Tarta z gruszkami

Opublikowano: 12.07.2021 r., 12:44 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tarta z gruszkami na talerzu
Tarta z gruszkami
Wypróbuj przepis na najsmaczniejszą tarte z gruszkami. Pyszna tarta z kruchego ciasta, z budyniowym nadzieniem i gruszkami jest pyszną propozycją na deser lub podwieczorek.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 45 min
284 kcal
Kcal w porcji
98 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 niepełne szkalnki (250 g)
  • Masło - 1 opakowanie (200 g)
  • Cukier puder - 0,8 szklanki (100 g)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Śmietana 12% - 1 szklanka (128 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Budyń (proszek) - 1 opakowanie waniliowego (40 g)
  • Cukier - 0,25 szklanki (50 g)
  • Gruszka (405 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
piekarnik, rózga, folia spożywcza, miska, siekaczka do ciasta kruchego, forma do tarty 27 cm

Przepis na tartę z gruszkami krok po kroku

Do miski przesyp mąkę, dodaj zimne pokrojone masło, żółtka i cukier puder.

Połącz mąkę z pozostałymi składnikami za pomocą siekaczki lub noża.

Gdy powstanie kruszonka, połącz ją w kulkę, przełóż do folii spożywczej i włóż do lodówki na 30 minut.

Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy, nakłuj widelcem spód ciasta i piecz 10 minut w temperaturze 180 stopni.

W misce wymieszaj śmietanę, budyń cukier, jedno opakowanie cukru waniliowego i jajko. Wylej na upieczone ciasto.

Gruszki pokrój w plastry i połóż na wierzchu masy.

Ciasto piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Jak oceniasz przepis na tartę z gruszkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,6% osób

Więcej informacji na temat tarty z gruszkami

Tarta jest jedną z tradycyjnych potraw kuchni francuskiej, której korzenie sięgają średniowiecza. Pierwszy przepis na słodką tarte został umieszczony w książce kucharskiej wydanej w XVII wieku. Danie to doczekało się wielu wariacji smakowych, które znacząco odbiegają od tych tradycyjnych. Tarta jest daniem, które jest podawane na zimno oraz może być wytrawne lub słodkie. Do przygotowania tarty używane jest ciasto kruche. We Francji popularnym daniem na bazie kruchego ciasta jest Quiche. Danie to podawane jest na ciepło a jego nadzienie stanowi masa na bazie jajek i śmietany.

Tarta z gruszkami jest wariacją na temat tradycyjnej i klasycznej tarty migdałowej z gruszkami. Pyszna, szybka i prosta gruszkowa tarta sprawdzi się na wiele okazji jak i bez okazji. Ta propozycja wykonana jest z użyciem masy budyniowej. Możesz również przygotować fit wersję z jogurtem.

Najlepsza trata gruszkowa jest pysznym deserem końca lata i początku jesieni. Możesz ją również wykonać w wersji czekoladowej, na przykład z musem czekoladowym lub zamieniając budyń waniliowy na czekoladowy. Tarta czekoladowa z gruszkami przygotowana z delikatnym musem czekoladowym będzie wyśmienicie smakować przez cały rok a ta z budyniem czekoladowym sprawdzi się podczas chłodnej jesieni i w zimowe dni. Przepis na tartę z gruszkami w każdej z przedstawionej wersji jest łatwy w przygotowaniu, wymaga jedynie odrobiny czasu aby dokładnie schłodzić kruche ciasto. Jest ono podstawą tej potrawy dlatego warto poświęcić mu więcej czasu i uwagi. Dobre kruche ciasto składa się z mąki, masła, jajka lub żółtka oraz ewentualnie śmietany. W każdej rodzinie jest odrobinę inny przepis na kruche ciasto jednak łączy je wszystkie to, że masło i jajka muszą być zimne a po szybkim scaleniu w całość ciasto jest ponownie chłodzone. Ciasta kruchego nie wyrabia się długo, aby nie podwyższać temperatury składników. To właśnie powoduje, że ciasto jest kruche a nie miękkie i gumowe.

Tarta gruszkowa jest pyszną propozycją i urozmaiceniem tradycyjnych wypieków.

Alergeny w tarcie z gruszkami

Lista alergenów dla tarty z gruszkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 12%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze tarty z gruszkami

na 100g gotowej potrawy

Tarta z gruszkami jest tradycyjnym słodkim wypiekiem dlatego lepiej spożywać ją raz na jakiś czas w małych porcjach.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(98g)
Energia (kcal)
290.57
284.76
Białko (g)
3.27
3.21

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(98g)
Węglowodany (g)
35.86
35.14
Węglowodany przyswajalne (g)
34.51
33.82
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.34
1.32

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(98g)
Tłuszcz (g)
15.37
15.06
Tłuszcze nasycone (g)
9.95
9.76
Tłuszcze nienasycone (g)
5.41
5.30
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.57
4.48
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.84
0.82
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
87.81
86.05

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(98g)
Witamina A (µg (mcg))
136.25
133.53
Witamina B6 (mg)
0.04
0.04
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.17
Witamina C (mg)
1.46
1.43
Witamina D (µg (mcg))
0.28
0.27
Witamina E (mg)
0.53
0.52
Retinol (µg (mcg))
133.36
130.70
Tiamina (mg)
0.19
0.19
Ryboflawina (mg)
0.15
0.15
Niacyna (mg)
1.41
1.38
Foliany (µg (mcg))
47.14
46.19
Beta karoten (µg (mcg))
34.29
33.60

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(98g)
Sód (mg)
38.04
37.27
Potas (mg)
93.23
91.37
Wapń (mg)
30.43
29.82
Fosfor (mg)
52.50
51.45
Magnez (mg)
8.30
8.14
Żelazo (mg)
1.68
1.65
Cynk (mg)
0.35
0.34
Miedź (mg)
0.07
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z gruszkami 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty z gruszkami

Koszt składników
30.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
2 niepełne szkalnki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Masło
200 g
1 opakowanie
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier puder
100 g
0,8 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Śmietana 12%
128 g
1 szklanka
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.41
Za 128 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Budyń (proszek)
40 g
1 opakowanie waniliowego
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Cukier
50 g
0,25 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Gruszka
405 g
1.20
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
2.70
Za 405 g
Koszt składników
30.60