Przepis na tartę z cukinią krok po kroku
- Mąka pszenna typ 550 250 g 2 niepełne szklanki
- Jajko 1 szt.
- Masło 125 g Pół kostki i 1/4 z pozostałej połówki
- Śmietana 12% 6 g łyżka
- Cukinia 250 g 2 średnie
- Śmietanka kremowa 30% 200 g Małe opakowanie
- Ser Feta 100 g
- Jajko 3 szt.
- Olej rzepakowy 12 ml łyżka
Mąkę przesiej do miski, dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, jajko oraz szczyptę soli. Całość szybko zagnieć i włóż do lodówki na 30 minut lub do zamrażalki na 10 minut.
Cukinię umyj i pokrój w ostkę 1 cm x 1cm.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj cukinię, ząbek czosnku, dużą szczyptę tymianku oraz bazylii, szczyptę soli, pieprzu. Smaż około 5 minut i pozostaw do wystygnięcia.
W dużej misce wymieszaj śmietankę 30%, jajka i dodaj pokruszony ser feta. Przypraw dużą szczyptą pieprzu i dodaj cukinię.
Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na wielkość około 30 cm. Przygotuj formę o średnicy 24 cm, posmarują ją odrobiną masła, ułóż ciasto i połóż papier do pieczenia a na wierzch wysyp fasolę, groch lub ryż. Piecz 15 minut w temperaturze 190 stopni. Następnie ściągnij obciążenie i piecz 5 mint.
Na upieczony spód wylej ciasto. Piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni aż wierz będzie złocisty.
Część cukinii możesz pokroić w plastry i pozostawić do ułożenia na wierzchu tarty.
Często zadawane pytania
-
Ciasto marchewkowe
-
Ciasto z bananami
-
Chlebek bananowy fit
-
Ciasto z cukinii
-
Ciasto jogurtowe
-
Brownie z fasoli
-
Tarta na słono
-
Sernik pistacjowy
-
Ciastka kokosowe
-
Ciastka brownie
-
Fit ciasto marchewkowe
-
Ciasto parzone
-
Tarta wytrawna
-
Pierogi bezglutenowe
-
Brownie z buraka
-
Tarta z porem
-
Fit sernik na zimno
-
Lekkie ciasto z mascarpone, białą czekoladą i wiśniami
-
Ciasto bez cukru

(liczba kalorii)
Tarta z cukinią - cechy przepisu
Więcej o Tarcie z cukinią
Tarta wytrawna jest pysznym daniem, które możesz wykonać na obiad, kolację, jako przekąskę na imprezę lub przystawkę podczas romantycznej kolacji. W wersji podstawowej taka tarta na słono to quiche lorraine. Składa się z masy śmietanowo jajecznej z dodatkiem boczku i sera Gruyère. Przepis ten możesz dowolnie modyfikować eksperymentując ze smakami i tworząc z każdym razem inną, wyjątkową w smaku tarte.
Tarta z cukinią i serem feta jest pyszną, wegetariańską odmianą tarty po lotaryńsku. Dodatek cukinii sprawia, że tarta jest lżejsza i posiada delikatny, słodki smak. Cukinia idealnie komponuje się z fetą. Delikatny, wręcz neutralny smak cukinii dopełnia słony ser. Poza walorami smakowymi składniki te wnoszą również większą wartość odżywczą. Cukinia jest pysznym warzywem o delikatnym smaku i aromacie a przy tym lekkostrawnym. Dzięki wysokiej zawartości wody jest niskokaloryczna. Mimo wysokiej zawartości wody cukinia dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Jest bogata w potas, żelazo, a także magnez.
Oprócz tego zawiera witaminę A, witaminę K, witaminę PP, witaminę B1 oraz beta-karoten. Ważną właściwością kabaczka jest odkwaszanie organizmu. Cukinia posiada niski indeks glikemiczny, dzięki czemu bez obaw mogą spożywać ją osoby chorujące na cukrzycę. Za to ser feta jest doskonałym źródłem białka i wapnia w diecie. Wpływa on tym samym na poprawne procesy budulcowe w organizmie, wzmacnia kości i zapobiega powstawaniu osteoporozy.
Zawiera także witaminy z grupy B, witaminę E, witaminę A, witaminę K i witaminę D. Spożywając ser fetę dostarczymy także wiele składników mineralnych, takich jak fosfor, potas, magnez, cynk czy selen. Ponieważ feta jest bogata w sód jej spożycie powinny ograniczyć osoby z chorobami układu sercowo-naczyniowego oraz chorobami nerek.
Tarta warzywna z cukinią i fetą jest skarbnicą związków odżywczych. Przepis jest łatwy jednak wymaga odrobinę pracy. Możesz go modyfikować uwzględniając eliminację składników pokarmowych, na przykład laktozy czy glutenu.
Wartości odżywcze Tarty z cukinią
Energia i białka
(400g)
Węglowodany w tarcie z cukinią
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy w przepisie na tartę z cukinią
(400g)
Składniki mineralne w przepisie na tartę z cukinią
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w Tarcie z cukinią
Lista alergenów dla Tarty z cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 12%
- Śmietanka kremowa 30%
- Ser Feta