Tarta z gruszkami i mascarpone
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Masło (200 g)
- Żółtko jajka (6 szt.)
- Cukier (300 g)
- Gruszka - 5 średnich sztuk (750 g)
- Mascarpone (500 g)
Przepis na tarta z gruszkami i mascarpone krok po kroku
Na stolnicy wysyp mąkę pszenną, dodaj pokrojone w kostkę 200 g masła, 100 g cukru i 1 żółtko. Zagnieć szybko gładkie ciasto, owiń folią i wstaw do lodówki na 30 minut.
Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim foremkę do tarty. Spód nakłuj widelcem i piecz w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku przez 10-15 minut.
5 żółtek ubij z 200 g cukru na białą masę, dodaj mascarpone i zmiksuj do połączenia składników, wstaw do lodówki.
Obierz gruszki i pokrój w ćwiartki. Na patelni rozgrzej 200 g masła i 70 g cukru, dodaj gruszki i smaż na średnim ogniu, aż gruszki delikatnie zmiękną.
Na upieczony i wystudzony spód wyłóż najpierw masę z serka mascarpone, na wierzch ułóż gruszki duszone w maśle.
Tartę piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut (do momentu ścięcia się masy).
Upieczoną tartę wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
-
Tarta z mascarpone
-
Tarta z białą czekoladą
-
Tartaletki z mascarpone i owocami
-
Tarta z mascarpone i owocami
-
Tarta z truskawkami i mascarpone
-
Tarta z malinami i mascarpone
-
Tarta malinowa
-
Tarta z brzoskwiniami
-
Tarta z borówkami i mascarpone
-
Tarta pistacjowa
-
Tarta z bananami
-
Tarta Thermomix
-
Tarta brokułowa
-
Tarta cytrynowa z mascarpone
-
Tarta czekoladowa z mascarpone
-
Kruche ciasto do tarty
-
Tarta z lemon curd i mascarpone
-
Tarta oreo z mascarpone
-
Tarta z mascarpone
Więcej informacji na temat tarty z gruszkami i mascarpone
Tarta z gruszkami i mascarpone to doskonała propozycja na pyszny jesienny deser. Doskonałe połączenie kremowe go serka mascarpone i lekko słodkich gruszek zachwyci Twoich domowników. Przepis na tartę z gruszkami i mascarpone jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego aby go przygotować. Do zrobienia tej pysznej tarty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, żółtka jaj, cukier, ser mascarpone oraz gruszki.
Jak zrobić tartę z gruszkami i mascarpone? Na początek przygotuj ciasto kruche, które będzie spodem do tarty. Na stolnicę przesiej pszenną, dodaj do niej zimne masło pokrojone w kostkę, żółtko oraz cukier. Zagnieść szybko gładkie ciasto, owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty. Piecz nagrzanym do 220° piekarniku przez 10-15 min. W międzyczasie przygotuj krem do tarty. W dużej misce ubij żółtka z cukrem na białą masę, dodaj do niej mascarpone i zmiksuj do połączenia składników. Schodź masę w lodówce. Obierz gruszki ze skórek i pokrój na ćwiartki. Na patelni rozpuścić masło i cukier, dodaj do niego gruszki i smaż na średnim ogniu, aż gruszki nieco zmiękną. Na wystudzony spód wyłóż krem z mascarpone a na wierzch kremu ułóż gruszki. Tartę piecz jeszcze 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Gruszki to owoce mające bardzo pozytywny wpływ na poprawę naszego zdrowia. Gruszki zawierają sporo potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca oraz pomaga obniżać ciśnienie krwi. Gruszki jako jedne z niewielu owoców są źródłem jodu. Jod jak wiadomo wpływa na prawidłową pracę tarczycy. Prawidłowa praca tarczycy odpowiada za funkcjonowanie całego organizmu. Żółtka jaj użyte do przygotowania kremu są dobrym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak witamina A, D i E.
Podsumowując pyszne włoskie ciasto idealnie pasuje jako deser po obiedzie ze znajomymi lub rodziną. Dobre, kremowe ciasto zachwyci nie jednego z wymagających gości. Tarta z serkiem mascarpone i gruszkami to doskonałe połączenie smaków.
Alergeny w tarcie z gruszkami i mascarpone
Lista alergenów dla tarty z gruszkami i mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- mascarpone
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze tarty z gruszkami i mascarpone
Domowa tarta z gruszkami i mascarpone to wysokokaloryczny wyrób. Jeśli jesteś na diecie redukcyjnej koniecznie staraj się ograniczać tego typu wypieki. Domowa tarta nie zawiera konserwantów i sztucznych dodatków do żywności.
Energia i białka
(210g)
Węglowodany
(210g)
Tłuszcze
(210g)
Witaminy
(210g)
Składniki mineralne
(210g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.