Przepis na tartę z cukinią i fetą krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
patelnia duża, miska, miseczka, forma do tarty 24 cm

Warzywa umyj. Pora pokrój w kostkę. Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Cukinię pokrój w półplasterki.

Kurczaka pokrój w kostkę i umieść w misce. Następnie dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.

Na patelni beztłuszczowej usmaż kurczaka, ewentualnie dodając kilka łyżek wody, jeśli zacznie przywierać.

Na łyżce oliwy podsmaż pora, następnie dodaj paprykę, a po kilku minutach cukinię. Wszystko razem duś około 5 minut.

Formę do tarty wyłóż ciastem francuskim.

W miseczce wymieszaj jajka z pokruszoną fetą i śmietaną.

Na cieście francuskim rozłóż równomiernie kurczaka i warzywa, po czym zalej przygotowanym sosem.

Tak przygotowaną tartę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 30-40 minut.

Po upieczeniu odczekaj chwilę zanim zaczniesz ją kroić, aż zrobi się bardziej zwarta- to ułatwi jej podawanie.

Tarta z cukinią i fetą z pomidorkami w białej formie do tarty ustawionej na zielonej ściereczce do tarty
Tarta z cukinią i fetą
Koszt przygotowania dania
28.69 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
576 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
47

Tarta z cukinią i fetą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tarcie z cukinią i fetą

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tartę z cukinią i fetą to jesteś w odpowiednim miejscu. To danie z kurczakiem i porem wzbogaca również papryka czerwona. Ten szybki i prosty przepis świetnie sprawdzi się jako danie na obiad.

Nasza tarta z cukinią i fetą wykorzystuje również ciasto francuskie, dzięki czemu jest jeszcze szybsza w przygotowaniu. Samo przygotowanie ciasta francuskiego to proces wymagający kilku godzin pracy. Kupując ciasto francuskie warto zwracać uwagę na jego skład. Prawdziwe ciasto francuskie składa się tylko z masła, mąki pszennej, wody i odrobiny soli, dzięki czemu jest tanie. W gotowych produktach masło często zastępuje olej roślinny (palmowy) lub margaryna, występuje dodatek cukru (np. w formie glukozy), emulgatorów i substancji zagęszczających.

Papryk to świetne źródło witaminy C. Już połowa średniej, czerwonej papryki zapewnia 100% dziennego zapotrzebowania na beta-karoten. Jest to związek stanowiący prowitaminę witaminy A, czyli substancję wytwarzającą tę witaminę. Sam w sobie beta-karoten ma właściwości antyoksydacyjne, czyli zmniejsza działania oksydacyjne wolnych rodników. Tym samym zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Por jest jednym z bardziej niedocenionych warzyw w polskiej kuchni. Najczęściej kojarzy się z zupami, ale świetnie smakuje również w sałatkach. Ma ostry i wyrazisty smak i udowodnione działanie bakteriobójcze.

Przepis na tartę z cukinią i fetą zawiera w sobie również cukinię, która jest źródłem witaminy C, E oraz witamin z grupy B. Jest neutralna w smaku, niskokaloryczna i łatwostrawna. Dlatego jest odpowiednia do spożycia już od 6. miesiąca życia dziecka.

Użyte w przepisie warzywa dodają daniu witamin i błonnika. Codziennie powinno spożywać się przynajmniej 400 g warzyw. Jedna porcja naszej tarty zapewnia już 200 g warzyw, dlatego tym bardziej polecamy wypróbować nasz przepis. Dieta zbilansowana, bogata w warzywa jest najlepsza dla naszego zdrowia.

Jeśli chcesz by danie to było wegetariańskie, możesz wymienić kurczaka na tofu wcześniej zamarynowane w przyprawach.

Wartości odżywcze tarty z cukinią i fetą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kalorie)
164.66 kcal
576.31 kcal
Białko
7.90 g
27.66 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w tarcie z cukinią i fetą

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany
7.93 g
27.74 g
Brak danych dla: piersi kurczaka bez skóry, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
7.12 g
24.91 g
Brak danych dla: piersi kurczaka bez skóry, oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz
11.30 g
39.54 g
Tłuszcze nasycone
6.22 g
21.77 g
Tłuszcze nienasycone
5.08 g
17.77 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.99 g
13.95 g
Brak danych dla: por, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.09 g
3.82 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tartę z cukinią i fetą

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina B6
0.27 mg
0.96 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina E
0.80 mg
2.80 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.10 mg
0.34 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.23 mg
0.80 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
2.25 mg
7.88 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
35.36 µg (mcg)
123.77 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tartę z cukinią i fetą

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód
144.90 mg
507.15 mg
Potas
177.42 mg
620.98 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
53.95 mg
188.82 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
108.60 mg
380.10 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
15.88 mg
55.59 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
0.90 mg
3.16 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.69 mg
2.43 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.17 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z cukinią i fetą 47
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tarcie z cukinią i fetą

Lista alergenów dla tarty z cukinią i fetą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser feta

Cena przygotowania tarty z cukinią i fetą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
150 g
1 sztuka
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 1
3.26
Za 150 g
Por
50 g
biała część
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 50 g
Cukinia
250 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 250 g
Piersi kurczaka bez skóry
200 g
1 sztuka
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Papryka czerwona
250 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 250 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Śmietanka kremowa 30%
120 g
1/2 szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 120 g
Ser feta
100 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
72.50
Jak oceniasz przepis na tartę z cukinią i fetą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób