Tarta z ciasta francuskiego
Opublikowano: 20.01.2022 r.
Serek ricotta, pomidory i ciasto francuskie – te trzy składniki to podstawa pysznej tarty, którą zrobisz bez większego wysiłku. Dodaj do tego odrobinę musztardy, starty cheddar i jajko, a przekonasz się, jak niesamowicie prosta może być domowa kuchnia. Całość to zaproszenie na wyjątkową ucztę, która zachwyci twoje podniebienie.
Składniki dla 4 porcji:
- Serek ricotta - 125 g
- Musztarda - 10 g
- Pomidor - 300 g
- Ciasto francuskie - 185 g
- Ser cheddar - 30 g
- Jajko - 1 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz, bazylia
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, tarka, papier do pieczenia, forma do tarty 24 cm
Przepis krok po kroku
- Rozgrzej piekarnik do 180˚ C.
- Wsyp ricottę do małej miski i wymieszaj z musztardą i odrobiną czarnego pieprzu. Mieszaj do całkowitego połączenia.
- Pokrój pomidory na grube plastry.
- Rozwiń ciasto i rozwałkuj je.
- Serek rozłóż na środku ciasta, a następnie ułóż na wierzchu plastry pomidora, tak by na siebie zachodziły.
- Posyp tartę garścią startego sera cheddar i posmaruj rozmieszanym jajkiem odsłonięte brzegi ciasta.
- Włóż tartę do piekarnika na 20 minut lub do momentu, aż ciasto się zarumieni, a pomidory zmiękną.
- Posyp świeżą bazylią.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która spokojnie sprawdzi się na co dzień.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny