Tarta z gruszkami i kruszonką
- Maślanka 1% - 1 szklanka (250 g)
- Cukier - 1/2 szklanki (100 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 2,5 szklanki (375 g)
- Jajko (2 szt.)
- Olej rzepakowy - 1/2 szklanki (125 ml)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
- Gruszka (300 g)
- Orzechy włoskie (100 g)
- Cukier puder - 5 łyżek (50 g)
- Masło - 3/4 kostki (150 g)
- Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa (150 g)
Przepis na tartę z gruszkami i kruszonką krok po kroku
Do miski wbij jajka i utrzyj je razem z cukrem.
Następnie wlej maślankę, olej oraz cukier.
Wszystko razem wymieszaj przy pomocy miksera.
Następnie przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i ponownie zamieszaj mikserem.
Gotową masę przelej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Gruszki umyj i pokrój na plasterki. Zasyp je cynamonem i wymieszaj.
Owoce poukładaj na wierzchu ciasta razem z posiekanymi orzechami.
W misce zmieszaj mąkę owsianą, cukier i masło i porozrywaj je w palcach, by powstały grudki. Posyp nimi gotowe ciasto.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 45 minut.
- Ciastka maślane
- Kruche ciasto
- Tarta
- Mazurek wielkanocny
- Tarta z jabłkiem
- Ciastka kruche
- Pleśniak
- Szarlotka z kruszonką
- Tarta z jabłkami
- Tarta ze szpinakiem
- Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
- Szarlotka z bezą
- Tarta z owocami
- Tarta z malinami
- Jabłecznik na kruchym cieście
- Jabłecznik z budyniem
- Tarta cytrynowa
- Tarta z truskawkami
- Kruche ciasto
Więcej informacji na temat tarty z gruszkami i kruszonką
Tarta z gruszkami i kruszonką to wspaniały przepis na pyszne i bardzo łatwe ciasto, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych wypieków. Jej przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil, dzięki czemu sprawdza się zarówno na szybki deser, jak i na wyjątkowe okazje. Jest słodka, a przy tym naprawdę delikatna.
Przepis na tartę z gruszkami i kruszonką jest niezwykle prosty, dlatego na pewno spodoba się wszystkim miłośnikom nieskomplikowanych receptur. By ją przygotować wystarczy tylko kilka chwil i podstawowy sprzęt kuchenny. Przyda się mikser i piekarnik. Choć zwykle tarty robi się na bazie ciasta kruchego, ta powstaje na bazie delikatnego, ale puszystego biszkoptu. Dzięki temu wyróżnia się spośród typowych ciast. Ciasto do niej przygotowuje się bardzo łatwo z kilku składników. Do ciasta dodaje się maślankę, która sprawia, że jest tak puszyste. Można zamienić ją na kefir, jeśli ma się go pod ręką, efekt będzie taki sam. Do tego typu wypieków najlepiej nadaje się mąka pszenna, która charakteryzuje się niezwykłą delikatnością i uniwersalnym smakiem, który sprawdza się zarówno w potrawach słodkich, jak i słonych. Można zastąpić ją również mąką owsianą. W wypadku ciasta najlepiej wybierać mąki typu 450 lub 500. Obok nich króluje w tym cieście gruszka, która jest owocem łatwo dostępnym w Polsce. Choć najlepsze i najbardziej słodkie dostępne są jesienią, to również poza sezonem można stworzyć to wspaniałe ciasto. Warto wtedy szukać owoców jak najbardziej miękkich i dojrzałych, które po upieczeniu staną się bardzo słodkie. Gruszki są nie tylko pyszne, ale również zdrowe. Dostarczają sporo cennych składników mineralnych, które ciężko jest znaleźć w innych produktach spożywczych, na przykład jod czy bor, które wpływają na prawidłową pracę układu hormonalnego.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tartę z gruszkami i kruszonką, by była nie tylko smaczna, ale również bardzo prosta, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Powstaje z niego bardzo prosta tarta, która łatwa, wcale nie jest nudna. Na pewno sprawdzi się dla wszystkich osób, które kochają domowe wypieki. Ta pyszna tarta to wspaniały pomysł na niedzielny szybki deser. To dobra opcja również dla osób, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi wypiekami.
Alergeny w tarcie z gruszkami i kruszonką
Lista alergenów dla tarty z gruszkami i kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Maślanka 1%
- Masło
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze tarty z gruszkami i kruszonką
To ciasto, tak jak inne słodkości, nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na spory dodatek cukru prostego.
Energia i białka
(170g)
Węglowodany
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Witaminy
(170g)
Składniki mineralne
(170g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.