Tarta z gruszkami
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 niepełne szkalnki (250 g)
- Masło - 1 opakowanie (200 g)
- Cukier puder - 0,8 szklanki (100 g)
- Żółtko jajka (2 szt.)
- Śmietana 12% - 1 szklanka (128 g)
- Jajko (1 szt.)
- Budyń (proszek) - 1 opakowanie waniliowego (40 g)
- Cukier - 0,25 szklanki (50 g)
- Gruszka (405 g)
Przepis na tartę z gruszkami krok po kroku
Do miski przesyp mąkę, dodaj zimne pokrojone masło, żółtka i cukier puder.
Połącz mąkę z pozostałymi składnikami za pomocą siekaczki lub noża.
Gdy powstanie kruszonka, połącz ją w kulkę, przełóż do folii spożywczej i włóż do lodówki na 30 minut.
Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy, nakłuj widelcem spód ciasta i piecz 10 minut w temperaturze 180 stopni.
W misce wymieszaj śmietanę, budyń cukier, jedno opakowanie cukru waniliowego i jajko. Wylej na upieczone ciasto.
Gruszki pokrój w plastry i połóż na wierzchu masy.
Ciasto piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni.
-
Ciastka maślane
-
Kruche ciasto
-
Tarta
-
Mazurek wielkanocny
-
Tarta z jabłkiem
-
Ciastka kruche
-
Pleśniak
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tarta z jabłkami
-
Tarta ze szpinakiem
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Szarlotka z bezą
-
Tarta z owocami
-
Tarta z malinami
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Tarta cytrynowa
-
Tarta z truskawkami
-
Kruche ciasto
Więcej informacji na temat tarty z gruszkami
Tarta jest jedną z tradycyjnych potraw kuchni francuskiej, której korzenie sięgają średniowiecza. Pierwszy przepis na słodką tarte został umieszczony w książce kucharskiej wydanej w XVII wieku. Danie to doczekało się wielu wariacji smakowych, które znacząco odbiegają od tych tradycyjnych. Tarta jest daniem, które jest podawane na zimno oraz może być wytrawne lub słodkie. Do przygotowania tarty używane jest ciasto kruche. We Francji popularnym daniem na bazie kruchego ciasta jest Quiche. Danie to podawane jest na ciepło a jego nadzienie stanowi masa na bazie jajek i śmietany.
Tarta z gruszkami jest wariacją na temat tradycyjnej i klasycznej tarty migdałowej z gruszkami. Pyszna, szybka i prosta gruszkowa tarta sprawdzi się na wiele okazji jak i bez okazji. Ta propozycja wykonana jest z użyciem masy budyniowej. Możesz również przygotować fit wersję z jogurtem.
Najlepsza trata gruszkowa jest pysznym deserem końca lata i początku jesieni. Możesz ją również wykonać w wersji czekoladowej, na przykład z musem czekoladowym lub zamieniając budyń waniliowy na czekoladowy. Tarta czekoladowa z gruszkami przygotowana z delikatnym musem czekoladowym będzie wyśmienicie smakować przez cały rok a ta z budyniem czekoladowym sprawdzi się podczas chłodnej jesieni i w zimowe dni. Przepis na tartę z gruszkami w każdej z przedstawionej wersji jest łatwy w przygotowaniu, wymaga jedynie odrobiny czasu aby dokładnie schłodzić kruche ciasto. Jest ono podstawą tej potrawy dlatego warto poświęcić mu więcej czasu i uwagi. Dobre kruche ciasto składa się z mąki, masła, jajka lub żółtka oraz ewentualnie śmietany. W każdej rodzinie jest odrobinę inny przepis na kruche ciasto jednak łączy je wszystkie to, że masło i jajka muszą być zimne a po szybkim scaleniu w całość ciasto jest ponownie chłodzone. Ciasta kruchego nie wyrabia się długo, aby nie podwyższać temperatury składników. To właśnie powoduje, że ciasto jest kruche a nie miękkie i gumowe.
Tarta gruszkowa jest pyszną propozycją i urozmaiceniem tradycyjnych wypieków.
Alergeny w tarcie z gruszkami
Lista alergenów dla tarty z gruszkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 12%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze tarty z gruszkami
Tarta z gruszkami jest tradycyjnym słodkim wypiekiem dlatego lepiej spożywać ją raz na jakiś czas w małych porcjach.
Energia i białka
(98g)
Węglowodany
(98g)
Tłuszcze
(98g)
Witaminy
(98g)
Składniki mineralne
(98g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.