Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem
- Ciasto francuskie - 1 duże opakowanie (400 g)
- Szpinak mrożony (400 g)
- Cebula - 2 średnie sztyki (150 g)
- Ser Feta (200 g)
- Łosoś wędzony (200 g)
- Olej rzepakowy - 10 łyżek stołowych (100 ml)
- Jajko (4 szt.)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
Przepis na tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem krok po kroku
Szpinak mrożony wyjmij z zamrażarki na około godzinę przed przygotowaniem dania.
Obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj drobno.
Rozgrzej na patelni olej rzepakowy i podsmaż cebulę z czosnkiem.
Dodaj na patelnię szpinak, dopraw solą, pieprzem i smaż przez 3-4 minuty.
Do miski wbij jajka, wlej śmietanę i ubij, dopraw solą, pieprzem i suszonymi pomidorami.
Formę na tarte wyłóż ciastem francuskim.
Wymieszaj szpinak z masą jajeczną i pokruszoną fetą.
Wlej masę do formy.
Piecz w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku przez 40-45 minut.
Na wierzch tarty po upieczeniu wyłóż plastry wędzonego łososia.
-
Tarta ze szpinakiem
-
Ciastko shrek
-
Tarta z łososiem
-
Tarta ze szpinakiem i fetą
-
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem
-
Tarta z łososiem i szpinakiem
-
Quiche ze szpinakiem
-
Tarta ze szpinakiem i serem feta
-
Tarta ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami
-
Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim
-
Tarta ze szpinakiem fetą i mozzarellą
-
Tarta z warzywami na cieście francuskim
-
Szybka tarta ze szpinakiem
-
Quiche z łososiem
-
Kruche ciasto do tarty
-
Tarta ze szpinakiem
Więcej informacji na temat tarty z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem to wspaniały pomysł na pyszne i szybkie danie. Bezmięsna tarta może być podana także osobom na diecie wegetariańskiej. Przepis na tarte z ciasta francuskiego ze szpinakiem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, szpinak mrożony, czosnek, cebula, łosoś wędzony, ser feta, śmietana kremówka, jajka, suszone pomidory z chili, sól, pieprz, olej rzepakowy.
Jak zrobić tarte z ciasta francuskiego ze szpinakiem? Szpinak mrożony wyjmij z zamrażarki na około godzinę przed przygotowaniem dania. Obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj drobno. Rozgrzej na patelni olej rzepakowy i podsmaż cebulę z czosnkiem. Dodaj na patelnię szpinak, dopraw solą, pieprzem i smaż przez 3-4 minuty. Do miski wbij jajka, wlej śmietanę i ubij, dopraw solą, pieprzem i suszonymi pomidorami. Formę na tarte wyłóż ciastem francuskim. Wymieszaj szpinak z masą jajeczną i pokruszoną fetą. Wlej masę do formy. Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 40-45 minut. Na wierzch tarty po upieczeniu wyłóż plastry wędzonego łososia.
Szpinak jest niskokalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości żelaza, witaminy C i magnezu. Jest również dobrym źródłem wapnia, wspomagającego budowę kości. Szpinak zawiera także dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Ser feta jest źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka. Feta jest serem pochodzącym z Grecji. Jest to słony ser, który przechowuje się w solance. Feta jest doskonałym źródłem wapnia, witamin z grupy B i sodu. Wapń jest niezbędny do prawidłowej mineralizacji naszych kości. Niedobory wapnia prowadzą do osteoporozy u dorosłych i krzywicy u dzieci.
Podsumowując tarta ze szpinakiem i czosnkiem to świetny pomysł na obiad. Tarta dobrze smakuje na ciepło i na zimno. Można ją przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Tarte możesz podać z sałatką ze świeżych warzyw.
Alergeny w tarcie z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Lista alergenów dla tarty z ciasta francuskiego ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
- Śmietanka kremowa 30%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś wędzony
- Jajko
Wartości odżywcze tarty z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem to danie zawierające dużą ilość błonnika pokarmowego. Tarta jest także źródłem wieku cennych witamin i składników mineralnych. Możesz zamienić mąkę pszenną na mąkę orkiszową.
Energia i białka
(230g)
Węglowodany
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Witaminy
(230g)
Składniki mineralne
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.