Tarta z cukinią
- Mąka pszenna typ 550 - 2 niepełne szklanki (250 g)
- Jajko (1 szt.)
- Masło - Pół kostki i 1/4 z pozostałej połówki (125 g)
- Śmietana 12% - łyżka (6 g)
- Cukinia - 2 średnie (250 g)
- Śmietanka kremowa 30% - Małe opakowanie (200 g)
- Ser Feta (100 g)
- Jajko (3 szt.)
- Olej rzepakowy - łyżka (12 ml)
Przepis na tartę z cukinią krok po kroku
Mąkę przesiej do miski, dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, jajko oraz szczyptę soli. Całość szybko zagnieć i włóż do lodówki na 30 minut lub do zamrażalki na 10 minut.
Cukinię umyj i pokrój w ostkę 1 cm x 1cm.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj cukinię, ząbek czosnku, dużą szczyptę tymianku oraz bazylii, szczyptę soli, pieprzu. Smaż około 5 minut i pozostaw do wystygnięcia.
W dużej misce wymieszaj śmietankę 30%, jajka i dodaj pokruszony ser feta. Przypraw dużą szczyptą pieprzu i dodaj cukinię.
Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na wielkość około 30 cm. Przygotuj formę o średnicy 24 cm, posmarują ją odrobiną masła, ułóż ciasto i połóż papier do pieczenia a na wierzch wysyp fasolę, groch lub ryż. Piecz 15 minut w temperaturze 190 stopni. Następnie ściągnij obciążenie i piecz 5 mint.
Na upieczony spód wylej ciasto. Piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni aż wierz będzie złocisty.
Część cukinii możesz pokroić w plastry i pozostawić do ułożenia na wierzchu tarty.
-
Leczo z cukinii
-
Zapiekanka z cukinią
-
Zupa krem z cukinii
-
Zupa z cukinii
-
Krem z cukinii
-
Zapiekanka z cukinii
-
Makaron z cukinią
-
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
-
Bigos z cukinii
-
Kotlety z cukinii
-
Leczo z kiełbasą
-
Placki z cukinii i marchewki
-
Tarta z warzywami
-
Spaghetti z cukinii
-
Leczo z kurczakiem
-
Placki ziemniaczane z cukinią
-
Cukinia z piekarnika
-
Placuszki z cukinii i ziemniaków
-
Obiad z cukinii
Więcej informacji na temat tarty z cukinią
Tarta wytrawna jest pysznym daniem, które możesz wykonać na obiad, kolację, jako przekąskę na imprezę lub przystawkę podczas romantycznej kolacji. W wersji podstawowej taka tarta na słono to quiche lorraine. Składa się z masy śmietanowo jajecznej z dodatkiem boczku i sera Gruyère. Przepis ten możesz dowolnie modyfikować eksperymentując ze smakami i tworząc z każdym razem inną, wyjątkową w smaku tarte.
Tarta z cukinią i serem feta jest pyszną, wegetariańską odmianą tarty po lotaryńsku. Dodatek cukinii sprawia, że tarta jest lżejsza i posiada delikatny, słodki smak. Cukinia idealnie komponuje się z fetą. Delikatny, wręcz neutralny smak cukinii dopełnia słony ser. Poza walorami smakowymi składniki te wnoszą również większą wartość odżywczą. Cukinia jest pysznym warzywem o delikatnym smaku i aromacie a przy tym lekkostrawnym. Dzięki wysokiej zawartości wody jest niskokaloryczna. Mimo wysokiej zawartości wody cukinia dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Jest bogata w potas, żelazo, a także magnez.
Oprócz tego zawiera witaminę A, witaminę K, witaminę PP, witaminę B1 oraz beta-karoten. Ważną właściwością kabaczka jest odkwaszanie organizmu. Cukinia posiada niski indeks glikemiczny, dzięki czemu bez obaw mogą spożywać ją osoby chorujące na cukrzycę. Za to ser feta jest doskonałym źródłem białka i wapnia w diecie. Wpływa on tym samym na poprawne procesy budulcowe w organizmie, wzmacnia kości i zapobiega powstawaniu osteoporozy.
Zawiera także witaminy z grupy B, witaminę E, witaminę A, witaminę K i witaminę D. Spożywając ser fetę dostarczymy także wiele składników mineralnych, takich jak fosfor, potas, magnez, cynk czy selen. Ponieważ feta jest bogata w sód jej spożycie powinny ograniczyć osoby z chorobami układu sercowo-naczyniowego oraz chorobami nerek.
Tarta warzywna z cukinią i fetą jest skarbnicą związków odżywczych. Przepis jest łatwy jednak wymaga odrobinę pracy. Możesz go modyfikować uwzględniając eliminację składników pokarmowych, na przykład laktozy czy glutenu.
Alergeny w tarcie z cukinią
Lista alergenów dla Tarty z cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 12%
- Śmietanka kremowa 30%
- Ser Feta
Wartości odżywcze tarty z cukinią
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.