Tarta z burakami
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
- Jajko (8 szt.)
- Masło - 1,5 kostki (300 g)
- Burak - 3 średnie sztuki (500 g)
- Śmietanka kremowa 30% (300 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
- Ser kozi miękki (200 g)
- Rukola (50 g)
Przepis na tarta z burakami krok po kroku
Buraki umieść w blaszce, przykryj folią aluminiową.
Piecz w nagrzanym do 230 stopni C piekarniku przez około 90 minut.
Na stolice wysyp mąkę, dodaj zimne pokrojone w kostkę masło i 2 jajka.
Zagnieć szybko gładkie ciasto.
Owiń je folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 20 minut.
Ciasto rozwałkuj i wyklej nim formę na tarte.
Nakłuj ciasto widelcem.
Buraki pokrój w plastry i umieść na spodzie ciasta.
Ubij w misce jajka ze śmietaną, dopraw solą, pieprzem, dodaj posiekany koper i tarty chrzan.
Zalej buraki.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 45 minut.
Wystudź delikatnie tarte i wyjmij ją z formy.
Na jej wierzch pokrusz ser kozi i posyp go rukolą.
-
Ciastka maślane
-
Kruche ciasto
-
Tarta
-
Mazurek wielkanocny
-
Tarta z jabłkiem
-
Ciastka kruche
-
Pleśniak
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tarta z jabłkami
-
Tarta ze szpinakiem
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Szarlotka z bezą
-
Tarta z owocami
-
Tarta z malinami
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Tarta cytrynowa
-
Tarta z truskawkami
-
Kruche ciasto
Więcej informacji na temat tarty z burakami
Tarta z burakami to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Tarta z pieczonymi burakami jest pyszna i można ją zabrać jako lunch do pracy. Przepis na tarte z burakami jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją upiec. Do zrobienia tarty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, jajka, cebula, burak, ser kozi, koper, rukola, śmietanka kremówka, sól, pieprz, chrzan.
Jak zrobić tarte z burakami? Buraki umieść w blaszce, przykryj folią aluminiową. Piecz w nagrzanym do 230 stopni piekarniku przez około 90 minut. Na stolice wysyp mąkę, dodaj zimne pokrojone w kostkę masło i jajka. Zagnieć szybko gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 20 minut. Ciasto rozwałkuj i wyklej nim formę na tarte. Nakłuj ciasto widelcem. Buraki pokrój w plastry i umieść na spodzie ciasta. Ubij w misce jajka ze śmietaną, dopraw solą, pieprzem, dodaj posiekany koper i tarty chrzan. Zalej buraki. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Wystudź delikatnie tarte i wyjmij ją z formy. Na jej wierzch pokrusz ser kozi i posyp go rukolą.
Do pieczenia tart najlepiej wykorzystać formę z ruchomym dnem, ułatwia ona znacznie wyjęcie ciasta z formy. Jeśli nie masz w swojej kuchni takiej formy lepiej kroić tarte w formie i nakładać osobno na talerze, zapobiegnie to uszkodzeniu potrawy.
Burak ćwikłowy jest rośliną powszechnie uprawianą w naszych ogródkach, nie jest wymagający w uprawie. Burak jest warzywem bogatym w witaminę C oraz witaminę B1. Witamina C odpowiada za wspomaganie odporności naszego organizmu oraz za wzmacnianie naczyń krwionośnych. Swój piękny kolor buraki zawdzięczają betacyjanom, które mają właściwości zapobiegające rozwojowi nowotworów. Buraki mają także właściwości zasadotwórcze, dlatego podaje się je w towarzystwie mięsa, które zakwasza organizm.
Podsumowując tarta na słono z kozim serem to doskonały pomysł na obiad także podczas spotkań ze znajomymi. Pyszna wytrawna tarta może być podana z łososiem wędzonym. Wystarczy plastry łososia umieścić razem z serem na wierzchu tarty po upieczeniu.
Alergeny w tarcie z burakami
Lista alergenów dla tarty z burakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
- Ser kozi miękki
W przepisie na tarta z burakami nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- chrzan tarty
Wartości odżywcze tarty z burakami
Tarta z burakami to danie zawierające sporą ilość błonnika pokarmowego, jeśli chcesz zwiększyć jego ilość, możesz zamienić mąkę pszenną na orkiszową. Tarta zawiera dużo cennych składników mineralnych i witamin.
Energia i białka
(495g)
Węglowodany
(495g)
Tłuszcze
(495g)
Witaminy
(495g)
Składniki mineralne
(495g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.