
200 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Koszt składników
62.10