Przepis na tartę z cukinią krok po kroku

Składniki
  • Mąka pszenna typ 550 250 g 2 niepełne szklanki
  • Jajko 1 szt.
  • Masło 125 g Pół kostki i 1/4 z pozostałej połówki
  • Śmietana 12% 6 g łyżka
  • Cukinia 250 g 2 średnie
  • Śmietanka kremowa 30% 200 g Małe opakowanie
  • Ser Feta 100 g
  • Jajko 3 szt.
  • Olej rzepakowy 12 ml łyżka
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, bazylia
To będzie niezbędne
piekarnik, okrągła forma do pieczenia

Mąkę przesiej do miski, dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, jajko oraz szczyptę soli. Całość szybko zagnieć i włóż do lodówki na 30 minut lub do zamrażalki na 10 minut.

Cukinię umyj i pokrój w ostkę 1 cm x 1cm.

Na patelni rozgrzej olej, dodaj cukinię, ząbek czosnku, dużą szczyptę tymianku oraz bazylii, szczyptę soli, pieprzu. Smaż około 5 minut i pozostaw do wystygnięcia.

W dużej misce wymieszaj śmietankę 30%, jajka i dodaj pokruszony ser feta. Przypraw dużą szczyptą pieprzu i dodaj cukinię.

Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na wielkość około 30 cm. Przygotuj formę o średnicy 24 cm, posmarują ją odrobiną masła, ułóż ciasto i połóż papier do pieczenia a na wierzch wysyp fasolę, groch lub ryż. Piecz 15 minut w temperaturze 190 stopni. Następnie ściągnij obciążenie i piecz 5 mint.

Na upieczony spód wylej ciasto. Piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni aż wierz będzie złocisty.

Część cukinii możesz pokroić w plastry i pozostawić do ułożenia na wierzchu tarty.

Tarta z cukinią podana w białej ceramicznej formie do pieczenia
Tarta z cukinią
Koszt przygotowania dania
18.69 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1075 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
brak danych

Tarta z cukinią - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o Tarcie z cukinią

Tarta wytrawna jest pysznym daniem, które możesz wykonać na obiad, kolację, jako przekąskę na imprezę lub przystawkę podczas romantycznej kolacji. W wersji podstawowej taka tarta na słono to quiche lorraine. Składa się z masy śmietanowo jajecznej z dodatkiem boczku i sera Gruyère. Przepis ten możesz dowolnie modyfikować eksperymentując ze smakami i tworząc z każdym razem inną, wyjątkową w smaku tarte.

Tarta z cukinią i serem feta jest pyszną, wegetariańską odmianą tarty po lotaryńsku. Dodatek cukinii sprawia, że tarta jest lżejsza i posiada delikatny, słodki smak. Cukinia idealnie komponuje się z fetą. Delikatny, wręcz neutralny smak cukinii dopełnia słony ser. Poza walorami smakowymi składniki te wnoszą również większą wartość odżywczą. Cukinia jest pysznym warzywem o delikatnym smaku i aromacie a przy tym lekkostrawnym. Dzięki wysokiej zawartości wody jest niskokaloryczna. Mimo wysokiej zawartości wody cukinia dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Jest bogata w potas, żelazo, a także magnez.

Oprócz tego zawiera witaminę A, witaminę K, witaminę PP, witaminę B1 oraz beta-karoten. Ważną właściwością kabaczka jest odkwaszanie organizmu. Cukinia posiada niski indeks glikemiczny, dzięki czemu bez obaw mogą spożywać ją osoby chorujące na cukrzycę. Za to ser feta jest doskonałym źródłem białka i wapnia w diecie. Wpływa on tym samym na poprawne procesy budulcowe w organizmie, wzmacnia kości i zapobiega powstawaniu osteoporozy.

Zawiera także witaminy z grupy B, witaminę E, witaminę A, witaminę K i witaminę D. Spożywając ser fetę dostarczymy także wiele składników mineralnych, takich jak fosfor, potas, magnez, cynk czy selen. Ponieważ feta jest bogata w sód jej spożycie powinny ograniczyć osoby z chorobami układu sercowo-naczyniowego oraz chorobami nerek.

Tarta warzywna z cukinią i fetą jest skarbnicą związków odżywczych. Przepis jest łatwy jednak wymaga odrobinę pracy. Możesz go modyfikować uwzględniając eliminację składników pokarmowych, na przykład laktozy czy glutenu.

Wartości odżywcze Tarty z cukinią

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (400g)
Energia (kalorie)
268.79 kcal
1075.15 kcal
Białko
7.42 g
29.67 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w tarcie z cukinią

Na 100g
Na porcję (400g)
Węglowodany
17.40 g
69.59 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
17.18 g
68.73 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (400g)
Tłuszcz
19.03 g
76.13 g
Tłuszcze nasycone
13.69 g
54.78 g

Witaminy w przepisie na tartę z cukinią

Na 100g
Na porcję (400g)
Tiamina
0.24 mg
0.95 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.28 mg
1.11 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.61 mg
6.45 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
48.35 µg (mcg)
193.40 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tartę z cukinią

Na 100g
Na porcję (400g)
Sód
128.86 mg
515.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
118.51 mg
474.06 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
63.81 mg
255.26 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
104.20 mg
416.80 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
15.80 mg
63.21 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.66 mg
6.65 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.80 mg
3.20 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.28 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny Tarty z cukinią brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Tarcie z cukinią

Lista alergenów dla Tarty z cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, tymianek, bazylia.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 12%
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser Feta

Cena przygotowania Tarty z cukinią

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
250 g
2 niepełne szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Masło
125 g
Pół kostki i 1/4 z pozostałej połówki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Śmietana 12%
6 g
łyżka
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 6 g
Cukinia
250 g
2 średnie
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
Małe opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Ser Feta
100 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Olej rzepakowy
12 ml
łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.08
Za 12 ml
Liczba porcji:
Razem
46.20
Łączny koszt
18.69
Jak oceniasz przepis na tartę z cukinią
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób