Tarta z czereśniami

Opublikowano: 22.11.2022 r., 15:17 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tarta z czereśniami
Tarta z czereśniami
To jest najlepsza tarta z czereśniami, którą możesz zrobić na deser. Pyszne ciasto z waniliową kruszonką to doskonały pomysł na letni wypiek na słodko.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 50 min
292 kcal
Kcal w porcji
118 g
Wielkość porcji
94
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (260 g)
  • Cukier (110 g)
  • Masło (150 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Czereśnie (600 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, tarka, duża miska, stolnica, wałek, forma do tarty 24 cm, drylownica do wiśni

Przepis na tartę z czereśniami krok po kroku

160 g mąki, 100 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła, jajko, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 opakowania cukru z prawdziwą wanilią i 60 g cukru zagnieć, by powstało gładkie ciasto.

Ciasto zabezpiecz folią i schowaj w lodówce.

Czereśnie umyj, wypestkuj i pokrój na pół.

Owoce wymieszaj ze skrobią.

Nagrzej piekarnik do 180 st C.

Formę posmaruj cienko olejem.

Schłodzone ciasto rozwałkuj tak, by włożyć je do formy - ma zakryć także brzegi.

Nakłuj widelcem w kilku miejscach i piecz przez 15 minut.

100 g mąki, 50 g zimnego masła, 50 g cukru oraz 0,5 opakowania cukru z prawdziwą wanilią zagnieć - zrób kruszonkę i odstaw do lodówki.

Na podpieczony spód wyłóż owoce.

Wierzch ciasta posyp kruszonką.

Piecz ciasto przez 35 minut.

Jak oceniasz przepis na tartę z czereśniami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,1% osób

Więcej informacji na temat tarty z czereśniami

To jest najlepsza tarta z czereśniami, którą możesz zrobić na deser. Pyszne ciasto z waniliową kruszonką to doskonały pomysł na letni wypiek na słodko. Przepis na tartę z czereśniami jest prosty i dobry na każdą okazję. Jeżeli tylko masz dostępne świeże, słodkie czereśnie, zrób tę smaczną tartę z tymi owocami. Ciasto szybko znika, ponieważ tarta jest dobra dla każdego. Jeśli nie wiesz, jak zrobić tartę z czereśniami i kruszonką, zobacz, jakie jest to proste. Placek z ciasta kruchego będzie pysznym pomysłem na drugie śniadanie na słodko.

Tarta z czereśniami to okrągłe ciasto pieczone w specjalnej formie na tartę. Jest smaczna i bardzo łatwo się ją przygotowuje. Przepis na tartę z czereśniami składa się z ciasta kruchego z waniliowym posmakiem, z nadzieniem z czereśni. Wszystko przykrywa smaczna, waniliowa kruszonka. Tarta jest dobra na ciepło i na zimno.

Jak zrobisz tartę z czereśniami, warto ją podać na gorąco w towarzystwie lodów, a także bitej śmietany. To najlepszy pomysł na deser niczym z restauracji. Pyszna jest też, gdy po prostu posypiesz ją cukrem pudrem. Na słodki akcent w ciągu dnia nadaje się znakomicie w każdej odsłonie. Można ją podawać na każdą okazję. Nie ważne czy to zwykł dzień, czy może impreza urodzinowa. Tarta z czereśniami jest zawsze dobrym wyjściem.

Jak zrobić tartę z czereśniami? Konieczne jest, by masło i jajko było zimne (zarówno do ciasta kruchego, jak i do kruszonki). Z mąki, cukru, jajka, masła, proszku do pieczenia oraz cukru waniliowego zagnieć ciasto. Schowaj je do lodówki, by się schłodziło. W tym czasie przygotuj owoce. W przepisie na tartę z czereśniami ważne jest to, by wypestkowane i pokrojone na pół owoce wymieszać ze skrobią. To sprawi, że sok, który wydzieli się podczas pieczenia, zamieni się w kisiel. Dzięki temu ciasto będzie dobrze upieczone. Schłodzone ciasto należy rozwałkować i wyłożyć do formy (przykryj dno, a także brzegi). Widelcem zrób parę wkłuć, posyp kaszą manną i podpiecz kwadrans. Gdy spód się piecze, przygotuj kruszonkę z masła, mąki, cukru i cukru waniliowego. Od razu wstaw kruszonkę do lodówki, by jeszcze dodatkowo ją schłodzić. Na podpieczony spód wyłóż owoce i wszystko posyp kruszonką. Piecz przez 35 minut. Pyszna tarta z czereśniami to najlepsza opcja na deserową propozycję.

Tartę z czereśniami przed krojeniem należy schłodzić. Jak ciasto jest gorące lub ciepłe, bardzo łatwo się rozpada i ciężko jest je kroić. Zdecydowanie lepiej jest odczekać, aż ciasto będzie zimne. Tak samo należy odczekać przed posypaniem cukrem pudrem.

Alergeny w tarcie z czereśniami

Lista alergenów dla tarty z czereśniami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze tarty z czereśniami

na 100g gotowej potrawy

Przepis na tę tartę jest wysokokaloryczny. Spożywanie czereśni ma korzystny wpływ na poziom cholesterolu (obniża jego poziom). Czereśnie zawierają potas, a także jod.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(118g)
Energia (kcal)
247.69
292.28
Białko (g)
4.42
5.22

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(118g)
Węglowodany (g)
34.06
40.19
Węglowodany przyswajalne (g)
32.95
38.88
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.11
1.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(118g)
Tłuszcz (g)
11.20
13.22
Tłuszcze nasycone (g)
7.55
8.91
Tłuszcze nienasycone (g)
3.65
4.31
Cholesterol (mg)
44.48
52.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(118g)
Witamina A (µg (mcg))
95.53
112.72
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.07
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.58
4.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.38
0.45
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
92.36
108.99
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.23
0.27
Ryboflawina (mg)
0.14
0.16
Niacyna (mg)
1.55
1.83
Foliany (µg (mcg))
36.61
43.20
Beta karoten (µg (mcg))
39.24
46.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(118g)
Sód (mg)
9.20
10.85
Potas (mg)
158.34
186.84
Wapń (mg)
17.03
20.09
Fosfor (mg)
51.49
60.75
Magnez (mg)
14.81
17.47
Żelazo (mg)
1.50
1.77
Cynk (mg)
0.34
0.41
Miedź (mg)
0.08
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z czereśniami 94
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty z czereśniami

Koszt składników
51.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
260 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 260 g
Cukier
110 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 110 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Czereśnie
600 g
15.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
18.00
Za 600 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
10 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 10 g
Koszt składników
51.50