Tarta z cukinią i fetą

Opublikowano: 03.11.2021 r., 19:46 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tarta z cukinią i fetą
Tarta z cukinią i fetą
Tarta z cukinią i fetą to szybkie rozwiązanie na obiad. Razem z kurczakiem, porem i papryką stanowi pyszne, sycące danie, które na pewno Ci zasmakuje.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 70 min
576 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
47
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Ciasto francuskie - 1 sztuka (150 g)
  • Por - biała część (50 g)
  • Cukinia (250 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry - 1 sztuka (200 g)
  • Papryka czerwona - 1 sztuka (250 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Śmietanka kremowa 30% - 1/2 szklanki (120 g)
  • Ser Feta (100 g)
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, miska, miseczka, forma do tarty 24 cm

Przepis na tartę z cukinią i fetą krok po kroku

Warzywa umyj. Pora pokrój w kostkę. Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Cukinię pokrój w półplasterki.

Kurczaka pokrój w kostkę i umieść w misce. Następnie dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.

Na patelni beztłuszczowej usmaż kurczaka, ewentualnie dodając kilka łyżek wody, jeśli zacznie przywierać.

Na łyżce oliwy podsmaż pora, następnie dodaj paprykę, a po kilku minutach cukinię. Wszystko razem duś około 5 minut.

Formę do tarty wyłóż ciastem francuskim.

W miseczce wymieszaj jajka z pokruszoną fetą i śmietaną.

Na cieście francuskim rozłóż równomiernie kurczaka i warzywa, po czym zalej przygotowanym sosem.

Tak przygotowaną tartę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 30-40 minut.

Po upieczeniu odczekaj chwilę zanim zaczniesz ją kroić, aż zrobi się bardziej zwarta- to ułatwi jej podawanie.

Jak oceniasz przepis na tartę z cukinią i fetą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,6% osób

Więcej informacji na temat tarty z cukinią i fetą

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tartę z cukinią i fetą to jesteś w odpowiednim miejscu. To danie z kurczakiem i porem wzbogaca również papryka czerwona. Ten szybki i prosty przepis świetnie sprawdzi się jako danie na obiad.

Nasza tarta z cukinią i fetą wykorzystuje również ciasto francuskie, dzięki czemu jest jeszcze szybsza w przygotowaniu. Samo przygotowanie ciasta francuskiego to proces wymagający kilku godzin pracy. Kupując ciasto francuskie warto zwracać uwagę na jego skład. Prawdziwe ciasto francuskie składa się tylko z masła, mąki pszennej, wody i odrobiny soli, dzięki czemu jest tanie. W gotowych produktach masło często zastępuje olej roślinny (palmowy) lub margaryna, występuje dodatek cukru (np. w formie glukozy), emulgatorów i substancji zagęszczających.

Papryk to świetne źródło witaminy C. Już połowa średniej, czerwonej papryki zapewnia 100% dziennego zapotrzebowania na beta-karoten. Jest to związek stanowiący prowitaminę witaminy A, czyli substancję wytwarzającą tę witaminę. Sam w sobie beta-karoten ma właściwości antyoksydacyjne, czyli zmniejsza działania oksydacyjne wolnych rodników. Tym samym zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Por jest jednym z bardziej niedocenionych warzyw w polskiej kuchni. Najczęściej kojarzy się z zupami, ale świetnie smakuje również w sałatkach. Ma ostry i wyrazisty smak i udowodnione działanie bakteriobójcze.

Przepis na tartę z cukinią i fetą zawiera w sobie również cukinię, która jest źródłem witaminy C, E oraz witamin z grupy B. Jest neutralna w smaku, niskokaloryczna i łatwostrawna. Dlatego jest odpowiednia do spożycia już od 6. miesiąca życia dziecka.

Użyte w przepisie warzywa dodają daniu witamin i błonnika. Codziennie powinno spożywać się przynajmniej 400 g warzyw. Jedna porcja naszej tarty zapewnia już 200 g warzyw, dlatego tym bardziej polecamy wypróbować nasz przepis. Dieta zbilansowana, bogata w warzywa jest najlepsza dla naszego zdrowia.

Jeśli chcesz by danie to było wegetariańskie, możesz wymienić kurczaka na tofu wcześniej zamarynowane w przyprawach.

Alergeny w tarcie z cukinią i fetą

Lista alergenów dla tarty z cukinią i fetą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser Feta

Wartości odżywcze tarty z cukinią i fetą

na 100g gotowej potrawy

Choć smak cukinii jest neutralny to jest to bardzo dobre źródło witamin takich jak: witamina C, witamina E i witaminy z grupy B. 100g cukinii dostarcza około 20kcal, dlatego jest to warzywo szczególnie polecane dla osób chcących zadbać o swoją masę ciała.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
164.66
576.31
Białko (g)
7.90
27.66

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
7.93
27.74
Węglowodany przyswajalne (g)
7.12
24.91
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.81
2.83

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
11.30
39.54
Tłuszcze nasycone (g)
6.22
21.77
Tłuszcze nienasycone (g)
5.08
17.77
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.99
13.95
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.09
3.82
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
78.03
273.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
70.67
247.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.27
0.96
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.62
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
27.41
95.93
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.34
1.19
Brak danych dla: ciasto francuskie, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.80
2.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
36.67
128.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.25
7.88
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
35.36
123.77
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
360.22
1260.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
144.90
507.15
Potas (mg)
177.42
620.98
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
53.95
188.82
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
108.60
380.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.88
55.59
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.90
3.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.69
2.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z cukinią i fetą 47
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty z cukinią i fetą

Koszt składników
72.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
150 g
1 sztuka
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 1
3.26
Za 150 g
Por
50 g
biała część
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 50 g
Cukinia
250 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 250 g
Piersi kurczaka bez skóry
200 g
1 sztuka
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Papryka czerwona
250 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 250 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Śmietanka kremowa 30%
120 g
1/2 szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 120 g
Ser Feta
100 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
72.50